Sivut

sunnuntai 12. helmikuuta 2023

AU-Vieska Futsal: Joropoa

Blogin futsalkartasta väritettiin yksi uusi kulma, kun Corolla nieli Eurooppatie 63:a tai E63:a pitkin Turusta Loimaalle. Asiamiehen kanssa oltiin taipaleella sen verran hyvissä ajoin, että reissuun ehdittiin ottamaan pieni katsaus Loimaan keskustasta, joka sunnuntain aamupäivässä oli varsin autio. Loimaan liikuntahallilla elämää oli sitten enemmänkin. Pääoven läheisyydessä kuulemme syvältä nousevia ylivieskalaisyskähdyksiä, joissa on pala ”perintöä odotellessa” -jengaa ennen kuin iskemme korttia lipun- ja kahvimyynnin lukijaan. Syvyyttä on myös DJ:n soittolistalla, jossa kaikki musiikkigenret teknosta, räpistä, trancesta rockiin esitellään raskaimman version kautta. Kenties siinä on pala Saviseudun sielunmaisemaa.


Vieska Futsalin aivoitukset olivat liikaa Alastaron Urheilijoille

Kuulemme ensimmäisen kerran Nathan Jonesin potkuista Loimaan liikuntahallin katsomossa. Peli räpsähtää vauhdilla liikenteeseen, kun Alastaron Urheilijoiden eli AU:n Ilari Mettälä saa pian aloituksen jälkeen pallon vasemmalle laidalle. Mettälä taittaa sen kultaisella leikkauksella keskelle, josta Jani Luoma piirtää hypotenuusan Vieska Futsalin maaliin: 1-0 ja kellossa on James Bond.

AU sai salama-alun ottelulle

AU saa maalista hyvin hengen päälle ja se saa muutamia muitakin maalinteon aihioita ottelun alkupuolella ja erityisesti Luoma on aktiivisesti kalapaikoilla, mutta salama ei häthätään iske toista kertaa. Peli aaltoilee puolelta toiselle. Hiljalleen Vieska Futsal saa varisteltua unihiekat silmistään ja sen tähtipelaajista erityisesti venezuelalainen Nelson Bello alkaa saamaan lihassyitään lämpimäksi. Pallot ehditään vaihtamaan kertaalleen ennen kuin niin ikään venezuelalainen Henry Gutierrez löytää Bellon helponnäköisesti takatolpalta. AU:n Henri Saarinen löytää vielä Bellon hienon ulkoteräohjauksen eteen, mutta Ylivieskan suunnasta ensimmäinen varoituslaukaus on ammuttu.

Muutama valotaulun nytkähdys menee edellisestä, kun Bello haastaa vasemmalla laidalla ja pallollisen pyrähdyksensä päätteeksi tinttaa pallon alakulmaan: 1-1 ja kellossa 10:29. Maalin jälkeen peli asettuu koko ajan enemmän ja enemmän Vieska Futsalin muottiin. AU:lla on omat hetkensä, mutta sen viimeistelystä puuttuu riittävä kliinisyys. Myös erotuomarit Miikka Raininko ja Mikko Särkiniemi ovat piirtäneet ottelun pelikirjaan tiukat suitset ja he johtavat aika tiukastikin ottelua, mihin kotiyleisö ei oikein lämpene.

Lämmin on kuitenkin Vieska Futsalin Slobodan Tomic, joka ottaa triplatorjunnan, jonka jälkimainingeista Hannes Seikkala ja Elmer Kääntä karkaavat ylivoimahyökkäykseen. Seikkala kääntää tallinovet auki Kääntälle, joka tinttaa pallon läheltä ja kovaa Saarisen maaliin: 1-2.

AU:n valmentaja Sami Happonen yrittää värisyttää pelin mannerlaattoja ottamalla aikalisän, jonka aikana saadaan DJ:n valikoimasta leffamaista musiikkia, jossa on jotain ritaria ja jotain Islantia. Aikalisä viettää kenttää kuitenkin väärään suuntaan, sillä hetimmiten sen jälkeen Vieska Futsalin Aleksi Kylmälä heiluttaa kuokkaansa väkevimmin AU:n maalin edessä ja lopulta palloa kaivetaan Saarisen heinäpaalista: 1-3. Aika 15:49.

