sunnuntai 5. helmikuuta 2023

KF Kosova-VehU: hornankattilassa

Lumi puuteroi Turussa katukuvaa. Tampereen Vehmaisten suunnasta oli pistetty jo kiuasta tulevaa KF Kosova -matsia silmällä päälle, sillä joukkueiden edellinen kohtaaminen oli ilmeisesti ollut myös osittain hyvinkin lämminhenkinen. Vihtoja oli hyvä liottaa tätäkin ottelua varten, sillä VehU oli miesten futsalin ykkösen piikkipaikalla ja KF Kosovalla oli vielä kärkikaksikko eli sekä VehU että JoSePa kiikarissaan. Kotitappio saattaisi muuttaa tilannetta ratkaisevasti.

Katsomossa oli vielä tovia ennen ottelua väljää. Kioskissa availtiin viikonlopun erikoisten eli Piispanmunkkeja sisällään pitävien laatikoiden kansia. Tutut lomaviboja herättävät rallit pauhasivat kaiuttimista. Tuomaristo toivottaa vielä kaikille pelaajille ”Tsemit” tulevaan koitokseen ja sitten mennään.

KF Kosova ja VehU ilmoittautuvat palvelukseen

VehU on ottelun alussa hyvällä sykkeellä liikenteessä, vaikka ihan alussa minibussimatkan ja Samppalinnan parketin tuottamaa kohmetta on hieman jaloissa. Hiljalleen tamperelaisten karstat varisevat ja se imee terävällä liikkeellään sekä pallollisena että pallottomana tilan itselleen. KF Kosova on alussa pakotettu puolustuskannalle, mutta maaleilta se välttyy, vaikka VehUn prässi onkin sille melkoista kapsaisiinia ja laukauksia sen päätyyn satelee.

VehU aloitti otteluin vahvasti

Ensimmäistä puoliaikaa keritään noin seitsemän minuuttia eteenpäin, kun sitkeästi puolustanut KF Kosova alkaa saamaan omaa pallollista peliä uomiinsa ja siten kotijoukkue saa luotua ensimmäiset maalipaikkansa. Yleisöä on myös ropissut reippaanlaisesti tässä kohtaa katsomoon ja tunnelma alkaa nousta. Se on kuitenkin VehU, joka iskee ensin ja ikään kuin viiveellä alun hallintajaksostaan. Joonas Rantala löytää vasemmalta laidalta kaistaa ja hän kääntää pallon kohti KF Kosovan maalia, josta Antti Tapola liukuu sen sisään: 0-1 ja kellossa 9:23.

Katsomosta pyydetään moppia kentälle. Laitapleksit alkavat kotijoukkueen kannustuksesta paukkua ja ottelun loppuun asti kestävä Gung Ho -moodi kytkeytyy tällä kertaa jo ensimmäisen puoliajan toisella puoliskolla, vaikka VehUn Janne Malmi koittaakin aikalisällä pelin pirtaa rauhoitella.

KF Kosovasta erityisesti Behar Simili on yritteliäällä päällä ja hän haastaa aktiivisesti vierasjoukkueen pelaajia. Vauhti ja lämpö vaikuttavat koko ajan vaan kasvavan entisestään ja molemmat veskarit saavat pistää kroppaa pallon eteen. Aivan ensimmäisen puoliajan lopussa Simili vääntää itsensä oikealla laidalla vapaaksi siten, että käytössä on laaja valikoima vartaloharhautusta ja jaloilla suoritettavaa pikkukikkaa.  Similin kääntö tavoittaa vasemmalle laidalle nousseen Florent Jasharin, joka tällää suoraan syötöstä, mutta kuti pomppaa tolpan sisäreunasta takaisin pelikentälle. Tauolle mennään 0-1 -tilanteessa.

Taukoa ennen katsomo alkaa olla hyvinkin täysi.

VehU saa toisen puoliajan alkuun muutaman hyvän tontin, mutta erittäin hyvin pelannut Valon Gerxhalija pitää rakennusluvat itsellään. Peli muuttuu hiljalleen lämpimästä kuumaksi. Korttia nousee ja torikokousta pistetään pystyyn. Yleisö myös hurmioituu ja ottaa kotijoukkueen kantaakseen. VehUkaan ei myrskyn silmässä ota taka-askelia, vaan myös sen puuhapussista löytyy pientä provoa ja sytytystnesteen tilkkaa ottelun nuotioon, mikä toisaalta saattoi jo sen otteluennakosta olla hieman aistittavissa.

Lopulta se on kuitenkin ehkä kotiyleisön energia, joka alkaa muuttamaan ottelun suuntaa. Jashari petaa  ensimmäisellä puoliajalla hassaamansa paikan lähes identtisenä Asdren Mustafalle, mutta ohi pamahtaa. Kierrokset ja lämpö nousevat nousemistaan. Lopulta ottelun ajan hieman piilossa ollut Alban Ferati tömistelee keskikaistalla ja napauttaa pallon alakulmaan: 1-1 ja kellossa 27:07.

Intohimoisesti pelannut KF Kosova painaa ottelin tasoihin

Pauhu jatkuu Samppalinnassa ja Miska Jurva joutuu toden teolla liekehtimään ettei kotijoukkue asetu kuskin paikalle. VehU vaikuttaa lipsahtavan hiukan harhateille pelillisestä identiteetistään ja KF Kosova paukuttaa palloja sarjana kohti Jurvan maalin raameja. Tanssiinkutsuja lähtee sekä puolin ja toisin että katsomostakin. KF Kosovan virhetili  napsahtaa pahaenteisesti täyteen jo puolen tunnin pelin jälkeen, mikä hetkellisesti rauhoittaa ottelua. VehU haistaa paikan ja sateensuojastaan KF Kosovan maalin eteen tiensä löytää Pyry Haanpää, joka tökkää hieman sekavannäköisestä tilanteesta VehU:n 1-2 johtoon.

Tanssiin kutsuja

KF Kosova kuittaa kuitenkin edellisen melko nopeasti. Sekä Feratin että Cimilin jalat tikkaavat melkoista ristipistoa VehUn puolustusalueella ennen kuin Singeriä käytetään aivan hetkellisesti Egzon Ibrahimilla, minkä jälkeen Cimil täydellistää hyvän iltansa kantapääkikkaan vivahtavalla ohjauksella, joka tärryttää VehUn pakistoa siten, ettei sen eteen löydy koipia: 2-2 ja peliä on pelattu 35:44

KF Kosova hakee vimmatusti ja väliin melko isollakin riskillä voittomaalia. Ote pystyy kotijoukkueella ja tuomariston (Aleksi Kerosen ja Tomi Keipin) kunniaksi on sanottava se, että he eivät stimuloi ottelun kierroksia omalla toiminnallaan, vaan rauhoittavat sitä korostetun selkeällä ohjaamisella ja viestinnällään, vaikka kiihkeän ottelun jokaisesta tilanteesta joku on eri mieltä ja sen annetaan myös kuulua. Kirjoittajan suosikkikohta on, kun Aleksi Keroselta odotetaan vaparia ja samalla viidettä rikettä VehU:lle yhden laitakahinan jälkeen. Keronen ottaa tilanteen haltuun kuolemattomalla

”Annoin rajapotkun, ja nyt onkin teidän aikalisän, joten minä menenkin nyt pois tästä” -fraasilla

”Tapsalta” eli Antti Tapolalta pyydetään vielä toista maalia vierasjoukkueen kannattajien muutaman hengen ryhmästä. Sellaista ei ”Tapsalta” enää tule, mutta eipä tule kotijoukkueeltakaan. Peli päättyy tasan ja jäänkin odottamaan jatkoaikaa. Sellaistakaan ei kuitenkaan tässä sarjassa tule eli toinen puoliaika jää ja peli päättyy 2-2 -lukemiin. Sekä koti- että vierasjoukkueen reaktiot ottelun päättymiseen kertovat siitä, että kentälle jätettiin sunnuntai-iltapäivänä kaikki mahdollinen.

Valon Gerxhalija ja Miska Jurva pokkasivat ansaitusti joukkueidensa parhaan pelaajan palkinnot

Viini: srirachaa ja Siipiweikkojen ekstrahottia