Sivut

lauantai 25. helmikuuta 2023

PiPS-Ilves FS/2: kymppiplus

Turun lähikunnissa oli ilvestä liikenteessä. Vastoin lajityypillistä käyttäytymistään liikkuivat tupsukorvat laumoissa, joista toiset asettuivat Raisioon ja toiset Kaarinaan. Blogi pakkasi kimpsunsa ja kampsunsa ja suuntasi nimenomaisesti Kaarinaan, jossa liigakarsintapaikasta edelleen toiveita herättelevä PiPS otti Ilves FS:n kakkosjoukkueen vieraakseen. Tuomiokirkon sillalla protestoitiin Iranin tilanteen ja naisten vapauden puolesta. Omalla vaatimattomalla tavallaan blogikin oli aktivismin asialla valitessaan naisten futsalin ykkösdivaria päiväohjelmaansa. Toki perspektiivi ja skaala olivat aivan eri sfääreissä Iranissa.

NCC:n pystyttämät aidat tekivät Valkeavuoren liikuntahallin parkkipaikasta ja sisäänpääsystä labyrinttimäistä. Ehdin kuitenkin hyvin valuttaa kahvia pahvimukiin ennen kuin peli pistetään käyntiin. PiPS ottaa sekä pallon että pelin hallintaansa heti alusta eikä se muutamia lyhyitä hetkiä lukuun ottamatta tule kummastakaan Kaarinan alkuillassa luopumaan. PiPS:n ensimmäiset herkkupaikat osuvat Lotta Hautamäelle ja Jenna Löytöläiselle, mutta keltapaidat löytävät karvatassujaan vielä PiPS:n maalintekoyritysten eteen.

PiPS oli ottelun ensisekunneista alkaen sekä pelin että pallon päällä


PiPS kellottaa selvästi myös ”pujuja”, sillä niitä ehditään nähdä useampia ennen kuin kotijoukkueen painostus eskaloituu väistämättömästi maalina. Pitkän painostusjakson jälkeen Iines Fager taittaa poikittaisyötön maalin eteen hiipivälle Terhi Ristolaiselle: 1-0 ajassa 5:28.

Yleisöä valuu paikalla koko ajan lisää. Ilves ei saa oikein millään peliään käyntiin ja se jää jatkuvasti PiPS:n prässin alle, vaikka maalivahti Ida Ala-Kauhaluoma pistääkin merkkiä päälle ja Ilves hakee murtautumispaikkoja sovittujen kuvioiden kautta. Katsomoon tulee kotijoukkueen värejä tunnustava koira, millä on aivan ilmeinen vaikutus siihen, että Amalia Aarnio pääsee lapioimaan maalinedushässäkästä pallon toistamiseen Ilveksen maaliin: 2-0

PiPS:n avauskentällisen peliä on kaikin puolin miellyttävä seurata. Sekä Aarnio että Fager tekevät jatkuvasti fiksuja peliä edistäviä tekoja. Samalla Milla Saviluoto on kärppänä pallossa ja Ilveksen pelaajien iholla. Tämän lisäksi Saviluoto käynnistää vaarallisia hyökkäyksiä ja painostusjaksoja pyörähtelemällä pallon kanssa tyhjiin tiloihin. Palettiin, kun lisää vielä Terhi Ristolaisen älykkäät liikkeet maalipaikoille, maalataan Valkeavuoren parkettiin sellaista lämpökarttaa, että sitä ei Ilves yksinkertaisesti saa jäädytettyä, vaikka se pyrkiikin tarkkaan puolustamiseen.

PiPS juonimassa lisämaaleja

Katsomossa kerrataan futsalin sääntöjä, kun PiPS pistää sellaisen pallollisen karusellin käyntiin, missä on kivasti sekä teknisiä vivahteita että oikea-aikaista liikettä. Kyytiläisiä päästään vaihtamaan sen jälkeen, kun Ristolainen toimittaa pallon Ilveksen puolustuksen keskelle, josta Fager tinttaa sen törsällä maalin ylärakenteisiin: 3-0. Neljäs maali tulee saman duon masinoimana tovia myöhemmin. Suoraviivaisemman variaation päätteeksi Fager rynnii jälleen Ilveksen muodon sisään ja sieltä Ristolainen hänet paikantaa: 4-0 ja on aika siirtyä tauolle.

Kaffen ja pullan lisäksi tauolla yleisölle tarjoillaan fifaa ja kasvomaalausta. Osa yleisöstä lähtee hermosiggelle ja osa optimoi lauantain aikataulua hiihdon maailmancupin mukaan.

Ilves saa aloittaa toisen puoliajan, mutta se joutuu luopumaan aika pian pallosta. Sen pelin positiiviseen nelikenttään sopii nostaa numerolla 23 -pelaavan Siri Rosendahlin yksilötaidon, ja numerologit HOX, myös Ilveksen #32 Elna Rikkinen viihtyy hetkittäin hienosti pallon kanssa ja Rikkinen pelaa muutenkin isolla sydämellä. Tällä millään ei ole kuitenkaan väliä, kun pallo jää keskellä pyörimän Erika Tölkön jalkoihin. Tölkkö sivaltaa verrattain kaukaa, mutta verrattoman kauniisti pallon viidennen kerran Ilveksen maaliin.

PiPS vaikuttaa saavan vain lisää virtaa jokaisesta maalistaan. Seuraavaksi Milla Saviluoto purjehtii useamman merimerkin ohi, mutta  sen sijaan, että hän tavoittelisi itselleen mainetta ja kunniaa, kääntää hän pallon takatolpalle rynnivälle Ristolaiselle (Leedsin Summerville Hox! näin se sinunkin tilanteesi olisi pitänyt illemmalla hoitaa): 6-0 ja valotaululla 25:05.

Ja kun on vauhtiin päästy, niin antaa mennä vaan: PiPS laittaa kivan määrän eri puolille Ilveksen puolustusturkkia eri pituisia leikkauksia ja Ristolainen lisää kuvioinnin päätteeksi kotijoukkueen johdon 7-0:aan. Ilves nostaa prässiään ja pääsee hetkittäin paremmin peliin mukaan, mutta tälle kaikelle lasketaan hinta. Laskutusta hoitavat Aarnio ja Ristolainen: 8-0.


...ja kun on vauhtiin päästy, niin antaa mennä vaan...

Jonkinlainen hienojen maalien koodi on rakentunut matsiin. Ilves pitää siitä myös ottelun ainokaisellaan kiinni, kun Jenni Rantonen hallitsee hyvin palloa ja tilaa Ala-Kauhaluoman pitkän heiton jatkeena. Rantonen nostaa pallon hallitusti vastaan rientävän Helinä Kuisman ohi: 8-1. Pituus PiPS:n kuittaukseen lasketaan sekunneissa, kun Saviluoto täydellistää iltaansa tyylikkäällä takayläkulmaan tolpan kautta kopsahtavalla kudilla: 9-1

PiPS leimataan lopulta myös kymppikerhoon. Maalin eskaloimaa rajapotkua edeltää PiPS:n melkein kahdenkymmenen syötön sarja. Pyörityksen jälkeen Ilveksen puhti ei enää riitä painimaan keskellä Terhi Ristolaisen kanssa, joka pudottaa suojauksestaan pallon Fagerille: 10-1.

Peli paketissa

Peli päättyy. Parkkipaikalle on helppo palata hankeen valmiiksi painettuja jalansijoja pitkin.

Viini: aavistus liigakarsintaa tyylikkäästi lasiin laskeutuvassa Piikkiön mustanpunaisessa. 


2 kommenttia:

  1. Olipa hyvä peli. Meidän seurue näki ekaa kertaa eläessään salifudista. Kiitos Pips. Oli kiinnostavaa seurata! Me tullaan uudestaan. J.K.Myös mokkapalat toimi loistavasti JK.JK. hieno kirjoitus! 😀

    VastaaPoista
  2. Kiitos, ja kiva kuulla, että futsal ja tietysti mokkapalat ovat tehneet vaikutuksen!

    VastaaPoista