Sivut

lauantai 1. elokuuta 2020

FC Inter-IFK Mariehamn: tulta ja tappuraa

Tytär värittelee sinimustan lippunsa valmiiksi Veritaksen parkkipaikalla. Sää hellii ja vielä on lomaa jäljellä. Perhefutiksesta alkanut päivä on hyvä päättää kotiotteluun.

Inter lähtee pelaamaan oman näköistään peliä. Hyökkäyspelin painopiste on ehkä totuttua enemmän laidoilla kuin keskellä. Erityisesti oikealla laidalla sahaavat Kevin Kouassivi-Benissan ja Taiki Kagayama ovat pelin sydämessä. IFK Maarianhamina avaa 4-4-2 -muodostelmalla, mutta sen ryhmittymä elää pelin aikana.  Gustaf Backaliden laskeutuu välillä keskikentälle, jolloin laidoilla Albion Ademi ja Riku Sjöroos hakevat hanakammin pistopaikkoja hyökkäysalueelta. Maarianhamina vaihtelee myös prässinsä tasoa eli juonipussin pohjalla on tälle illalle useampikin kortti.


Albion Ademi oli vieraiden pirteimpiä


Tunnelma Veritaksella on erittäin hyvä ja lippuaan heiluttava tytär pyytääkin päästä Interin kannattajakatsomoon. Koronan lohkomalla Veritakselle toive jää tällä kertaa täyttämättä.


Elias Mastokangas useamman askeleen edellä


Inter lähentelee vieraiden maalia. Puolisen tuntia se ottaa, kun Aleksi Paananen nappaa pallon keskialueella. Paananen keinuttaa jälleen venettä ja pistää kirurgisen tarkan pystysyötön laidalla täydellisesti juoksunsa ajoittavalle Kouassivi-Benissanille. Timo Furuholm laukkaa valmiiksi nurmeen painetuja merkkejä pitkin maalin eteen ja kääntää keskelle tulevan pallon IFK:n maaliin. Maalia juhlitaan Furuholmin sadantena.

Peli jatkaa aika lailla samoilla uomilla, millä se on alkanutkin. Tilastomerkinnöille päässeiden kotijoukkueen pelaajien lisäksi Elias Mastokankaan liike kentällä on ilo silmälle ja myös Rick Ketting hakee vanhoilta pelikavereiltaan ilmapallot kuin tivolissa. Vieraista Ademi on peli päällä. Myös Turusta saarelle karannut Niilo Mäenpää löytää hyvin paikkansa toppareidensa edestä syvältä peliä rytmittävänä pelinrakentajana.

Myöhemmin toisella puoliajalla eskaloituvana sivujuonteena tuomaristolta jää muutama selvähkö keltakortti antamatta. Toki rikkeet jäävät haaviin ja niissä sovelletaan hyökkäävän joukkueen hyötynäkökulmaa, mutta selvä viesti siitä, että härskeimmät taklaukset tulisi jättää pois, jää pelikirjaan kirjoittamatta. Niinpä railakkaita ja asemaltaan myöhästyviä taklauksia nähdään kourallinen toisellakin  puoliajalla.

Tuliliemet läikkyvät Veritaksen nurmelle, kun kolme varttia eli täyden viinipullon verran on pelattu. Ensin Kagayama lanataan oikealla laidalla. Kortti ei nouse. Heti perään Ojala lanataan keskellä. Nyt kortti nousee. Peli siirtyy vasemmalle laidalle, jossa Pelvas menettää pallon ja heittää kunnon nilkantaittajan Hämäläisen jalkoihin. Auringon pistämän torikokouksen hälvettyä Pelvakselle arvotaan keltainen kortti. Kolmiloikan aikana kaikkien nilkat kuitenkin onneksi näyttävät kestävän.


Lämminhenkistä keskustelua Akseli Pelvaksen "nilkantaittajasta"


Inter on toisella puoliajalla vielä hallitsevampi, mitä ensimmäisellä. Askelmerkit eivät kotijoukkueella ole maalipaikoissa aivan lankulla, joten peli pääsee hieman tuhlailun puolelle. Tästä seurannaisensa päästään todistamaan syvälle jalkapallon kiveen hakattu lainalaisuus: kun et itse tee, niin kaveripa tekee. Ademi pistää pystypallon Akseli Pelvaalle, jonka polvet valahtavat löysäksi, kun Ketting nappaa olkapäästä kiinni. Ademi liihottaa itse rankkarista pallon Henrik Moisanderin käsien kautta maaliin. Peli on tasan, kun reilu kymppi on jäljellä.

Inter osoittaa mestarin elkeitä: käytännössä heti seuraavasta hyökkäyksestä Kagayama-Furuholm akseli saattaa pallon vaihdosta tulleelle Connor Ruanelle, joka kääntää laidasta ties kuinka monennen kerran tällä kaudella pallon pilkun kohdalle, josta ties kuinka monennen kerran Furuholm upottaa pallon takakulmaan. Tätä ennen niin ikään vaihdosta tullut Matias Ojala on juossut vieraiden puolustuksen etulinjan oman maalivahtinsa syliin. Interin oppikirjamaaleja jaksaa kyllä kelailla edestakaisin ja niitä kannattaa vähän vilpoisampanakin syysiltana tulla paikan päälle katsomaan. Turussa eletään hienoa jalkapallokesää. Sitä ei kannata missata.

Ruane pääsee koittamaan vielä itse kertaalleen maalintekoa pelin lopussa, mutta tiukka kuti viuhahtaa takatolpasta ohi. Kotijoukkue voittaa ja asetelmat jäävät leijumaan kuumankihelmöivinä keskiviikon uudelleennäkemistä silmällä pitäen.

Viinikuvaus: suoraan paahtavan auringon alla kypsytettyjä rypäleitä ja tulista mausteisuutta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti