tiistai 12. heinäkuuta 2022

Hammarby IF-IFK Göteborg: kipinöitä ja kansainvälisiä käsimerkkejä

Hotelli on kätevästi vartin junamatkan päässä keskustasta. Tosin junaliikenne kyseisellä reitillä on poikki, joten bussin, paikallisjunan ja metron kombo ottaa Järfallasta Globenille reilun tunnin. Haemme koko nelihenkisen orkesterin voimin pizzat ja vauhdit otteluun "Omnipollos hat"-ravintolasta. Seljankukkamehu putoaa taisteluparille yllättävän hyvin. Globenin kauppakeskuksen ravintolat, kahvilat ja baarit ovat vihreää ja valkoista. Ainoastaan Djurgården IF:n nimikkokauppa tekee poikkeuksen värimaailmaan.

Kiertelemme hetken Tele2:sen alla ja stadionia ympäri ennen kuin löydämme tapahtuma-alueen, jolle kauppakeskuksen terassit työntyvät ja jolle on pystyttetty myös Hammarby IF:n rekvisiittaa myyvä POP UP -telttue. Keli on hieman pilvinen ja pisaroitakin on päivän mittaan pudotellut, mikä yhdistettynä maanantai-illan otteluun saattaa hieman laskea riehakkuutta, mutta porukkaa on silti reilusti liikenteessä. Valkovihreänä vellovan värimaailman laineilla pilkahtaa välillä sinivalkoisiakin värejä, mutta se ei vaikuta olevan mikään ongelma.

Tunnelmia vieras- ...

...ja kotikatsomosta

Sisäänkäynneille on muodostunut jonoja jo tuntia ennen ottelua. Kilkkaan meidän liput yksitellen lipunlukijaan ja puhelias rouvashenkilö portilla ehtii neuvomaan, että paperilippu olisi saattanut olla kätevämpi. Samalla hän tiedustelee, että olemmeko Göteborgia vai Hammarbytä. Stadionin sisäkäytävällä on suhteellisen rauhallista. Tilaan janoisen miehen erikoisen eli kahvin, veden ja kakkosoluen. Vaimo bongaa Tampereen Ilveksen pelipaidan, ja koska taisteluparilla on Inter Turun lippis päässä, siirrymme turvallisuussyistä katsomon puolelle.

IFK Göteborg näyttää myyneen oman vierassektionsa täyteen. Ääntä avataan "Hata Hammarby" -chäntillä. Katsomoon ehtineet bajenilaiset vastaavat vihellyksin. Tifoja ei tänään lasketa. Tosin vieraskannattajien katsomonosassa kulkee pitkähkö keltasinivalkoinen lakana, mutta epäilen, että värien tunnustamisen lisäksi sitä hyödynnetään myös näköesteenä. Havainto saa epävirallisen vahvistuksen, kun eturivissä kääritään kommandopipoja kuutseihin ja juuri ennen ottelua poksautetaan kymmenkunta kirkkaanpunaista soihtua samaan aikaan liekkeihin.

Hammarby ottaa ottelun heti alusta haltuunsa. Göteborg on pakotettu puolustamaan syvältä ja sen vastahyökkäyksiä nähdään vain harvakseltaan. Jo kahdeksan minuutin pelin jälkeen kotijoukkueen Joel Nilsson kipittää vauhdilla laitaa pitkin ja löytää matalalla keskityksellä boksista Gustaw Ludwigsonin, jonka kuti kopsahtaa kollektiivisen huokauksen säestämänä tolppaan.

IFK Göteborgin hyökkäyksiä nähtiin harvakseltaan

Reissuprinsessa pistää päikkäreille. Taistelupari ottaa kevyet ylikierrokset. Tosin hän ei kertomansa mukaan ole aivan vaikuttunut vierasjoukkueen kannatuksesta, vaikka hihkuukin aina, kun uusi soihtu paukahtaa tuleen.

Pelin tempo laskee hiukan ja Hammarbyn pallollinen peli jää pitkälti Göteborgin muodon ulkopuolelle. Näyttääkin hetken siltä, että Tele2:n jo 120min kestänyt maaliton putkemme saattaisi saada jatkoa ennen kuin Nahir Besara pistää hiukan boksin ulkopuolella lehtipuhaltimensa käyntiin ja pudottaa paginan takayläkulmaan. Bajen siirtyy johtoon aivan ensimmäisen puoliajan lopussa.

Göteborg pääsee vielä yhteen hyökkäykseen, jonka päätteeksi vieraat lähtevät rakentamaan erikoistilannetta sivurajaheitosta. Ottelun erotuomari Andreas Ekberg on kuitenkin sen verran velikulta ja pedantti, että pistää pelin tauolle ennen kuin Göteborg pääsee linkoamaan heittoa Hammarbyn boksiin. Vierasjoukkueen kannattajat kiittävät tuomaria kovaäänisesti.

Ihmiset valuvat puoliajan rientoihin. Edessä otetaan matsiselfieitä. Jotenkin itselle jää sellainen kuva, että Hammarby on IFK Göteborgille vastustajana jotenkin merkittävämpi kuin toisin päin. Kenties vieraiden DNA:ssa ja kulttuuriperimässä elää edelleen voimakkaasti 90-luvun menestysvuodet ja Hammarby näyttäytyy tässä narratiivissa enemmän uudelta nousukkaalta.

Toinen puoliaika etenee myös Hammarbyn komennossa. Eikä se montaa minuuttia vanhene, kun Ludwigson puskee Björn Paulsenin lähettämästä kulmasta Bajenin 2-0 -johtoon. Maalit kirvoittavat kotijoukkueen kannattajien äänialoja ja laulua kuuluu nyt muualtakin kuin stadionin eteläiseltä puoliskolta.

Bajen sai salama-alun toiselle puoliajalla

Göteborg reagoi maaliin triplavaihdolla, mutta se ei pääsee oikein millään pelin päälle. Hammarby pitää palloa rauhaksiin ja iske aika ajoin terävämmin. Davor Blazevicin maalilla ei liiemmin tapahtumia ole ja peli saa sinettinsä, kun Astrit Selmani upottaa pilkulta Länsi-Götanmaalaisten purren: 3-0.

Astrit Selmani paketoi pelin

Ottelu pelaillaan hyvällä sykkeellä loppuun. Ottelutapahtumaan kuuluu vielä joukkueen jättävän Björn Paulsenin juhlapuhe. Vierasjoukkueen kannattajat eivät sille kuitenkaan lämpene vaan koittavat peittää sen vihellyksin ja "Hata Hammarby" -chäntillä. Kansainvälisiä käsimerkkejä viuhuu puolin ja toisin ilmassa. Jotain pientä säpinää on ilmeisesti stadionin liepelläkin, koska poliisit tikkaavat sen verran vauhdilla viereiseltä Shelliltä näkymättömiin.

Tulella tai pikemminkin tuliaseilla on leikitty myös Järfallassa, sillä poliisi on valot välkkyen läsnä niin lähipuistossa kuin hotellimme parkkipaikalla.

Viini: kipinöitä, vihreää ja valkoista