Sivut

perjantai 10. helmikuuta 2023

Futiskirjat: Wunderball - Saksan jalkapallon tarina, Esa Mäkijärvi

Aviador kustannuksen kustantama ja Esa Mäkijärven kirjoittama "Wunderball - Saksan jalkapallon tarina" ottaa oktoberfestinsä pitkän kaavan kautta. Lähteensä osaava ja historiansa tunteva "Wunderball" piirtää tarkasti saksalaisen jalkapallon aikajanaa ja neuloo sille saumattoman paikan Saksan kulttuurisen ja yhteiskunnallisen kehittymisen puuvillahuiviin. 

Esa Mäkijärven ja Aviador kustannuksen Wunderball


Sellaista besserwisseriä ei varmasti olekaan, joka ei "Wunderballista" pystyisi poimimaan jotain nyansseja omaan juttupussiinsa. Mäkijärvi siirtelee spottivaloaan jouhevasti saksalaisen jalkapallon tarinan merkkipaaluihin, olivatpa ne sitten tunnettuja pelaajia, itsepäisiä valmentajia tai jalkapalloseuroja, joiden nuoteista on sävelletty saksalaisen futiksen Parsifalia. Mäkijärvi vangitsee taidokkaasti myös sen, miten Saksassa jalkapallon ensisijaisena tehtävänä on perinteisesti ollut palvella yhteisöä. Edelleen voimissaan oleva jalkapalloseuran omistajuuteen liittyvä 50+1 sääntö on saman perinteen kaikuja, vaikka sitä nykyisellään sekä haastetaan että joissain tapauksessa mahdollisuuksien mukaan myös kierretään.

Wunderball on ensijaisesti jalkapallon tarina, mutta se on myös tarina saksalaisista ihmisistä ja heidän elämänmenostaan aikojen saatossa, sillä kuten sana sanoo: elämä on kuitenkin merkittävä osa jalkapalloa. Blogin kirjoittajan stereotypioita Saksasta ja saksalaisista ravistellaan myös toden teolla, koska äärimmäisen systematiikan ja konemaisen jauhamisen ikeestä paljastuukin melkoisia dandyja ja hädin tuskin Westfalenstadionille mahtuvia egoja, joilla ei koskaan ollut aikomuskaan tanssia ympäröivän maailman pillin mukaan. Eikä ympäröivä maailma aina sopeutunut heidän oikkuihinsa.

Mäkijärvi tuntee jalkapallonsa ja siten hän osuvasti kuvaa sen, minkälaisin vedoin saksalaisen jalkapallon evoluutio on kulkenut suhteessa muuhun Eurooppaan. Pahimmat kilpaveljet ja -siskot on ajankohta -sidonnaisesti löytynyt Itävallasta, Hollannista, Englannista tai Ranskasta. Vihanpito jalkapallon kontekstissa on saattanut sekä pahimmillaan että parhaimmillaan olla hyvinkin näkyvää ja sille on löytynyt symbolinsa pelikentiltä ja pelaajista. Väliin on leijoniakin juoksutettu kentälle.

Wunderball on lukukokemuksena miellyttävää ja helposti lähestyttävä. Se on sekä faktapitoisuudeltaan tiheää että samalla tarinnallisuudeltaan rikasta. Wunderball tuntee kohdeyleisönsä, sillä se osaa painella suomalaista lukijaa oikeista kohdista. Kirjaa voi suositella kaikille jalkapallosta, Saksasta ja jalkapallosta Saksassa kiinnostuneille.

Viini: Rheingaun Riesling

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti