Sivut

tiistai 25. elokuuta 2020

Euroopassa: mikäs tämä Budapest Honvéd FC oikein on?

Historiaa

Budapest Honvéd FC on vuonna 1909 perustettu unkarilainen joukkue Budapestin Kispestistä. Joukkueen nimessä Honvéd tarkoittaa kotimaan puolustamista (Homeland defence). Vuosikymmenten vaihtuesssa joukkueen nimi on vaihtunut useaan kertaan. 1950 -luvun kultavuosina nimiversiolla Budapesti Honvéd SE joukkue oli Unkarin armeijan joukkue. Punamustien riveissä vilisi tuolloin Unkarin sukupolven kultaisia tähtiä, joista tunnetuimpia olivat Ferenc Puskás, Sándor Kocsis, József Bozsik, Zoltán Czibor, and Gyula Grosics. Unkarin maajoukkueen, joka jäi finaalivoiton päähän maailmanmestaruudesta, ydin koostui aikanaan samoista pelaajista. Budapesti Honvéd SE voitti 1950 -luvulla neljä Unkarin mestaruutta.

Budapest Honvéd FC:llä lentokeliä piti myös 1980-luvulla ja 1990 -luvun alussa, jolloin joukkue voitti kahdeksan liigamestaruutta. Menestysvuodet 1990 -luvun loppupuolella on laskettu paljon valmentaja Lajos Tichyn ansioksi. Lajos Tichy oli itse maaliruiskuna sekä Budapest Honvéd FC:ssä että Unkarin maajoukkueessa ennen valmentajaksi siirtymistään. Vuonna 1991 joukkueen nimi vaihtui Kispest Honvéd FC:ksi.

2000-luvun alussa Budapestin leijonat kävivät parikin kierrosta divareissa talousvaikeuksien takia. Kuvioon liittyi epäselvyyksiä verojen, palkanmaksun ja pelaajien työsuhteiden muodon kanssa. Pöytä putsattiin kätevästi siten, että muodostettiin uusi joukkue Budapest Honvéd FC, joka otti Kispest Honvéd FC:n sarjapaikan. Verovelat kuitattiin samalla.

Nykyaika ja ennakkoasetelmat FC Interiä vastaan

Budapest Honvéd FC:n viimeisin mestaruus on kaudelta 2016-2017. Kolmena viimeisenä kautena joukkue on ollut kotimaisessa sarjassaan joko neljäntenä tai viidentenä. Viime kaudella joukkue voitti Unkarin Cupin ja pääsi sitä kautta tämän kauden Eurooppa liigaan. Budapestin leijonat pelasivat Eurooppa liigaa myös viime kaudella. Joukkue voitti ensimmäisellä karsintakierroksella liettualaisen FK Žalgirisin. Toisella karsintakierroksella otti kuitenkin noutaja, kun romanialainen CS Universitatea Craiova veti pidemmän korren. Ottelupari oli maaliton toisen osaottelun rangaistuslaukauskilpailuun asti.


"Never Abandon Ship"


Transfermarkt.com arvioi Honvédin markkina-arvon vähän yli kolme kertaa suuremmaksi (9,25m€ vs. 2,85m€) kuin FC Interin. FK Žalgirisin, jonka Honvéd viime kaudella tiputti Eurooppa liigassa, markkina-arvo on vähän alle kaksi kertaa suurempi kuin FC Interin (5,5m€ vs. 2,85m€). Tähän peilaten Budapestin leijonat ovat selvä ennakkosuosikki Turun sinimustia vastaan. Vedonlyöntitoimistot arvioivat Honvédin varsinaisen peliajan kotivoitolle noin 60%:n todennäköisyyden.

Budapest Honvéd FC on pelannut tällä kaudella yhden ottelun Unkarin liigaa. Tämän ottelun se hävisi MTK Budapestille vieraissa 3-1. Honvédin arvokkain pelaaja on sekä keskikentän keskellä että oikeana keskikenttänä pelaava Daniel Gazdag. Gazdag on kolunnut lähes kaikki Unkarin nuorisomaajoukkuetasot ja lisäksi hän on pelannut yhden ottelun Unkarin miesten maajoukkueessa. Kauden avausottelussa juuri Gazdag teki Honvédin ainokaisen MTK Budapestia vastaan. Maajoukkuemiehistä kentällä nähtäneen myös maajoukkuetoppari Barath Botond.

Ottelu pelataan ilman yleisöä Hidegkuti Nándor Stadionin nurmella. Alustana luonnon nurmi on sopinut Interille paremmin kuin muovialustat. Inter on myös pelannut kauttaan pidemmälle kuin Honvéd, jolla allaan on vasta yksi kilpailullinen ottelu. Toki Honvéd ehti pelata heinä-elokuussa kuusi ystävyysottelua ennen Unkarin sarjan alkamista. Mestareiden liigan puolivälierät osoittivat sen, että yksittäisessä ottelussa yllätyksen mahdollisuus korostuu ja tähän mahdollisuuteen Interin tulee iskeä. Honvéd on kotijoukkue, mutta ilman yleisöä kotiedun merkitys laimenee.

Inter voi myös lähtökohtaisesti pelata paineetta, joskin sinimustien kannattajat toivovat ryhtiliikettä lauantain derbytappion jälkeen. Myös Honvédilla on alla derbytappio ja sillä on nyt pakkovoiton paikka. Mitä pidemmälle Inter pystyy pitämään ottelunsyrjästä kiinni sitä enemmän alkaa borsch -keitto käryämään. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä lähteekö Inter pitämään kiinni identiteettinsä mukaisesta hyökkäävästä futiksesta vai onko tämä Budapestin illassa mahdotonta.

Suomalainen seurafutis ei viimevuosina ole eurokentillä juuri juhlinut, mutta käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yllätysvoitto on peli peliltä lähempänä. Kenties torstai-iltana kopsahtaa eli ei muuta kuin myrskyn läpi Tonavalle. Kursitaan purjeet sitten taas kotisatamassa.

Viinikuvaus: kylmässä kypsyvää kuohuvaa

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti