Sivut

perjantai 19. heinäkuuta 2019

Senegal-Algeria: huipennus

Senegal ja Algeria ratkovat illalla Afrikan mestaruuden Kairossa. Turnaus on tänä kesänä jäänyt hieman Copa American ja naisten MM-futiksen katveeseen eikä finaalillekaan löydy Suomen suuntaan helposti televisiointia (Veikkaus TV sentään näyttää pelin), mutta kyseessä on kuitenkin laadukas ja kansainvälisesti seurattu turnaus. 

Pelaajalistat vilisevät euroopassa pelaavia huipputekijöitä ja toisaalta turnaus nostaa ikkunaan tuntemattomampia pelaajia, jotka hakevat nostetta futisuralleen. Turnauksen merkityksestä pelaajille kielee esimerkiksi Senegalin Sadio Maneen ennen kisoja antama lausunto siitä, että hän vaihtaisi hiljattain Liverpoolin kanssa voittamansa Mestareiden liigan pystin Afrikan mestaruuteen.


Senegal

Senegal raivasi reittinsä jatkoon lohkosta C, jossa se kärsi turnauksen tähän asti ainoan tappionsa juuri Algeriaa vastaan. Algeria on myös ollut ainoa joukkue, joka on onnistunut maalinteossa Senegalia vastaan. Hurlumhei -futista ei terangan leijonilta ole nähty, vaan pelin peruspilarit on pystytetty puolustuspeliin. Jatkopeleissä Senegal kampesi tieltään ensin Beninin ja sitten Tunisian.

Finaalissa iso kysymysmerkki on joukkueen puolustuksen johtavan pelaajan Kalidou Koulibalyn pelikielto. Cheikhou Kouyateen rinnalle keskuspuolustukseen juossee Schalken Salif Sane. Koulibalyn poissaolo on varmasti sellainen paisti, jonka ympärillä Algerian aavikkoketut tulevat kiertämään.

Senegal on pelannut turnauksessa pääsääntöisesti 4-2-3-1 -taktiikalla. Vahvan keskikentän keskustan kautta se on napannut pallonhallinnan keskimäärin 56%:sti itselleen. Lisäksi puolustuksen keskusta on vahvasti miehitetty kahden keskikentän ankkurin ja kahden topparin voimin.

Omia hyökkäyksiään Senegal tuo laidoilta Ismaila Sarrin ja Maneen kautta. Yksinäisenä kärkenä viilettää M'Baye Niang, joka ennen finaalia on hieman kääntämätön kortti, koska maalitili on turnauksessa vielä avaamatta.

Aliou Cissen luotsaamalta Senegalilta Afrikan mestaruus vielä puuttuu eli illalla sillä on mahdollista kirjoittaa leijonankarvaisin kirjaimin maansa futishistoriaa.


Algeria

Algeria on rymistellyt Afrikan mestaruusturnauksessa voitosta voittoon.  Tiukimmille sen on laittanut puolivälierissä vastaan jolkotelleet Norsunluunrannikon oranssit. Aavikkoketut menivät ottelusta jatkoon vasta rankkareiden jälkeen. Draamaa tarjoiltiin myös välierissä Nigeriaa vastaan, kun Riyad Mahrez vapautti vihreät finaalijuoksuun lisäajan viimeisellä minuutilla tintatulla vaparimaalilla.

Algeria on paahtanut 4-1-4-1 -muodostelmalla lähes koko turnauksen. Se hyödyntää hyökkäyksissään erityisesti oikean laidan Mahrezia ja tätä tukevaa Youcef Atalia. Keskikentän laidoilla sekä Mahrez että Yousef Belaili leikkaavat hanakasti myös keskelle ja jättävät laidalle tilaa laitapakkien nousuille.

Keskikentän keskustasta Sofian Feghouli nousee hanakasti mukaan hyökkäyksiin Ismael Bennacerin tasapainottaessa peliä Mahrezin taustalla ja keskikentän ankkuripaikalla luutii Adlene Guediora. Kärjessä vaaraantuntua luo Qatarin liigassa verkkoja venyttelevä Baghdad Bounedjah.

Algeria ei prässää erityisen hanakasti, vaan antaa vastustajan pitää palloa omalla kenttäpuoliskollaan. Lisäksi Algeria ei pyri hyökkäyspelissään koko aikaa aktiivisiin murtoihin, vaan se saattaa kierrättää palloa pidempiäkin jaksoja vastustajan muodon ulkopuolella.

Algeria on napannut Afrikan mestaruuden kertaalleen aiemmin vuonna 1990.  Djamel Belmadin aavikkoketut janoavat varmasti seuraavaa mestaruutta. Algeriasta ollaan lennättämässä tuhansia vihreiden faneja illan finaaliin ja Algerian fanikatsomoon pääsee ilmaiseksi oikeanlaista passia vilauttamalla.


Yhteenvetona

Koulibalyn poissaollessa Senegalin puolutusrivistöstä Algeria on hienoinen suosikki illan tasaisessa ottelussa. Senegal saattaa fyysisyydellään horjuttaa taktisesti hieman kypsempää Algeriaa. Onnistuessaan tähtipelaajilla Maneella ja Mahrezilla on kyky painaa vaakaa ratkaisevasti jompaan kumpaan suuntaan. Tyhjät katsomonosat lienevät nyt käynnissäolevan turnauksen unohdettua osastoa ja luvassa lienee tunnelmaltaan ja intensiteetiltään jälkensä jättävää huippujalkapalloa.

Viinikuvaus: aavikkoketun käpäliä ja leijonan karvaa faaraoiden vaativien silmien alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti