lauantai 5. elokuuta 2023

VG-62 - FC Åland: käänteitä ja kääntöjä

Elokuuhun asti se otti, että silkkitie länsi-Turusta Naantaliin jälleen aukesi. Maantierosvoja ei Raision pätkälläkään väijynyt, joten Corolla tussahtaa turvallisesti aurinkoiselle Kuparivuorelle. Urheilukentän lauteiden yleisömäärä lasketaan kymmenissä. VG-62:n pelaajat heittävät läpyjä ja nyrkkivitosia sekä vastaantulevalle juniori- että senioriosastolle.

Pienen alkutunnustelun jälkeen pelin kuva lähtee piirtymään siten, että VG-62 hallitsee palloa ja ottelua. FC Åland valuu syvälle omalle kenttäpuoliskolleen ja kyttäilee vastaiskuja. Viiden minuutin pelin jälkeen  VG-62:n Samuli Mikkonen saa pallon FC Ålandin puolustuslinjan eteen, josta hän ohjaa sen Eetu Leppäselle. Leppäsen kuti jää kuitenkin FC Ålandin maalivahdin Albin Backholmin jalkoihin. ”Eetu on mahdoton puolustaa”, todetaan yläpuolella olevasta asiantuntijakatsomosta.

FC Åland osoittautui liian juonikkaaksi VG-62:lle

VG-62:n ote pelistä tiukkenee minuutti minuutilta. Se vaikuttaa tietävän, mitä pallolla tulee tehdä ja sen hyökkäykset kulkevat suoraviivaisesti ja vähin kosketuksin kerta toisensa jälkeen kohti vieraiden maalia. Tulosta tulee, kun 26 minuuttia on pelattu. Pallo pelataan kovana ja matalana FC Ålandin puolustuksen keskustaa kohti. Leppänen pyytää kanaalit auki kohti kierivälle syötölle ja se vierii perille asti Leppäselle. Leppänen kauhoo pallon mukaansa FC Ålandin puolustuksen selustaan ja tinttaa sen maalin: 1-0.

Eduardo Salinas viihtyi hyvin pallon kanssa

Asiantuntijakatsomo tekee havainnon siitä, että Backholm vaikuttaa pelaavan vain jaloillaan. FC Ålandin Eduardo Salinas pyörii melkoisena väkkäränä ja pallotaiturina keskikentällä. VG-62:n Jaakko Siltaselle avautuu paraatipaikka lisämaaleille maalinedushässäkän päätteeksi, mutta pallo nousee Siltasen kurotuksen saattelemana maalin yli.

Sitten peli hakeekin aivan uudet merimerkit. FC Åland saa kulmapotkun. Asiantuntijakatsomosta todetaan, että FC Ålandin Adam Erikssonissa on jotain samaa kuin kevyesti korkealle nousevissa lentopalloilijoissa. Kuinka ollakaan.  Eriksson nousee iskupaikalla maalin edessä. Erikssonin pusku napsahtaa erotuomari Hassan Hagin tulkinnan mukaan Joni Sivulan käteen. Joulukorttia Sivulalle ja rankkaria saarelaisille. Jimmy Sundman uittaa pallon varmasti maalin: 1-1 ja kellossa 35 minuuttia.

Jimmy Sundmanin rankkari:

VG-62:n puolustus vaikuttaa järjestelevän vielä uudelleen jaettuja kortteja kädessään, kun pari minuuttia edellisen maalin jälkeen oikealta tuleva keskitys laskeutuu vapaalle tontille. Ensimmäisenä kiinnityksen perään syöksyy Daniel Boman, jonka tyylikäs pusku taittuu Riku Tanilan ulottumattomiin: 1-2.

Ottelun draaman kaareen painetaan vielä aivan ensimmäisen jakson lopussa yksi jälki, kun Leppänen ohjaa pallon toistamiseen maaliin, mutta se liputetaan paitsioksi. Näkemyseroja ruoditaan vielä taukovihellyksen jälkeenkin.

Peli melkein tasoihin

Tauon jälkeen peli hakee hieman asentoaan. Mikkosella on paljon pallonkuskausvuoroja, katsomosta kuuluu pelin kulkua ruotivia ruotsinkielisiä kannanottoja, VG-62:n junnuosasto väittelee siitä, että onko kentällä oikeasti ”Zlatan” ja Backholm ottaa toisen jakson ensimmäisen jalkatorjunnan, mikä kohahduttaa jälleen yleisöä.

Hiljalleen VG-62 pääsee taas enemmän palloon kiinni, mutta FC Ålandin passiivisaggressiivinen peli-ilme hyydyttää VG-62:n pelin juoksutusta. VG-62:n Leo Tommila vaatii kotijoukkueelta suoraviivaisempaa peliä ja on asiasta vainulla, sillä VG-62:n pelin avaaminen meinaa mennä hiukan kuskailun puolella. Naantalilaisten puolustuksessa Santeri Nurmi tekee hyviä pelitekoja. Sen sijaan Onni Ojala saa ikävän alavatsa (vai yläkives?) osuman, minkä villitsee nuoriso-osastoa tsemppaamaan: ”pystyt kyllä jatkamaan”.

Tulostaulua naksauttelee seuraavaksi FC Åland. Yleisö pyytää paitsiota tilanteessa, jossa Robin Welander saa pallon keskustaan. Welander vapauttaa Daniel Bomanin, joka roiskii jäämurskaa Naantalin auringon lämmittämälle kentälle sijoittamalla pallon maaliin: 1-3 ja peliä pelattu 72 minuuttia.

Kellon tikatessa seiskaseiskaa Tommila vapauttaa kentälle Roni Lehmuskosken, joka ensi töikseen raivaakin maatalon isännän ottein FC Ålandin joutomaata. Heti seuraavasta tilanteesta Lehmuskoski sivaltaakin tasaiseksi tallaamaltaan tontilta pallon maalin ja nostattaa siten kotijoukkueen toiveita pinnapotin kartuttamisesta: 2-3 ja kellossa 79 minuuttia.

VG-62 saa vielä pistettyä painetta pitkän ja korkean muodossa FC Ålandin maalille, mutta se jää kuitenkin maalin päähän ekstraosingoista. Peli jää varmasti hiukan tykyttelemään kotijoukkueen ohimoihin, sillä kokonaiskuvaan peilaten, sille olisi ollut parempaakin seppälää lauantai-illassa tarjolla.