lauantai 2. syyskuuta 2023

ÅIFK-MaPS: sanansäilää ja mustelmia Yläkentällä

Alkava syksy laski kankaitaan Yläkentälle, kun kaikkien aikojen kolmosessa Kanarialinnut ottivat isännöidäkseen Maskun palloseuran. Sekä keltaisia että vihreitä värejä oli reippaanlaisesti katsomossa. Odotuksissa oli vauhtia, vaarallisia tilanteita ja vähintäänkin muutamia mustelmia. Buffetissa tarjotaan mestarimyyjän ottein makeaa kahvin ja vissyn kylkeen. Väistämme asiamiehen kanssa tarjouksen vedoten ”dieettiin”.

Kättä päälle ja Yläkentän kalinat käyntiin

ÅIFK on heti ottelun alusta alkaen vahva. Kanarialintujen hyökkäyksissä on sekä vauhtia että ajatusta. ÅIFK prässää myös verrattain korkealta, mikä yhdistettynä sen hyvin rullaavaan pallolliseen peliin, pakottaa MaPS:n puolustusasemiin. Kerta kerralta taklauksiin tulee puolin ja toisin enemmän painoa. Parinkymmenen minuutin jälkeen MaPS saa ensimmäiset vieraskannattajien lupauksia herättävät hyökkäyksensä, joiden toistuvana elementtinä on Jari Oksasen pörrääminen ÅIFK:n linjojen välissä.

Pelin kokonaiskuvan mukaisesti se on kuitenkin ÅIFK, joka pistää liikettä valotaululle. Kanarialintujen siivet piiskaavat vauhtia oikealla laidalla. Muutaman aika näyttävänkin pelivälineen siirron jälkeen Arman Palani saa pallon jalkohinsa. Palanin sisäänpäin kiertävä laukaus putoaa pyydykseen: 1-0 ja peliä on pelattu 31 minuuttia.

Mål, Mål, Mål, Mera Mål

Peli lämpenee tasaisen varmasti. Tuomaristo joutuu Yläkentän ilman alassa treenaamaan stoalaisuuttaan, sillä asiaa kolmikolle tuntuu olevan. Pikkukoiruuksia välähtelee eri puolilla kenttää ja punaisen kortin kerroin vaikuttaa putoavan jo reilusti alle kahden. ÅIFK pääsee oikealla laidalla pallonriistoon, jonka jälkeen Palani ottaa kuskausvuoron. Päätepysäkillään hän syöttää Alex Ålgarsin maalintekoneliöille. Ålgars ottaa tilanteen jäisellä viileydellä vastaan ja pysähtyy pallon kanssa. Käytännössä koko universumi mukaanlukien MaPS:n puolustus liukuu pientareen puolelle ja Ålgars puttaa pallon tyhjiin: 2-0 ja aika aloittaa tauko.

Tauolla kausikorttilaisille arvotaan ”Jalostajan” tuotepakettia. Buffa vetää hyvin. Futismaailman feedissä on HJK:n haastavalta näyttävää eurolohkoa ja Leedsin viime tuntien dramaattisia hetkiä pelaajasiirtojen deadline -päivänä.

MaPS tulee hyvällä sykkeellä toisen puoliajan alkuun. Kalapaikalle ensimmäisenä ehtii kuitenkin ÅIFK:n Jami Siirtola, jonka lähentelyiden eteen venyttää Henri Forsström, joka pääsee vielä irtopallontavoittelussa laittamaan niin sanotusti päätä väliin. MaPS saa pian tämän jälkeen oman vähältä piti tilanteensa, kun pitkin ottelua vaikuttavast hyökännyt Mikko Valtanen leikkaa vasemmalta laidalta boksiin. Kentän toisesta päästä kiikaroituna laukaus näyttäisi olevan menossa maaliin, mutta jotain ilmestyy eteen. Oma pelaaja on meidän arvauksemme.

Keltaista korttia nousee tasaiseen tahtiin ja väliin näyttää, että sellaisen tulee saamaan vielä jokainen kentällä ollut pelaaja. Henri Forsströmin kärsimykset jatkuvat, kun häntä moukaroidaan pallontavoittelutilanteessa vielä uudemman kerran. ÅIFK luo parikin hyvää maalipaikkaa. ÅIFK:n Atte Kirkko-Jaakkola ohjaa lyhyen kulman jälkeen maalin eteen putoava pallon rinnalla rimaan. Pian tämän jälkeen vaihdosta sisään tulleelle Elias Untamalalle putoaa pallo MaPS:n puolustuksen selustaan. Untamala on irti, mutta hänen nostonsa putoaa maalin ohi.

Jutulla

Illan hämärtyessä pelin draaman kaari kutsuisi MaPS:n kavennusmaalia. Sellaista rakentaa Aleksi Hagelberg, joka pudottaa hänelle osoitetun pitkän pallon  Eemeli Heimolalle. Heimolan volley lähtee hyvästä asennosta ja hyvälle radalle. Joni Rahila väläyttää tiikerin loikkansa ja torjuu. ÅIFK pitää prässinsä ylhäällä. MaPS kuskaa väliin varsin yksinkertaistetullakin mallilla palloa kohti Kanarialintujen maalia: pallo Aatu Hagelbergille, jolta mahdollisimman pitkä pallo Aleksi Hagelbergergille ja kaikki kynnelle kykenevät perään.

”Äijät hiljaa” -fraasilla keskeyttää Santeri Ojala ÅIFK:n hyökkäyksen ja MaPS:n puolustuksen välisen juttutuokion. MaPS hakee sinnikkäästi kavennusmaalia, mutta ÅIFK pitää taivaan ja Yläkentän portit suljettuina. ÅIFK ottaa hyvällä pelillä 2-0 voiton. Punaista kortti ei kummallekaan joukkueelle lopulta nouse.

Viini: värissä mustelman violettia, tuoksussa buffetin suolaista ja makeaa, maussa alkavaa Yläkentän syksyä

PS: Kirjoittajan kovakantisiin tuotoksiin voit tutustua alla olevista linkeistä:

Kirjat löytyvät todennäköisesti myös lähikirjastostasi!