AU saa edelleen viriteltyä omia ansapaikkojaan oikeaan paikkaan, mutta jokin teknologia sen ansoissa on ruosteessa, koska vaikka sille tarjoutuu kaikkea läpiajosta alkaen, niin valotaululle ei poksu mitään. Niinpä se on jälleen Bello, joka ottaa ohjaksista kiinni AU:n heikkona hetkenä. Bello riistää pallon AU:n puolustukselta. Saarinen estää vielä Bellon ensimmäisen yritelmän, mutta pallo palautuu Bellolle. Bello odottaa, odottaa ja odottaa, kunnes rinnalle syöksyy Juho Väinälä, joka saa tuutata pallon tyhjiin: peli on kotijoukkueelle, joka on repinyt, raastanut ja luonut omat paikkansa lohduttomalla tavalla 1-4 ja niissä lukemissa mennään tauolle.

Tauolla kehuja saa pelin vauhti ja TPK:n lentävän maalivahdin kanssa pelaaminen. Matsimakkarat ja yhden paikallisen päältä bongattu AU -aiheinen paita, jonka selys kertoo AU:n nopeasta noususta alasarjoista liigaan, saavat plus -merkintöjä.

AU saa myös toisen puoliajan alkuun lentävän lähdön, kun Mettälä leikkaa keskelle ja laulattaa vasurillaan pallon maaliin: 2-4.

AU sai salama-alun myös toiselle puoliajalle

Vieska Futsal tyrehdyttää pian AU:n orastavan kirin. Koko kauden tehopisteisiin peilaten hieman ottelun katveessa ollut Henry Gutierrez laittaa sisään alton, basson ja koko operetin kaikki sävellajit kudilla, joka pamahtaa parin onnistuneen haaston jälkeen täydellisenä  takayläkulmaan: 2-5 ja valotaululla 21:56.

Turhautuminen alkaa puristaa kaikkea punasävytteistä. Sen ensimmäinen ilmentymä on, kun Luoma koittaa hankkimansa vaparin jälkeen soittaa pallolla Atte Taipaleen kulkusia. Pienen tuomaristopohdinnan jälkeen Luomalle nostetaan punainen kortti. Viimeistään tämän jälkeen tuomaristolle vuodatetaan tasaisen tahtiin ja monotoniseen äänensävyyn ironista ja rakentavaa palautetta yleisön toimesta koko loppuottelun ajan.

Punaista paidassa ja tuomarin taskusta

Vieska Futsal vääntää ruuvia entistä kireämmälle ja juuri, kun AU saa neljännen kenttäpelaajan takaisin parketille, löytää Bello Elmer Käännän takatolpalta. Kääntä pöllyttelee maaliverkkoja ja osoittaa toistamiseen ohimoidensa välissä olevaa koneistoa merkityksellisellä tavalla: 2-6.

Jutulla

Rimat ja tolpat paukkuvat Saarisen maalilla. AU saa hieman parasetamolia alkuillan kolotuksiinsa, kun se väläyttää oppikirjamaisen 3 vs. 2 hyökkäyksen. Viimeisenä pallossa oli Ilari Mettälä: 3-6 

Vieska Futsal on kuitenkin ilkeänlainen vieras. Ehkä hieman sukunimensäkin edellyttämällä tavalla Ville Värjyvirta takoo maalin edestä tukkia oikeaan uomaan: 3-7. Tämän jälkeen Bello vaistoaa jälleen etsikkonsa ja toimittaa pallon AU:n puolustushassin jälkeen lentävällä maalivahdilla pelanneen AU:n tyhjään maaliin. Bello petaa vielä yhden paikan Värjyvirralle ja samalla leimaa illan ottelusta itselleen napakat 2+4 -tehot, kun peliä on pelattu 36:38.

Vieska Futsalin poikkeuksellisen yksilötaidon lisäksi parrasvaloihin kelpaa vielä sen taktiset variantit. Se pystyy sekä jauhamaan kärsivällisesti pitkiä laukaukseen johtavia hallintajaksoja että löytämään tilaa ja pallolle tarkat neliöt AU:n puolustuksen selustasta. Ennen kuin peli päättyy saadaan valmentajienkin kesken pientä suukopua ilmoille, joka kuitenkin 3-9 lopputuleman saattelemana kätellään pois päiväjärjestyksestä. 

On aika palata Eurooppatietä etelään.

Viini: Diplomático Ambassador (rommi)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti