Sivut

sunnuntai 24. syyskuuta 2023

FC Inter Turku 2 – NuPS: champione, tuplana

Bussi sihahtaa Veritaksen kupeesta kohti Olympiastadionia. Penkkien käyttöaste on vajaa puolet ja kokoonpano on koko lailla Ultraboyzin vierasmatkojen vastaava. Salmaria nautitaan skumppalaseista. KuPS -pelistä riittää ventiloitavaa. Kierrosten laskiessa puhelinten kätköistä haetaan nostalgisia kuvia, joissa esiintyy Inter -folkloristiikkaa, kuten Teberiota, Diego Corpachea, Arístides Pertotia, Jos Hooiveldia, Henri Lehtosta ja Mika Ojalaa puttaamassa voitokkaassa Turun derbyssä kuviteltua golf -palloa kohti kulmapotkualueen kolmioita.

Jonkinlainen konsensus on siitä, ettei matkan varrelle tahdota pysähdyksiä, vaan tavoite on päästä Regions’ Cupin finaalin ensi minuuteille mukaan. Palloliiton seurannassa pyörii MuSan ja Peimari Unitedin -matsin liveseuranta, koska mikä tahansa muu tulos kuin MuSan voitto varmistaisi FC Inter Turku 2:lle sarjanousun. Peimari United siirtyy 1-2 johtoon ja lopulta voittaa ottelun eli ensimmäiset futisvivahteiset ilonaiheet realisoituvat jo ennen toista ottelua. Ennen hesaan rantautumista tulee tarkistettua myös NuPS:n nykytila ja siellähän se palloseura keikkuu oman lohkonsa kärjessä eli Interin vakuuttavasta menosta huolimatta mitään lumierää tuskin olisi tiedossa.

Olympiastadion piirtyy valoineen jo pimenneeseen syysiltaan. Koikkelehdimme Olympistadionin valaistuille käytäville. Nopea tiedustelu osoittaa, että Nummelan palloseuran eli NuPSin kannattajat ovat vallanneet suurimman osa stadionin katsomonosista. Sinimustille löytyy oma sektorinsa pressikatsomosta. Karkeasti ottaen jako menee siten, että paikalla on 1100 jalkapallon ystävää Nummelasta ja ehkä 16 Turusta, joiden joukossa on myös kaksi Nummelaa. NuPSin liput liehuvat ja tovin kuluttua myös ensimmäiset käheän sinimustat äänet rahistelevat ilman alaa.

Juuso Enbuska liukui ensitahdit Interin Cup-mestaruudelle

Peli virtaa melko suoraviivaisena päästä päähän. Molemmat joukkueet hakevat palloa keskikentän kautta nopeasti vastustajan linjojen taakse. Interin jokerina ovat vielä pitkät avaukset Gezim Vocan suuntaan, jota vastaan NuPS puolustaa alkuhetket kuitenkin hyvin. Sattumaa tai ei, mutta ottelun edetessä ja turkulaiskannattajien tehdessä läsnäolonsa tiettäväksi kentän suuntaan, alkaa Inter saamaan paremmin otetta ottelusta. Interin maalilla Aati Marttinen pääsee toki poimimaan muutaman hyvän nummelalais -hyökkäyksen, mutta tapa, jolla Inter tuo hyökkäyksiään kohti NuPS:n maalia on lupauksia herättävää.

Regions' Cupin finaali liikutti yli tuhatta silmäparia

Sitten helähtää. Aati Marttisen pitkä pallo jää pomppimaan NuPS:n puolustuslinjan eteen. Kokonaisuudessaankin erittäin hyvä peliä pelannut Auston Kranick vainuaa punaisten epätietoisuuden hetken ja iskee palloon ensimmäisenä. Kranick tökkää pallon Juuso Enbuskan juoksulinjalle. Enbuska ottaa kosketuksen palloon, josta se kimpoaa ehkä hieman onnekkaastikin NuPS:n puolustajan kautta maalin takakulmaan: 1-0 ja Enbuskan tuuletuksessa on sellaista raivoa, että jotain selvästi putosi harteilta. Tauolle mennään Interin johdossa.

Virvokkeita vaihdetaan bitteihin. Jostain NuPS:n nuorisosastolta ehditään virnuilemaan, että turkulaiset taitavat nyt olla väärillä mestoilla.

Toinen jakso poljetaan käyntiin. NuPSin kannattajat jatkavat hyvää elämöintiä, josta turkulaisten mukana olevat Nummelat ottavat myös ilonsa irti. Harvemmin sitä tosiaan taitaa päästää nauttimaan siitä, kun tuhat äänijännettä värisyttää omaa sukunimeään. Enbuska on toisella jaksolla täysin pitelemätön. Samat pelaajat, jotka hoitivat ensimmäisen maalin, orkestroivat myös Interin toisen maalin. Voca on ensimmäisenä pitkässä ja korkeassa pallossa. Voca liippaa sen taustalta juoksevalle Kranickille, joka hakee boksista Enbuskan. Enbuska sijoittaa matalan keskityksen tyylikkäästi maalin: 2-0 ja kellossa 49 minuuttia.

Viitisen minuuttia valutellaan tiimalasin pohjalle hiekkaa ennen kuin vuorostaan Roman Knox paikantaa laidaltaan nousevan Kranickin. Vähemmän yllättäen Kranick paikantaa jälleen maalin edestä Enbuskan, joka viimeistelee hattutemppunsa. Hatun jokaisessa sulassa on myös Kranickin leima: 3-0 ja peliä pelattu 54 minuuttia.

Peli pakettissa

Peli voidaan käytännössä todeta taputelluksi. NuPSilaiset kannattavat sinnikkäästi omiaan. Voca väläyttää ylivertaista potkutekniikkaansa tömäyttämällä pallon vielä sivuvaparista takayläkulmaan. ”Tuomari juoksee matsin jälkeen” kuuluu vierasjoukkueen huutosakista, mutta tosiasiassa peli ratkeaa siihen, että Inter on yksinkertaisesti liian laadukas nippu ja siten tekemätön paikka myös NuPS:lle, kuten melkein myös kaikille tämän kauden kilpakosijoilleen.

Peli päättyy. Mitaleita jaetaan. Kultaista konfettia lentää Olympiastadionin nurmelle ja sitten se haravoidaan talteen. Interin pelaajat käyvät kahteen kertaan kiittämässä käheä-äänistä kannattajajoukkoaan, joka vielä bussia odotellessa poksauttaa kuohuvaa märälle asvaltille.

Viini: Nummelan kuohuvaa

Kirjat löytyvät todennäköisesti myös lähikirjastostasi!