lauantai 24. heinäkuuta 2021

Åland United-TiPS: pisteliäästi kolme

Maarianhaminassa on markkinaa ja rokkikonserttia. Punainen asvalttitie ehdittiin ajamaan pariin kertaan edestakaisin Bambölen ja Maarianhaminan välillä ennen kuin pujahdan Wiklöf Holding Areenan porteista sisään. Käsillä on Kansallisen liigan kärkikahina Åland Unitedin ja TiPS:n välillä.

Peli lähtee energisesti liikkeelle. TiPS:n junioriosasto pistää kannustaen ja TiPS sekä jalalla että pallolla koreasti. Åland on enemmän painautunut askelmilleen odottamaan iskun paikkoja. Peli etenee siten näköisenään, että reilu kymppi on kellossa, kun TiPS:n Aino Martikainen viilettää vauhdilla kohti Ålandin maalia ja syöttää keskelle aukeavaan tilaan Jenna Topralle, jonka tarkka laukaus puhaltaa tuulta Ålandin purjeisiin: 1-0 vieraille.

Peli lähti sähäkästi käyntiin

Riippumatta siitä, miltä peli näyttää tai siitä nimenomaan huolimatta, Åland palauttaa pelin lähtöruutuun jo muutaman minuutin kuluttua. Mariana Jaleca puhkoo TiPS:n puolustuslinjan tarkalla syötöllä ja Cassandra Korhonen nappaa kanin, kiertää Elsa Sulun ja tasoittaa pelin. Tasoitus vaikuttaa hetken hiukan sattuman kaupalta, mutta Korhosen kirmatessa parinkymmenen minuutin jälkeen TiPS:n puolustuksen puristuksiin ja napatessa entistäkin ahtaamassa tilassa jälleen pallon, jonka hän toimittaa tuttuun osoitteeseen, alkaa pelin kuva näyttää suunnitellulta. TiPS:n pallonhallinnasta huolimatta Åland tarttuu pinnapussiin: 2-1

Cassandra Korhonen oli pitelemätön ensimmäisellä puoliajalla

Epäuskoisuus valtaa sekä peliä hallinneet vieraat että vieraskatsomon. Åland ottaa momentumistaan tiukasti kiinni ja Korhonen pääsee herättelemään horroksesta heränneet kotiyleisön sohaistessa pallon kulman jälkitilanteesta jo kolmannen kerran TiPS:n maaliin. Tikkurilasta kohoaa pelin päälle hämmentynyt puhekupla, jossa lukee ”Miten tässä nyt näin kävi”?

Eurot, kahvit ja vedet lentelevät tiskien yli, kun joukkueet pistävät magneetteja fläpille toista puoliaikaa silmällä pitäen. Opiskelen hetken twitterin inspiroimana myös KuPS:n kohtalon hetkiä saarella ennen kuin asettaudun aloilleni.

TiPS tulee toiselle puoliajalle jälleen hyvällä jalalla, mutta Åland pistää kivuliaasti. Kesken TiPS:n hallinnan Korhonen on jälleen läpi, mutta tällä kertaa Sulku toimii niin kuin nimi velvoittaa ja torjuu Korhosen vedon jalallaan. TiPS hieroo vielä antihistamiinia punoituksiin, kun kotijoukkueen Monica Hagström irtoaa suunnilleen samoilta jalansijoilta läpi kuin Korhonen aiemmin, mutta kohteekseen hän valitsee etukulman. Laukaus kopsahtaa tolpan kautta ohi.

TiPS kerää vielä itsensä, löytää tilaa kentältä ja tuo hyökkäyksiä vauhdilla kohti Christina Dinesonin maalia. Se tekee oikeastaan kaiken oikein hyökkäyskolmannekselle asti, jossa Ålandin puolustus saa lyötyä riittävästi kitkaa sen liikeratoihin. Åland ei päästä TiPSiä sen linjojen taakse, vaan jättää tilan mieluummin puolustuslinjan eteen ja tätä tilaa TiPS ei oikein saa hyödynnettyä. Ålandin puolustus houkuttelee TiPSiä kokeilemaan onneaan kauempaa, mutta TiPS puskee silti päätyrajaa kohti.

TiPS oli lähellä tasoitusta toisella puoliajalla

Puolustuksessa TiPS ottaa harmaan vyöhykkeen käyttöön Korhosta ja kumppaneita vastaan, mikä toisaalta poikii keltaisia kortteja, mutta pinnoista pelaaminen vaatii sen. Ottelu huipentuu, kun kymppi on pelaamatta. TiPS pelaa kulmapotkun juonikkaasti ja matala syöttö puijataan Emmi Sirenille asti, joka sijoittaa pallon maaliin. TiPS meinaa iskeä pelin tasoihin kulmasta jo parin minuutin kuluttua, mutta Ålandin puolustus heivaa pallon maaliviivalta kohti taivaan kantta.

Peli kuumeni lopussa

Kannattajat rallattelevat kilpaa, kun TiPS hakee vimmatusti tasoitusta. Ålandin ja Korhosen kyyninen kliinisyys omissa maalipaikoissaan on kuitenkin se kivi, joka pelin päätteeksi jää kuumana hohtamaan. TiPSille jää pinnojen sijaan vetolaukun pohjalle katkeransuloinen muisto hyvästä pelistä, joka ei lopulta tulouttanut pisteitä.

TiPS:n hyvästä pelistä huolimatta pinnat pidettiin saarella

Viini: hatullinen länsinaapurin tuliaisia