perjantai 25. syyskuuta 2020

Yläkentällä: ÅIFK-Salon Wilpas

Koko Turun yläkenttä toimi estradina ÅIFK:n ja Salon Wilppaan perjantai-illan näytökselle. Bryan Adamsin ”We’re gonna win” kiertää Martin ja Kaupunginteatterin kaikukopassa. Matsin järjestelyt ovat koronasäännöksiä tähän asti kaikkein tunnollisimmin noudattavat. Niinpä reitti lipunmyyntiin käy pukukopin takaa kiertäen.

Kahvit ja vissyt maksetaan mobilepaylla. Mitään yleisöennätyksiä ei tänään rikota, vaikka ottelu on sarjapaikan säilyttämisen tarinassa kriittinen. Käytännössä Wilpas tarvitsisi täyttä pistepottia. ÅIFK ei ole aivan yhtä veitsen terällä, joskin sillä on mahdollisuus nostaa putoamiskamppailun rima sellaisille korkeuksille, jota Wilppaan, EuPan tai VG-62:n on joko vaikeaa tai mahdotonta ylittää.

Wilpas aloittaa väkevästi. Kopissa on nostatettu henkeä ja se näkyy kentällä aivan ensimmäisten minuuttien aikana. ÅIFK tökkää kuitenkin pian salolaisten sisäkumiin ilmaa vapauttavan reiän: keltapaitojen hyökkääjien nopeus säikäyttää vieraat takaisin kantapäilleen. Vauhtiylivoimaa vaikuttaa hetken olevan niin keskellä kuin molemmilla laidoillakin.

Wilpas tuli hyvällä hengellä otteluun

Vartti siihen menee, kun vasemmalta laidalta lähtee kova keskitys. Se ei ehdi montaa metriä kaartaa, kun Severi Lehtinen osoittaa, miksi hän on yksi läntisen-Suomen kolmosen maalipörssin kärkinimistä. Lehtisen tarkka pusku melkein kuudestatoista metristä räpsähtää Wilppaan maaliin. Kotijoukkue siirtyy 1-0 johtoon. Ottelu saa yllätysmomenttia, kun kovaäänisistä alkaa kuulua Mertarannan Anteroa. Kotijoukkueen seurakulttuurista pilkistää mukavaa ironisävytteistä huumoria.

Mertaranta tuntuu olevan hetkellisesti Wilppaalle liikaa. Kanarialinnut ottavat pelin haltuunsa. Maaleja ei ihan heti lisää tulee ja kotisiipien iskutiheys laantuu. Peli tasoittuu ja itseasiassa molemmat pelaavat varsin hyvää jalkapalloa. Hyökkäykset rakentuvat kumirouhetta pitkin fiksusti ja päätyvät vastustajan hyökkäyskolmanneksen tyhjiin tiloihin.  Wilpas on pykälän verran lähempänä maalintekoa

Ottelu pysyi hyvin tuomariston hallinnassa

Mertarantaa päästään kuulemaan toisen kerran ensimmäisen puoliajan lisäajalla. Noel Jeromaa kopautetaan rangaistusalueella nurin. Hyvin tuominneen tuomariston johtotähti Mikko Kiviluoma osoittaa rangaistuspilkkua. Sen kummempia mutinoita ei tuomio vaadi eikä myöskään Jeromaan rangaistuspotku, joka kolahtaa tolpan kautta maaliin. Wilppaan hissi alkaa painua alla odottavaa kerrosta kohti.

Videolla Jeromaan rankkari

Puoliajalla ulkoilmaa ulkona pitävissä kerroksissa on havaittavissa ainakin Salpan, TPS:n ja EuPan logoja. Yleisössä kommentoidaan omia kolmosdivarin matseja. Läntisen-Suomen futisväkeä on kerääntynyt laajalti rauhoittumaan kappeliinsa. Pirteän energinen pallotyttöjen tiimi ottaa kentällä tarvittavat yhteiskuvat ennen kuin toinen puoliaika alkaa.

Toinen puoliaika jatkuu tasaisena. Wilpas on hienokseltaan niskan päällä kanarialintujen hyökkäyksen leputtaessa siipiään. Kymppi on toisen jakson kellossa, kun Kevin Kreen rynnii väkevästi läpisyötön perään. Häntä yritetään horjuttaa useammastakin painopisteestä, mutta Kreen ottaa tonttinsa ja sijoittaa pallon takakulmaan. Wilppaan hissi pysähtyy.

Wilppaan hissi pysähtyi hetkeksi

Tunnin kohdalla palloa käytetään ÅIFK:n rimassa. Sitten tulee puuska syyssadetta ja Arman Palanin takakulman löytävä sutaisu. Kesken seesteisen pelin kotijoukkue siirtyy ratkaisevan oloiseen 3-1 -johtoon. Antero saa toisen encorensa. Kotijoukkue voittaa. Nuoriso nojailee Martin kellertävien kivitalojen seinään. On perjantai-ilta. Ainoastaan EuPa:n ihmeteot ja katsomossakin mainitun ”kunnanjohtajan” käskytys uhkaavat kanarialintujen sarjapaikkaa.