Sivut

lauantai 2. lokakuuta 2021

ÅIFK-TPSu23: bingo

Päättyvä arki-ilta kätki pimenevään iltaansa Turun vanhimman jalkapalloseuran ÅIFK:n ja TPS:n reservien derbyn. Yläkentän valomaailma oli sellainen, että kuvien suhteen olin luovuttanut jo etukäteen. Molemmilla joukkueilla oli onnistuneet matsit alla. Kanarialinnut olivat käyneet pesänvaltausreissulla Raumalla ja TPS oli ottanut nousukilvoittelun kannalta tärkeän voiton FC Ålandista. Yläkentän stadionilla nähtiin sellainen erikoisuus, että porteilla kiemurteli parinkymmenen ihmisen jono ennen ottelua eli peli liikutti ihmisiä tavallista enemmän. Blogin puolelle ottelu toi viimeisen ruksin bingoriviin eli läntisen kolmosdivarin lohko B:n joukkueet oli nyt nähty kaikki sekä kotona että vieraissa.

Kentän puolella olivat volyymit sekä hyvästä peliasenteesta että varmastikin myös kuluvan viikon höyryjen puhaltelusta painokkaat. Kaksinkamppailuihin syöksyttiin sähäkästi ja tempoa oli reippaanlaisesti. Kaiken kaikkiaan kyseessä oli hyvätasoinen ottelu. ÅIFK pelasi osana pelisuunnitelmaa ja myös osana omaa pelillistä identiteettiään väliin korostetun kovaa ja lähti sitä kautta viemään vieraiden enimmät peli-ilot. Vartin verran keretään pelaamaan ennen kuin nähdään pelin ensimmäiset tilanteen jälkeiset ”halailut”. Erotuomari Mikko Kiviluoma joutuu  ottamaan aika varhaisessa vaiheessa peliin reippaanlaisesti kantaa, sillä halot ja suut paukkuvat molemmin puolin.


Mikko Kiviluomalla pääsi suitsemaan peliä heti alusta alkaen

TPS on alussa enemmän pallossa ja vieraat hakevat suoraviivaisesti palloja ÅIFK:n puolustuslinjan selustaan. ÅIFK vetäytyy, pitää pakkansa tiiviinä ja imee TPS:n pallolliselta etenemiseltä tilan. Hiljalleen ÅIFK saa myös omat hallintajaksonsa ja pääsee siten hätyyttelemään Tatu Österlundin isännöimää maalia. Maaliodottamat jäävät tilanteissa vielä oletettavasti pieniksi toisin kuin TPS:n Ali Yasinilla, joka 25:n minuutin tienoilla jää vapaaksi ÅIFK:n puolustuksen keskelle, mutta Yasin ohjaa keskityspallon maalin yli. Pian tämän jälkeen TPS:n Santeri Pohjalainen pörrää hyvin keskellä ja Santeri Pöysä tekee samaan aikaan hienon nousun ÅIFK:n nousevaa linjaa vastaan. Pöysä irtoaa Pohjalaisen vapauttamana laidalta ja petaa paikan uudemman kerran Yasinille, mutta ÅIFK:n Saku Suominen vastaa vierasjoukkueen hienoon kuvioon hienolla torjunnalla.

Kiviluoma heilauttaa vielä Niklas Haritulle korttia ennen kuin ottelu päästetään tasatilanteessa vartiksi puhaltelemaan. Jono lähtee kiemurtelemaan nyt buffetin suunnalta ja yleisön vauhtia kiihdytetään Portion Boys & Matti ja Tepon tahtiin.


Tili-, makkara- ja karkkipäivä

Toisen puoliajan alussa vieraiden suunnasta puhaltaa koleasti. Heti puoliajan alussa Bamo Ahmadi läväyttää komean vaparin maalipuihin. Juuri, kun TPS:n rynnistys vaikutta hieman hellittävän, kaunis keskityspallo tavoittaa Niklas Haritun, joka tyylittelee pallon Suomisen tavoittamattomiin. Peli jatkuu TPS:n hallinnassa, vaikka ÅIFK painii lannistumattomasti vastaan. Suominen joutuu pitkin puoliaikaa ottamaan useammankin gamesaven, jotta pisteet pysyvät katse-etäisyydellä kanarialinnuista. 

TPS:n rutiini pelaamisessa on sen verran tylyä, että ÅIFK joutuu jättämään pelin hieman jalkapallojumalien haltuun ja toivomaan, että se saa tuloutettua jonkin harvoista tilanteistaan. Lähimmäksi tasoitusta pääsee takatolpalle hiipivä Eetu Kanerva, jonka puskulle jalkapallojumalat kuitenkin virnistävät: tolppa. TPS meinaa rokottaa heti perään, mutta nyt virnistää Suominen, joka nappaa sekä Christian Linnan läpiajon että tilannetta seuranneesta kulmahässäkästä maalia kohti pomppineen puskun.


Kiviluoma ottelun hermolla...

...ja keskiössä.

Viimeiselle kympille mennään maalin marginaalilla. Kabamba Kalabataman loukkaantuminen pitkine hoitosessioineen laskee ottelun intensiteettiä, mikä ropisee ehkä enemmän vierasjoukkueen laariin. Ahmadi ehtii löytämään maaliraudat lisäajalla vielä kertaalleen ja Suominen pysäyttää Otto Ohvon jatkoyritelmät. Suomisen akrobaattitemput loppuvat kuitenkin ikävän näköiseen loukkaantumiseen. Suominen kellahtaa ilmeisesti akillesjänteen pettämänä maahan, kun hän on vastaanottamassa taaksepäin tulevaa syöttöä. Kiviluoma kantaa tilanteesta moraalisen vastuun ja puhaltaa pelin poikki juuri ennen kuin pallo on kierimässä maaliviivan yli. TPS:kään ei tätä protestoi eli riippumatta siitä, mitkä säännöt tilanteessa pätevät, on tuomio pelin hengen mukainen. 


TPS pelaa tällä hetkellä kovalla rutiinilla. Väkevästi vastaan paininut ÅIFK oli enemmän yksittäisten tilanteiden varassa.

Kanarialinnut paiskaavat vielä pari palloa TPS:n boksiin ennen kuin Christian Linna on läpi eikä erehdy. Bingohallin taululle jäävät 0-2 -lukemat, kun stadionin portteja lähdetään lukitsemaan.

Viini: bingohallin erikoinen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti