Sivut

perjantai 26. heinäkuuta 2024

Pitsiyö 2024: Pallo-Iirot - FC Inter Turku 2

Hyvin valikoivaksi otteluiden kanssa käynyt "valtakunnan ykkösmedia" ei jätä pitsiyön pirskeitä väliin. Gastrobar Wanhasta Krouvista tarttuu vanhemmalta herrasmieheltä juttupussiin iätön   "laitetaan auringon laskuun" -repliikki, jota sopii tarjota aterioinnin jälkeiseen maksuhetkeen. Kansainväliset suurmarkkinat muistuttavat väkimäärältään Kalkuttaa ja vanha kaupunki pihakirppiksineen anelee jatkoaikaa päättyvälle lomasesongille.

Elina Saarinen pistää mbappet ja tömäyttää lisäajalla Pallo-Iirojen naisten joukkuueen 2-0 voittoon. Sanna Porali porisee itsensä ennenaikaisesti pitsiyöhön. Interin kannattajat tervehtivät paikallisvastustajaa. Raumalainen edesmennyt futisvaikuttaja Arvo Koivunen kerää aplodit. Väkeä poksahtelee Äijänsuon stadionin tyhjille penkeille ja sekunnilleen kellotettu tupla ottelutapahtuma juoksuttaa 18.57 Pallo-Iirot ja FC Inter Turku 2:n uusitun valotaulun valaisemalle tekonurmelle. DJ ja kuuluttaja (voivat ne olla samakin henkilö) pistävät parastaan.

Pitsiyö pistää parastaan

Inter kontrolloi ottelun alussa kotijoukkuetta paremmin pallollista peliä. Pallo-Iirot joutuu paiskomaan palloa suoraviivaisemmin Interin puolustuksen selustaan. Ottelun ensiaskeleet osoittavat kuitenkin sen ettei tänään pelata mitään kaaospalloa, vaan paikoin ottelu muistuttaa enemmän tarkkuudellaan EM-puolivälieriä kuin kakkosen paikallisottelua.

6 sekuntia peli alkuun

Sinikelta -klubin kultaiset konfetit  varisevat maan kamaralle ja noin vartin kohdalla Pallo-Iirot siirtyy pelin osalta ohjaamoon. Tutka on mukana ja Mikko Jalkasen vasemmalla laidalla äänivallia repivän juoksun huippunopeudeksi kellottuu 148kmh. Samalla pelin lämmöt nousevat ja pikkukähinää käydään siellä täällä. 

Pouria Notashin johtama tuomaristo tiukentaa linjaa ja asteet jäähtyvät. Vieressä otetaan käyttöön kolmen sekunnin sääntö tantereelle keikahtavan nakkimukin kanssa. Maalipaikoilla ei varsinaisesti herkutella, mutta Interin Mikke Louhelan tavassa hallita keskikentän pohjaa on jotain perjantapussimaista. Inter on ehkä kynnen mitan verran pelillisesti kotijoukkuetta edellä, mutta vastasiirtona Pallo-Iirot liimaa albumiinsa useampia kulmia. Kaiken kausaliteetin lopputulemana peli julistetaan 0-0 tilanteessa tauolle.

Jäitä kattilaan


Pallo-Iirot tulee terävästi toisen puoliajan alkuun, mutta tovin kuluessa Elmeri Oksanen ja Ricardo Giler ottavat sinimustat langat oikealla laidalla keriäkseen ja painemittari lähtee kääntymään. Kenties kirjoittajalla on orastavaa kaihia, mutta Veritakselta tutut chäntit saavat taakseen sinisen savuverhon: Pitsiyö saa ansaitsemaansa lisämaustetta.

Tutkaan tarttuu myös kotijoukkueen Abdelali Walidin kentänskannaus -nopeus: ihan varmaksi ei voi sanoa, että ehtiikö pää välillä pyörähtämään 360 astetta. Interin Jussi-Pekka Savolainen pyörittää vaihtorulettia. Taistelupari tarttuu Itäpäädystä alkunsa saavaan "Sinimusta, raivohullu" -huutoon. Interin rangaistusalueen rajalla käy niin absurdi hetki ettei sitä oikein saa hahmotettua, mutta lopputulema on sinikeltainen kuti, joka läsähtää edessä pötköttelevän sinikeltaisen selkään. 

Vaihtoruletti

Pallo tuutataan kulmapotkusta raumalaisten maaliin, mutta tilanteessa havaitaan rike. Se on alkusoittoa pian nähtävää kentän leikkaavaa oikeaan laitaa suuntautuvaa vieraiden syöttöä. Interin Viktor Johansson vaikuttaa taittuvan pallon kanssa jo hankalaan kulmaan, mutta saakin kanina hatustaan liipaistua kovan takakulmaa tavoittelevan kudin. Luka Nokelainen lennähtää vielä laukauksen eteen, mutta irtopalloon pääsee Anton Aaltonen, joka pujottaa langan neulansilmään: 0-1 ja kellossa 82 minuuttia.

Kaihi iskeen jälleen. Junnuosaston "Taistele Iirot" huudot eivät piirrä viivaa kummallekaan valotaululle ja 1101 -päisen yleisön todistettavaksi jää 0-1 vierasvoitto. Pitsiyön Spesiaali ottelutapahtumana asettuu jälleen hienosti ja paikkaansa puolustaen suomifutiksen roadmapille.  On aika niellä kasitietä etelään.


Viini: sinistä, mustaa ja keltaista. Rungossa kultahippuja ja tuoksussa savuisuutta.


Kirjoittajan kovakantisiin tuotoksiin voit tutustua alla olevista linkeistä (tai kysy suoraan päivän tarjousta esim blogin some-kanavien kautta):



Kirjat löytyvät todennäköisesti myös lähikirjastostasi!










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti