Sivut

sunnuntai 17. marraskuuta 2019

Riven johdolla me mentiin kisoihin

Pallo lentää Telia 5G -areenalla kohti kirpsakkaa marraskuista taivasta. Eri puolilta stadionia nousee muutama rohkein mainoslaitojen yli ja ryntää kentällä. Pian heitä seuraa tuhannet muut ja kenttä täyttyy juhlijoista. Monen futisfanin elinikäinen unelma toteutuu ilman sen suurempaa dramatiikka. Suomi on voittanut Liechensteinin ja liitelee Riven johdolla kisoihin.


Myös katsojilla oli kaikki keinot käytössäOttelu on tunnelmaltaan poikkeuksellinen. Omassa katsomonosassani seistään koko ottelun ajan. Historiallisessa ottelussa on isosti hälläväliä meininkiä. Oluttuoppeja lentää kentälle, kun pallo käytetään ensimmäistä kertaa vierasjoukkueen maalissa. Pyry Soirin maali liputetaan paitsioksi, joten ihan sukkana huuhkajia ei olla kisoihin päästämässä.


Pohjoiskaarre valmistautumassa historialliseen otteluun
Tunnelmia toisesta päädystä


Suomi on painanut pelin Liechensteinin päätyyn ja koputtelee ovia koko ajan. Teemu Pukki taittaa keskelle, Jasse Tuominen päästetään eteiseen asti ja helpottavaa maali valitsee paikkansa 21 minuutin kohdalta. Suomalaisen futishistorian vielä kankain piillotettua pääteosta suoristellaan. Tämä todella tulee tapahtumaan tänään.

Maalin jälkeen Liechenstein käy pari kertaa Suomen kenttäpuoliskolla, mutta vaarantuntua ei iltaan tule yhtään enempää. Viimeisempienkin vääräleukojen louskuttelu vaimenee. 

Ehdin toteamaan, että Pyry Soirin pitäisi pystyä laidalla parempaa. Sitten mies taittaakiin kahden pakin välistä rangaistusalueelle, jossa hänet potkitaan nurin ja palloa saatellaan pilkulle. Teemu Pukkiin henkilöityy paljon ja nyt Suomen kansallissankari lähettää veskarin toiseen ja pallon toiseen kulmaan. Suomi johtaa 2-0 ja peli on selvä.

Teemu Pukki tekee vielä toisen maalin. Huuhkajien ykköpyssy on edelleen vireessä, vaikka kanarianlinnuilla on vakavanoloista syysflunssaa laulussaan. Kannattajia kielletään menemästä pelin jälkeen kentälle. Peli etenee niin kuin sen kuuluukin edetä. Nyt jännitetään enää sitä kellonlyömää, kun tuomari päästää juhlat alkamaan. Sitten se hetki tulee. Epätodellinen tunne siitä, että jotain tuli valmiiksi eikä vielä ole tietoa tuleeko jotain tilalle.


Ensin juhli Pukki...

...ja sitten kaikki muutkin


Pelin jälkeen baarit ovat piukassa. Vanha mies aloittaa Riven johdolla me mennään kisoihin -rallatuksen. Baarin toiselta puolelta huudetaan, että "Riven johdolla me mentiin kisoihin". Sanoitus muuttuu ja laulu jatkuu.

Hurmos ei haihdu yhdessä yössä tai parissa päivässäkään. Tavallaan sitä elää kahdessa maailmassa. Siinä missä arki kulkee normaaleissa uomissaan ja siinä, missä hetkellisesti putoaa siihen herkistyneeseen tilaan, jota kuvittavat huuhkajien katkeransuloiset kuvat. Jotenkin se tuntuu jopa rikolliselta, että Suomi ei ole aiemmin yltänyt kisapaikkaan. Nythän meillä ei ollut historian parhaat pelaajat tai helpoin karsintalohko. Meillä oli paras joukkue ja se on suurin oppi, kun nykyiset ja tulevat sukupolvet kulkevat pystyssä päin huuhkajien siipien alla kohti uusia kispaikkoja ja futishetkiä.


Se on hänessä


Kangas vedetään taulun yltä. Taulu kertoo uskomattomasta matkasta ja saavutuksesta


Viinikuvaus: parasta pitkään säilytettyä kuohuvaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti