Sivut

torstai 8. heinäkuuta 2021

FC Inter Turku-Puskas Academy: Vamos!

Lomia edeltävä torstai on juhlapäivä. Veritaksella päästiin isännöimään Euroopan Konferenssiliigan ensimmäisiä karsintaotteluita. Turun sinimustien vieraaksi tuli aika tuoreeltaan Budapestin viereisille pelloille perustettu Puskas Academy. Arpa oli Interille tyhjin mahdollinen, mutta toisaalta ennemmin tai myöhemmin näitä ottelupareja täytyy ottaa taskuunsa, jos meinaa kuuseen kurkottaa.

Valmistelen taisteluparia siihen, että tänään saattaisi stadionilla sauhuta tai paukkua. Taistelupari pähkäileekin automatkalla, että savustetaankohan tänään stadionilla niin kuin jossain aiemmin häneen mieleen jääneessä pelissä. Nyt myöhemmin ajatellen toki juolahtaa mieleen, että UEFAN ukot ovat varmasti olleet vaahtosammuttimien ja ruutikoirien kanssa väijymässä ja varmistamassa, että Mayhem rakentuukin äänijänteiden rytmikkäästä käytöstä. Tunnelma ottelussa on tämän kauden parasta, vaikka penkeille olisi mahtunut vielä lisääkin pakaroita.

Euroopan nurmilla


Lakanoita ja bannereita viritellään kannattajakatsomoon erikoispäivän intensiteetillä. Lisäksi ennen ottelua vielä Interin kannattajaikonitar saa asiaan kuuluvaa huomiota sekä kuuluttajalta että yleisöltä täytettyään noin varttisatasen verran. Ei hullumpi päivä viettää synttäreitä. Onnea!

Sitten pallo potkaistaan peliin. Inter ottaa ensimmäisen hallintajakson, mutta sen päätteeksi Puskas tulee tuhatta ja sataa kohti Interin maalia. Luciano Slagveer kolauttaa pallon tolppaan. Viimeistään tässä vaiheessa varistellaan kesä- ja unihiekat silmistä. Nyt on tosi kyseessä ja pelataan Euroopan kentillä. Tolpan tärinä saattaa resonoida Veritaksen nurmen kautta myös Interin peliin, sillä se ei näytä alkuun aivan omalta itseltään.

Inter pyrkii pallonhallintaan ja Puskas tilanteen vaihtoihin, joiden jälkeen se lähtee suoraviivaisesti ja nopeasti pelaamaan kohti Interin maalia. Puskas on ensimmäisellä puoliajalla jatkuvasti vaarallisenoloinen. Interillä on vaikeuksia saada hyökkäyksiään tuotua riittävän syvälle vastustajan kenttäpuoliskolle, jotta se saisi riittäviä aihoita maalintekoon. Jännällä tavalla toteen käy kaikki ne seikat, joita ennen otteluakin venyteltin: Inter on taktisesti hiotumpi, mutta Puskasilla on pykälän verran enemmän vauhtia ja painon mukanaan tuomaa liike-energiaa rytmiryhmässään. Kotijoukkueen onneksi Puskasin pyssyt ovat vielä talven jäljiltä virittämättä ja unkarilaisten viritelmät lentelevät enimmäkseen Veritaksen parkkipaikoille.

Rummun pauhatessa taisteluparikin tarttuu huiviin ja heiluttelee sitä eurooppalaiseen malliin kentälle päin. Erikoispäivä on erikoispäivä.

Toinen puoliaika on jotain aivan toista. Inter hyökkää kannattajakatsomon päätyyn ja peli kääntyy sinimustille. Pallo liikkuu varmemmin ja pidempinä ketjuina pelaajalta toiselle: Balazs Tothin maali saadaan tutkalle. Benjamin Källman näyttää kaksinkamppailuissa mallia, miten valkopaitoja ravistellaan hihoista ja miten pääpallot pudotellaan omilleen.


Vamos!


Vamos! kuuluu Källmanin äänijänteistä, kun hän on ensin rymistellyt Timo Furuholmin esityöstä Puskasin boksiin ja tällännyt pallon vastustamattomasti etukulmaan. Inter kuuluu eurokentille ja transfermarktin Daavid-Goljat -data lähtee sakkokierroksille. Sekä pelaajat että kannattajat repeävät liitoksistaan, kun kotijoukkueen maalihanat aukeavat.

Edelleenkin kirjoittajalle jää jotenkin epäselväksi, miten Puskasin kani pomppii peräverkkoihin asti, kun peliä olisi enää vartti pelaamatta. Jakub Plsekille pyydys merkataan, mikä on toiseen puoliaikaan peilaten melkoinen rosvosektori, mutta ehkei kuitenkaan ensimmäiseen puoliaikaan ja koko peliin katsoen. Samainen Unkarin töpöhäntä pomppii vielä kerran Interin maalia kohti, mutta sen otsa kolahtaa tolppaan ja Henrik Moisander poimii sen korvista talteen, vaikka tätä ennen tajunnan syövereistä säpsähtelee esiin painajaiskuvia Belgian avausmaalista Huuhkajia vastaan. Jotain samaa tilanteissa on, mutta jälkimmäisessä sentit ovat sinimustien puolella.


Tätä lisää ensi viikolla!


Unkarissa jatketaan nykysäännöillä koko lailla samoista ruuduista, mistä aloitettiinkin. Unelma siitä, että Veritakselle tuodaan tällä kaudella vielä lisääkin euroherkkuja elää ja on voimissaan. Aninkaistenkatukin oli Veritakselle päin kulkiessa auki eli maailmassa tapahtuu yhtä jos toistakin, ja Unkarissahan meillä kulkee.

Viini: suuren maailman rypäleistäEi kommentteja:

Lähetä kommentti