Sivut

lauantai 14. elokuuta 2021

MaPS-FC Åland: kääntötemppu

Ukkonen vaikuttaa jäävän odottamaan föli -kyytiä Maskuun, joten rouvasväen rillutellessa pakkaan lapset autoon ja suuntaamme Taponkedolle. Lipunmyyntipistettä pystytetään rauhaksiin ja niinpä ehdimme nappaamaan kahvit ja karkkiaskit ennen kuin leimaamme itsemme vitosen setelillä sisään. Vehreällä metsäpeltomaisemaan raivatulla Taponkedon kentällä on alkamassa läntisen kolmosen kärkimatsi, ja kotijoukkue MaPS olikin itseltä vielä tälle kaudelle näkemättä eli matsi kutkuttaa kivasti asetelmillaan.

MaPS lähtee hyvällä itseluottamuksella pyörittämään peliä puolustuksen kautta ja se saakin alkuun vietyä Ålandilta enimmät prässi-ilot. Menee jopa yllättävänkin kauan ennen kuin raitapaidat kiskaisevat tyylilleen leimallisen pitkän pallon Ålandin puolustuksen selustaan. Ålandilla kestää hetken tottua Taponkedon pehmeään ja pitkähköön nurmeen ennen kuin se saa pallotatsin kuntoon ja lähtee hakemaan puhkovia syöttöjä nopeille hyökkääjilleen. Åland vaihtelee prässin tasoja. Väliin se pyrkii hakemaan katkoja ylhäältä ja väliin se vetäytyy suosiolla omalle kenttäpuoliskolleen.

FC Åland haki pistopalloja nopeille hyökkääjilleen

MaPS käyttää myös toisen tavaramerkkinsä eli se käy parinkin pakin voimalla hiillostamassa kentällä pötköttelevää Ålandin hyökkääjää. Kenties tästä roiskahtaa kipinä sille, että 20:n minuutin pelin jälkeen hyvän hyökkäyksen päätteeksi Jesse Salminen laittaa tyylikkäällä volleyllä Ålandin verkon palamaan. Åland meinaa kuitata heti perään sahaamalla oman kuvionsa oikealta laidalta, mutta kaiken kaikkiaan erittäin hyvän pelin pelannut MaPS:n maalivahti Henri Forsström saa hidastettua Daniel Bomanin kutia sen verran, että puolustus ehtii luuttuamaan pallon pois boksista ennen kuin se ylittää maaliviivan. Åland hyödyntää ensimmäisellä puoliajalla eritoten oikeaa laitaa hyökkäyksissään, jossa winbackina pelaava Melvin Kahnberg liikkuu hyvin ja luo laidalla ylivoimaa yhdessä hyökkäyksen ja keskikentän kanssa.

MaPS:n Henri Forsström oli yksi ottelun suurista hahmoista

Molemmat joukkueet vuoraavat keskikentän keskustan umpeen ja siellä ei pallorallit kummallakaan joukkueella meinaa pitkiksi venyä, joten taivaspaikkaa haetaan edelleen laidoilta. MaPS:n Jari Oksanen ja Ålandin Kahnberg ehtivät vielä koettaa maalintekoa ennen kuin raitapaitojen Henri Hujala osuu aivan ensimmäisen puoliajan viimeisellä minuutilla (joo, räpläsin taas kännykkää, mutta sentään työasioissa). MaPS siirtyy tauolle hyvänoloisessa kotijohdossa.

Toiselle puoliajalla pelin kuva hakee aivan uudenlaisen asennon. Intensiteetti on pelissä kova ja molemmat joukkueet käyvät mukavan lämpimällä.  Åland puskee määrätietoisesti päälle ja MaPS vetäytyy ja paiskoo pitkää palloa. Kotijoukkueen kannalta tästä tulee ongelma, koska paine kertautuu koko ajan ja Åland saa itseluottamusta pallolliseen peliinsä.

MaPS:n kapteeni ehditään kuuluttamaan kentältä bändihommiin ennen kuin Thomas Mäkinen kaventaa  pelin. Maali jää jälleen kirjoittajalta näkemättä, koska käyn juuri keskustelua lasten kanssa siitä, miten heidän historian ensimmäinen itsenäinen pillimehun hakureissu meni. Kolmesta kolikosta kaksi tuli takaisin eli sikäli homma meni niin kuin pitikin. Itselle tässä tuli toki litrahintaa jonkin verran, koska kannustimena lupasin heille vaihtorahat.

Åland jatkaa hyvää otettaan ja se löytää tilaa vähän joka puolelta, kun taas MaPS:lla tuntuu punainen lanka pudonneen. Åland on myös jatkuvasti vaarallinen hyökkäyspään 1 vs. 1 tilanteissa ja tarpeeksi kauan väsytettyään se iskee pelin tasoihin. Tihutöissä häärii Rezgar Amani, joka irtoaa MaPS:n puolustukselta ja yrittää kääntää palloa keskelle. MaPS:n puolustus pääsee vielä väliin, mutta pallo palautuu Amanille, joka täräyttää sen nyt sellaisella voimalla maalille, että se olisi matkan varrelta kaatanut tarvittaessa, vaikka muutaman kevyen kuusipuun. Julius Sundman laittaa kalloaan likoon ja peli on 2-2.

Rezgar Amani oli jälleen erittäin vaikea pideltävä

Muutaman minuutin päästä Amani on jälleen karussa ja tällä kertaa hän nostaa pallon kauniisti etuyläkulmaan. Åland on kääntänyt kahden maalin tappioasemansa käytännössä vartissa maalin johdoksi ja samalla se kyllä ilmoittaa itsensä tiukemmin yhdeksi sarjan voittoajasuosikeista. Lapset ottavat ilon irti Taponkedon kentän vapaista eekkereistä ja ravaavat sadeviitat niskassa ympäri nurtsia.

MaPS saa shokkihoidon jälkeen peliään taas paremmin kuosiin ja sen kadonneeksi luultu keskikenttä ilmoittautuu taas mukaan peliin. Pallokin liikkuu taas jo hylätyksi itsensä kuvitelleen nurmen pinnalla. Tuomarit saavat palttiarallaa jokaisesta kontaktista ja paitsioliputuksesta napakkaa palautetta. MaPS nostaa Aatu Hagelberginkin piikkiin hakkaamaan halkoa sisään, mutta Åland pistää padot ja väylät umpeen ja ottaa ison voiton. Pirskeet ja juhlinta ovat myös kopissa sen kuuloista ja laivamatka takaisin lienee eeppisemmästä päästä. Saaren sinimustat siirtyvät voiton myötä sarjan piikkipaikalle.

MaPS sai lopussa vielä pelinsä kuosiin, mutta FC Ålandin puolustus piti pintansa.