Sivut

sunnuntai 3. heinäkuuta 2022

FC Lahti-FC Inter Turku: viheltää

Ultraboyzin minibussiin ei jää montaa tyhjää penkkiä. Reissu Lahden Hiihtostadionille, jolla pelataan myös futista, on kirjoittajalle ensimmäinen laatuaan. Helle on pistänyt metsäneläinten päät sekaisin, sillä tielle hölköttelee hirveä pariinkin otteeseen. Paistinjako jää onneksi näiden yksilöiden osalta kuitenkin jahtiaikaan. Hämeenlinnassa tuetaan paikallista elinkeinoa siten, että janoisimmat nappaavat pullot Lammin Sahtia loppumatkan evääksi. Taistelupari tykittelee kännykällä rallipeliä niin kauan, että saa ostettua sinimustan menopelin itselleen.


Rick Kettingin liuku ei riittänyt Lahdessa Interille

Bussille on paikka kätevästi vierassektion vieressä. Erikoisempaa on se, että minkäänlaista myyntiä ei vierassektion alueella ole. Erikoisemmaksi sen tekee vielä se, että meidät ohjeistetaan taisteluparin kanssa pois kannattajakatsomosta, koska se on anniskelualuetta. Anniskelumahdollisuus on tässä vaiheessa vielä täysi mysteeri. Saamme sentään sovittua paikat Hiihtostadionin lipan alle, mikä on kiva asia, sillä alempien rivien suoraan päähän paistava aurinko ei tässä maailman ajassa sitä niin sanottua ”uutta mustaa”.


Lahden hiihtostadion

Peli saadaan käyntiin. Rick Ketting ojentaa koipensa Petteri Forsellin lähettämään sivuvapariin ja Inter siirtyy 0-1 johtoon. Pelin pirta puhallellaan seuraavienkin tovien aikana Interin pillin mukaan. FC Lahden viritelmät perustuvat pitkälti vastaiskujen kyttäilyyn ja target pelaaja Geoffrey Chinedun ratkaistavaksi lähetetyille pidemmille syötöille. Vastaiskuissa Lahden pelaajin syötöt karkailevat ja Ketting klaaraa Chinedun mallikkaasti, joten mitään varsinaista hätää ei Interillä vaikuttaisi olevan.

Ensimmäiset oluet kannetaan viereiseen katsomonosaan eli anniskelun koodi on saatu murrettua, mikä ei sinänsä suomalaisessa kulttuuriympäristössä ole yllätys. Juridiikka on myös paikanvaihtoomme liittyen nyt järkkäreiden takana. Havahdumme siihen, että Lahden puolelta Hiihtostadionia kuulu rytmikkäät Inter! Inter! Inter! -huudot. Myöhemmin selviää, että PiPS:n junnut ovat ottaneet kotikatsomon haltuun.

Inter saa hyviä aihioita, mutta raivohullun -vaisto ei kytkeydy päälle. Maali jää roikkumaan, jonnekin lentomäen korkeudelle. Ensimmäisen puoliajan loppupuolella ja kesken Interin hyökkäyksen Lahti pääsee katkomaan. Hetken näyttää, että Tommi Jyry saa asetettua betoniporsaan Lahden vastaiskun eteen, mutta lopulta Hysen Memolla potkii sekä Jyryn nurin että pallon omalle omalle juoksulinjalleen. Interin pelaajia jää reippaanlaisesti pallon taakse. Memolla tökkää pallon eteenpäin Altin Zeqirille, joka heittää vieheen hienosti Albion Ademille. Ademi pudottaa pallon Interin keskikentän varjoista esiin viheltävälle Kevin Kouassivi-Benissanille, joka tällää pelin tasoihin.

Maalia edeltävä Memollan ja Jyryn kaksinkamppailu oli sellainen, josta oli mahdollista viheltää rike Memollaa vastaan. Koko pelin kontekstissa ja erityisesti ottelun ratkaisevaan rangaistuslaukaukseen peilaten näin olisi pitänytkin tehdä. Inter saa vielä yhden paikan ennen kuin ensimmäinen puoliaika päättyy.

Katsomonosan pihan puolella meille ilmoitetaan, että tarvitsemme virvokkeiden ja makkaroiden ostoon saattajan. Sellaista jäämme sitten odottamaan ja sellaista ei tule, joten ensimmäisellä ryhmällä lämpenee kiuaskivet sen verran, että porukkaa lähtee kävelemään aitojen välistä läpi ja näin tilanne ratkeaa. Sinänsä puoliajan tarjontaa ei ollut mitään syytä piilotella, sillä Merosen makkarat ovat matsisapuskana priimaa ja myös Lahden erikoiset vaikuttavat tekevänsä kauppansa. Makkarakioskilla käy vielä joku asiamies pyytämässä, että grillimyyjät laittaisivat yhden Forsellille dedikoidun makkaran sivuun. Siitä ei ole tietoa, että miten tämä juonenkäänne eteni.


Merosta metsästämässä

Toinen puoliaika alkaa. Järkkärit käyvät härkkäämässä vieraskannattajien katsomossa, mutta tilanne raukeaa hyvähenkisellä suunsoitolla. En tiedä onko FC Lahden oma kannattajasektori vielä bännissä, mutta jonkinlaista jännityksen kaipuuta vaikuttaa järjestävällä taholla olevan. Inter vie peliä ja se saa riittävät paikat pelin kapalointiin, mutta Antonio Reguero napsii ne, mitkä eivät lentele taivaan tuuliin. 


Edes otteluisännyys ei lopulta auttanut Interiä


Jännityksen kaipuuta tuntuu valitettavasti olevan myös ottelun tuomaristolla. Alkusoittona laputetaan Interin vaihtopelaajaa ja antikliimaksina Mohammed El-Amara keksii Lahdelle rangaistuspotkun tilanteesta, jossa Memolla syöksyy kuin skeleton -kelkkailija jääputkeen sellaisen keskityksen perään, joka on menossa suunnilleen normaalimäen verran Memollasta yli. Matias Tamminen juoksee Memollan rinnalla nappulaliigasta tuttuun kylki-kylkeen malliin ja Memollan pötkähtäessä hyppyrimäkien juuriin palloa huidotaan pienen mietintätauon jälkeen täplälle. 


Macoumba Kandjin tanssahtelu
Macoumba Kandjin tanssahteleva suorite on tyylikäs ja iloinen. Se tuo varmasti toivoa suojuoksua rämpivään Lahden futisskeneen, ja ottamatta mitään Lahdelta pois, niin pelin ratkaisevissa parrasvaloissa pyörivät lauantai-illassa muut kuin 22 kenttäpelaajaa, jolle estradi lähtökohtaisesti kuuluu. Korttia viuhdotaan rankkarin loppusoittona vielä sinne ja tänne.

Viini: Lammin sahtia ja Lahden erikoista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti