Sivut

sunnuntai 11. lokakuuta 2015

EM-karsinnat: toivoa tulevaan

Pohjois-Irlanti -ottelu päättää Suomen kahdet arvokisakarsinnat kestäneen tarinan kaaren. Pallo karkasi jalasta jo hyvissä ajoin. Tulos on pettymys. Tulos on tyypillinen. Viimeisistä karsinnoista on mahdollista ottaa paljon oppia. Sikäli kun jatkossa aidosti tahdotaan kisoihin, tulee väärään suuntaan lähtevään kurssiin reagoida nopeasti ja voimalla. Suomen ei tarvitse pelata näyttävää jalkapalloa edes Färsaaria vastaan. Suomi voi pelata karseaa ja negatiivista futista. Se tuo pisteitä. Se voi vielä tuoda riittävästi pisteitä. Se antaa tuomarille Suomen johtaessa vaikeassa vierasottelussa  0-1 mahdollisuuden puhaltaa rankkarin, joka sinetöisi yllätysvoiton.

Väliaikainen koutsi toi heti kahdessa pelissä enemmän pinnoja, mitä kansainvälisellä kokemuksella kuorrutettu projektivalmentaja kuudessa ottelussa. On jollain tavalla jopa helpottavaa ettei viimeiseen otteluun jäänyt Färsaarten varaan laskettua oljenkortta. Nyt pöytä on puhdas ja katse edessäpäin. Nykyisenkaltaista lohkoa ei välttämättä saada enää vuosikymmeniin. Asioiden sattumanvaraisesta kulusta voidaan spekuloida sen verran, että kaikkien aikojen karsintalohko osui ironisesti Suomalaisen maajoukkuejalkapallon mahalaskuun: toisenlainen leikkaus olisi tarjonnut Suomella EM-kisapaikan hopeavadilla. Ei Jari Litmasta, ei Sami Hyypiää eikä jalkapallouransa maalirikasta juhlavuotta viettävää Mikael Forssellia. Ei Joonas Kolkkaa kipittämässä laidalla tai Shefki Kuqia rymistelemässä vastustajan maalia kohti. Tämä joukkue on parhaimmallaan seuraavissa ja sitä seuraavissa karsinnoissa.

Craig Cathgart juoksee keskityksen maaliin olympiastadionilla. Kamera suuntaa juhlivaan vihreäpaitaiseen faniryhmään. Jalkapallokevät kukkii vitoskorista EM-kisoihin rynnineelle Pohjois-Irlannille: momentum, riittävä tahto ja taito. Tärkein niistä on tahto. Suomi saa puolittaisia paikkoja. Ei osu ja uppoa. Tärkein niistä on tahto. Ville Jalasto niputtaa miehekkäästi Pohjois-Irlannin laitapakin. Vapari. Seuraavasta tilanteesta Paulus Arajuuri junttaa pallon häkkiin. Nyt oli muutamaan minuuttiin riittävästi tahtoa. Markku Kanerva ei häviä näissä karsinoissa kenellekään.

Gijonin ihme hautautuu hiljalleen futissyksyn viimaan ja kylmään tihkuun. Fanit puhaltelevat käsiinsä. Katsomo tyhjenee. Viimeiset huudahdukset kiipeävät vielä stadionin reunojen ylitse ja vaimenevat pakkasta vartovassa yössä. 

Viinikuvaus: syyssadetta ja toivoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti