Sivut

sunnuntai 1. joulukuuta 2019

Manchester United-Brighton: futiskaupungin punaisella puolella

Hätkähdän kadun kulman tavernassa siihen, että kohta on kiire. Manchester Unitedin ja Brightonin matsi on alkamassa tunnin sisällä ja olemme yli vartin taksimatkan päässä Old Traffordilta. 

Ahmin egg benedicten henkilökuntaa hämmentävällä vauhdilla lautaselta ja tuuttaan űber -tilauksen sisään. Näyttö kiljuu 2,1 -kertaisia hintoja, mutta se on, mitä se on. Taksi tulee odotettua nopeammin ja poika saa takin päällensä pikavauhdilla. Pojan Hupparin alta pilkottaa Leedsin kauluspaita, mutta eiköhän maailma tule sen kestämään.

Ironista kyllä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen katsomassa peliä Unelmien teatterilla, vaikka stadionkierroksen olen käynyt eri yhteyksissä jo kaksi kertaa kiertämässä. Punaisten haastavan alkukauden johdosta liput sai helposti ostettua Manchester Unitedin kotisivuilta pakollisine jäsenyyksineen. Yhden aikuisen ja yhden lapsen lipun hinnaksi jäi 90 puntaa. Perheen toinen puolikas valitsi mielummin shoppailun.

Tapahtumaan suuruus valkenee, kun taksi jättää meidät kadun varteen noin vartti ennen peliä. Stadionia kohti vaeltava punasävytteinen ihmismassa on massiivinen ja nappaan pojan suosiolla syliin. Toisella kädellä kaivan lippujamme esiin.


Muitakin tulossa Old traffordille


Stadionia kohti vaeltava yleisö siivilöidään useamman järkkäririvistön läpi. Ehkä siksi hämmästys on suuri, kun portilla ilmoitetaan, että normi selkäreppumme on liian suuri stadionille. Lähden hikihatussa kahlaamaan vastavirtaan löytääkseni repuille tarkoitetun barakin, jonka luona köyhdyn lopulta viiden punnan verran.

Unelmien teatteri

Ehdimme kuin ehdimmekin matsin alkuun. Yleisöstä tunnistaa sen, että ollaan tekemisissä kansainvälisesti suositun seuran ja brändin kanssa. Katsomossa on reilusti futisturisteiksi pääteltävissä olevia kannattajia Unitedin kaupasta saadut kauppakassit mukanaan. Omaa kieltään kertoo myös se, että katsomoon on kaikista haasteista ja vierasjoukkueen statuksesta huolimatta löytänyt reilu 73500 -katsojaa.

Peli ei anna selvää vihjettä siitä, miksi Unitedilla on niin haastava kausi alla. Anthony Martial, Daniel James ja Marcus Rashford saavat Brightonin näyttämään kömpelöltä ja hitaanlaiselta. Brighton ei saa otetta Unitedin pelinrakenteluun muuten kuin rikkomalla ja erityisesti Daniel Jamesille rakentuu mustelmarikas ilta.Brighton sai luotua painetta lähinnä erikoistilanteiden kautta


United siirtyy johtoon Andreas Pereiran maalilla, kun 17:sta minuuttia on pelattu. Martial pelaa pallon Pereiralle boksin sisällä ja Pereiran kuti ottaa suotuisan kimmokkeen Brightonin pakista. Pari minuuttia tästä Harry Maguire rouhii hyökkäyspään vaparia kohti Brightonin maalia. Lopulta kotiyleisön skottisuosikki Scott McTominay saa tökättyä pallo maaliin. 

Terveiset Brightonin kannattaja katsomoon Scott McTominayn maalin jälkeen

Yhden katsomon osan päässä olevalle Brightonin kakkusiivulle syötetään 2-0 maalin jälkeenkin piikikästä köynnöstä, sillä United luo tilanteita tilanteen perään. Kolmatta maalia se ei ensimmäisellä puoliajalla saa enää taiottua.

Yleisöä oli paikalla hyvin

Punaisten päädystä kaikuu satunnaiset "Red army" -huudot, joihin yleisö vaihtelevasti tarttuu mukaan. Huolimatta väen paljoudesta ja punaisten hyvästä peli päästä varsinaista hurmosta ei stadionilla nouse tai sitten rakenteet peittävät sen.


Illan tasapaino järkkyy hieman Lewis Dunk käy painamassa toisella puoliajalla kulmasta Brightonin maalin päähän. Ajatus siitä, että hohkaisiko tämä jollain tavalla ManU:n ahdinkoa, ei ehdi kovin syvälle juurtua, kun Martial karkaa Brightonin puolustukselta. Tilanteen päätteksi hän kääntää pallon keskelle Rashfordille, joka tömäyttää pallon yläriman kautta maaliin. Katsomomme yli palautuvat juuri saadut terveiset merilokkien suuntaan.

On helppo todeta, että Brighton puolustaa aivan liian pehmeästi saadakseen mitään kotiinviemisiä Manchesterin punaiselta puolelta. Sillä tulee nähdyn perusteella olemaan myös sarjapaikka kortilla. Unitedilla on saumaa tuplata maalisaldonsa, mutta tuhlailun puolelle menee hyvistä paikoista huolimatta.

Old traffordilta poistuu hyvän tuulinen porukka kohti juna- ja taksilaitureita. Über löytyy yllättävän helposti alle. Taksikuski intoutuu kuvaamaan manchesteriläisiä ihmisiksi, joilla on aina kaikki huonosti. Joko on on liian kylmää, kuumaa, kosteaa tai kuivaa. Rahaa on liian vähän, kunnes tulee lottovoitto ja sitten sitä on liikaa.  Anti on hauskaa, vaikka sisältöön on vaikea ottaa kantaa.

Loppuillasta Pool-City vaikutti kiinnostavan enemmän kuin joulumarkkinat


Pian käyntiin pääsevä Liverpoolin ja Manchester Cityn matsi imee pubit täyteen. Kiveen on hakattu, että Manchester on jalkapallokaupunki eikä se juuri muuta määritettä identiteetilleen kaipaa.

Viinikuvaus: kansainvälisen koemaistatuksen läpi siivilöityä terävästi brändättyä kirkkaan punaista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti