Sivut

lauantai 31. heinäkuuta 2021

FC Åland-FC Inter Turku 2: kesti itätuulta kuin Kastelholma

Ahvenanmaan lähiböleistä leikkaamme Stallhagenin panimoravintolan kautta Pålsbölen läpi Markusböleen.  Pohjoiseen jää Brantsböle, itään Rågetsböle ja etelään Ättböle. Saavumme paikalle hyvissä ajoin, joten lipunmyyntipistettä ei ole vielä ehditty pystyttämään parkkipaikalle vievälle tienpätkälle. Toinen reitti parkkipaikalle on jo tukittu eteen parkkeeratulla autolla eli suunnitelma on selvä: pummilla ei pääse.


Stallhagenin panimon kautta idylliseen Markusböleen

Pieneen syvänteeseen upotettu kenttä on metsä- ja peltomaisemineen idyllisellä paikalla. Toki tulee mieleen, että ollaan aika syrjässä kaikesta eli paikallisten on yhtä lailla nieltävä vajaa puolen tunnin matka punaista asvalttia ja pätkä hiekkatietä ennen kuin pelipaikalle pääsee.  FC Ålandin sinimustaan huiviin pukeutunut pitkän linjan kannattaja käy höpisemässä kaikille paikalle ennättäneille katsojille. Hän kyselee ihmisten nimet, iät ja iltamenot ennen kuin kertoo olevansa 104 -vuotta ja että peli päättyy 10-0. Kyseessä on selvästi ikääntyvä pala markusböleläistä kylähöperön sielua.

FC Åland tulee heti alussa kovaa. Saarelaiset hanskaavat selvästi kuivan ja muhkuraisen nurmen salat vieraita paremmin. Ålandin syöttöpeli lähtee hyvin rullaamaan ja he puhkovat Interin pakkaa suoraviivaisesti linja – linjalta. Inter joutuu epämukavuusalueelleen, koska Åland ottaa selkeästi pallonhallinnan ja Inter joutuu juoksemaan pallon perässä. Kello ehtii pomppaamaan vajaa kympin, kun alimittaiseksi jääneen purkupallon jäljiltä Thomas Mäkisen kuti ottaa sopivaa kimmoketta pelaajamassasta, ja jos tulostaulu olisi laitettu päälle, sinne piirtyisi 1-0 kotijohto.


FC Åland pakotti Interin puolustuskannalle

Åland jatkaa rymistelyään ja saa parikin lähes täyden xG:n maalipaikkaa. Interin veskari Tino Kangasaho ja muuten vaan suotuisat tuulet pitävät pelin edelleen jännänä. Muuan Daniel Sjölund liikuttelee palloa rauhallisesti kotijoukkueen keskikentällä ja oikealla laidalla Rezgar Amani on vaarallisen oloinen. Åland saa präsillään tukittua Interin syöttölinjat ja pari kertaa, kun saarelaiset saavat katkaistua vaarallisesti Interin pelinrakentelun jo alkuunsa, nähdään myös Interiltä pidempää variaatiota avauksissa, joka ei ehkä ole myöskään sille aivan ominta peliä.


Daniel Sjölundilta rauhallisia, mutta oikeita siirtoja

Rezgar Amani oli kotijoukkueen parhaita

Puolisen tuntia se ottaa, kun Inter saa pidemmillä syöttöputkilla peliä paremmin hallintaansa. Ensimmäisen hallintajakson päätteeksi hyvin syötöillään omat pelaajat löytänyt Ville Viitanen koittaa löytää kudillaan oikean yläkulman, mutta pallo putoaa laiturin taakse. Pian tämän jälkeen Sjölund hiipii inhottavalla tavalla Interin nousevaa puolustuslinjaa vastaan ja pääsee läpi. Kangasaho nokittaa Sjölundin juoksun komealla jalkatorjunnalla. Tauolle mennään kuin mennäänkin 1-0 -lukemissa.

Väliaika. Kahvia ja pullaa. Paitsi että kipsa ei aukea. Sitten se kuitenkin aukeaa, kun toista puoliaikaa on pelattu tovi. Kahvia ei kuitenkaan tällä kertaa ehditty keittää, mikä osaltaan vahvistaa Markusbölen POP UP -tyyppistä meininkiä. Lämpöä on sen verran hyvin, että vadelmavissy käy kyllä mainiosti.

Inter tulee toisen puoliajan alkuun hyvin. Vaihdosta sisään tullut Daniel Baggio tuo toivottua pallovarmuutta Interin peliin. Ålandin intertaustainen Onni Sillanpää säikäyttää kuitenkin pelin alkupisteeseensä pistämällä komean läpipallon Amanille, mutta Kangasahon ankkuri pitää vielä.


FC Inter aloitti toisen puoliajan hyvin

Inter lähtee avaamaan peliään kirjoittajan mielestä ihan viisaasti riskilläkin puolustuksen kautta, mutta hyvällä pelipäällä oleva Åland ottaa tästä shakkimatin. 63:n minuutin kohdalla pallo ryövätään Interin veskarilta ja Daniel Boman puttaa tyhjiin. Viitisen minuuttia tästä Elias Eriksson ryövää pallon Interin muulta puolustukselta ja heittää saaliin Oscar Wiklöfille, joka pyöräyttää pallon yläkulmaan. Minuutti tästä jonkinlaisen hassin, joka kirjoittajalta menee ohi, jäljiltä Amani roikottaa pallon neljästäkympistä puolimatkan krouviin jääneen Kangasahon yli: 4-0 ja checkmate.

Taistelupari ihmettelee, miksi Timo Furuholm pelaa Ålandissa (sinimusta -paita, numero 15 ja samantyyppinen parta/hiuslook = makes sense). Inter taistelee loppuun asti, vaikka kotiin viemisiä ei saarelta ole tulossa. Åland valuttaa hiekkaa tiimalasista pitämällä rauhassa palloa pallonpitämisen vuoksi ja Inter tikkaa korkealta. Peli päättyy Ålandin vahvaan esitykseen. Tuomaristolle myös täysin puhtaat paperit, mikä ainakin kaksikymmentä vuotta sitten Ahvenanmaalla pelatessa olisi ollut mainitsemisen arvoinen asia.


Lopun kuva: FC Åland pyrkii pallonhallintaan ja FC Inter tikkaa korkealta

Päätetään kirjoitus paikalliselta kannattajalta kuultuun huudahdukseen, jonka kohde saattoi olla korttia pyytänyt kirjoittaja, vierasjoukkueen valmennus tai tuomaristo.

-Turpa kiinni!

Viini: Stallhagenin Barley wine 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti