Sivut

sunnuntai 27. elokuuta 2023

RaiFu-HPS/2: tulosurheilua

Matka länsi-Turusta Raisioon käy uhkarohkeasti sähköpyörällä. Kerttulassa on sekä RaiFun että HPS/2:n lämmittelyt loppusuoralla, kun parkkeeraan fillarin siirtokatsomon taakse. Ottelun lähtökohdat olivat kutkuttavat. RaiFu ja HPS/2 olivat naisten kakkosen A-lohkon kolmantena ja neljäntenä aivan kärjen tuntumassa.

Peli pistetään käyntiin. Kotiyleisöstä irtoaa heti alkajaisiksi kivasti ääntä, mikä nostattaa aina ottelutapahtuman pinnoja. HPS parkkeeraa kärkiprässinsä noin kolmenkymmenen metrin päähän RaiFun maalista ja yrittää tiiviisti asetellulla pakalla tyrehdyttää RaiFun pelin avaamista. RaiFu kierrättää palloa rauhaksiin omassa puolustuslinjassa ja hakee tyhjiä tiloja keskikentältä, josta lähtee teräviä pistopalloja. Ottelun alku osoittaa sen, että RaiFulla on nopeutta ja ohitusvoimaa molemmilla laidoilla, vaikka vatupassi kallistuukin hieman enemmän oikealle laidalle.

RaiFu ja HPS/2 pelasivat Raisiossa hyväsykkeisen ja viihdyttävän pelin

Tasaisesti aaltoilleen alun jälkeen ote pelistä siirtyy enemmän RaiFulle. Peliä on pelattu hieman alle 20 minuuttia, kun Stella Enwena vapautuu keskeltä nopean syöttökuvion seurauksena. Enwenan sijoitus tapailee takakulmaa, mutta Elsa Mattila saa venytettyä kätensä laukauksen eteen. Tovin kuluttua edellisestä RaiFun energisesti pelannut Tiiu Lehtonen rimpuilee pallollisena itsensä irti HPS:n puolustukselta, mutta hänen laukaus nousee liiaksi Kerttulan ilmanalaan.

HPS tasaa maaliodottamia kulmapotkusta, josta ensin Sofia Viitala puskee ylärimaan ja irtopallon tarina on sama. Ylärimaan kopsuu. Vaikka RaiFu hallitsikin pelillisesti ensimmäistä jaksoa, niin HPS:n pelistä kyllä huokui se, että helsinkiläiset tietävät, missä maali on ja miten maaleja tehdään. Sen kulmapotkuissa ja kaukaakin lähtevissä laukauksissa oli sellaista määrätietoisuutta, ettei ihmekään, että joukkue on tehnyt sarjassa eniten maaleja.

HPS/2 oli kulmapotkuissaan alati vaarallinen

Tauolla makkarat kääritään Hesburgerin papereihin. Joku on käynyt poimimassa kanttarelleja ja erotuomari Markus Pottila pistää pomputellen.

RaiFu tulee sähäkästi toisen puoliajan alkuun. Se prässää korkealta ja saa painettua pelin HPS:n kenttäpuoliskolle. Paikkoja toisen puoliajan alkajaisiksi putoileekin molempien omenapussiin. HPS saa kulmapotkusta pallon Eveliina Koskelan vartioiman maalin sisätolppaan. RaiFun Enwena karkaa seuraavasta hyökkäyksestä läpiajoon, mutta Mattilan maali varjeltuu.

RaiFu prässäsi toisen puoliajan alussa hanakasti

Peli etenee vauhdilla ja HPS:n kaukaa lähtevä Mette Barckin roikotus oli pientä hienosäätöä vaille menossa sukkana sisään. RaiFu esittää vastalauseensa, kun Tiiu Lehtonen tökkää pallon Kia-Mari Muuriselle rangaistusalueen kulmalle, mutta Muurisenkin laukaus ottaa liikaa ilmanpainetta alleen. Lopulta kuparinen sitten särkyy. HPS:n Ella Andberg saa matalan keskityksen boksiin. Andberg pyöräyttää jalkansa vapaaksi ja pallon alakulmaan: 0-1 ja valotaululla 65 minuuttia.

Pelin suursäätila seesteistyy maalin jälkeen hetkeksi, kunnes RaiFun Oona Erkkilä löytää hienolla syötöllä Tiiu Lehtosen linjaa puhkovan juoksun. Lehtonen tikkaa maalia kohti, mutta laukauksen lopputulemana on vain laukauksen peittäneen Elsa Mattilan pihalle lentävät ilmat. Yleisö lyö tahtia RaiFun takaa-ajolle, mutta Mattila poimii myös erittäin hyvin raisiolaisten keskikentällä peliä rytmittäneen Tekla Valkeapään laukauksen.

RaiFun hakiessa vimmatusti tasoitusta käy HPS kopsauttamassa kulmapotkusta pallon jälleen maalirautoihin. Tällä kertaa tilanne taisi olla mallia ”suoraan kulmasta”. RaiFu väräyttelee kertaalleen myös HPS:n maalin ylärimaa, mutta pallot eivät vaan löydä maaliin. Sen joutuu vielä kertaalleen ottelun viime hetkillä toteamaan Lehtonen, jonka Enwenan keskitykseen virittämä puolivolley menee askeleen verran tolpasta ohi.

RaiFun viimeinen rynnistys

Pottila paketoi melko pitkän lisäajan päätteeksi pelin, joka slogan voisi olla, vaikka kliseinen ”jalkapallo on tulosurheilua” tai että ”maali(t) ratkaisee”.

Viini: kotiyhteisön keittämä, joukossa pisara PK-seudun kyynisyyttä

PS: Kirjoittajan kovakantisiin tuotoksiin voit tutustua alla olevista linkeistä:

Kirjat löytyvät todennäköisesti myös lähikirjastostasi!