tiistai 3. toukokuuta 2022

FC Inter-HJK: sappea

Vilpsakan pirtsakka kevättuuli puhalteli Kupittaalla, kun Veritaksen kinder-nurmelle nousivat FC Inter ja HJK. Äänentoisto oli pistetty kuntoon, valotaulun kirkkaus säädetty tappiin ja varmuudeksi myös stadionin valot hohkasivat kilpaa pääkatsomon takana möllöttävän auringon kanssa. Inter ponnisti pelipäivään tyylipuhtaasta 4-0 -voitosta, jonka kohteeksi oli jäänyt IFK Mariehamn. HJK oli napannut vyölleen derbyn. Soppaan, kun vatkasi vielä Interin hesan reissulta HJK:lta ryöstämän 1-4 -voiton, oltiin kutkuttavan matsin äärellä.

Kylmää vettä niskaan...

...ja peli käyntiin

Hiukan enteenomaisesti sadettaja pölläyttää tuulahduksen kylmää vettä katsomoon ennen kuin tuomari tuhauttaa pilliinsä. HJK:lla on ottelun alussa selvästi paremmat askelmat Veritaksella. Pallollisena se saa tuotua hyökkäyksiään tehokkaasti hyökkäyskolmannekselle ja pallottomana se onnistuu hapottamaan Interin pallollista peliä siihen malliin, että savitauluun saattoi jo rapsutella viivaa vieraille. Melkoiseksi keräilyharvinaisuudeksi osoittautumassa oleva Walter Viitala saa kuitenkin napattu tarvittavat kopit ja Inter saa hiljalleen nenää veden pinnalle.

Parikymmentä minuuttia se ottaa, kun Interinkin kohoa alkaa hiukan nykimään. Rodrigo Arcierolla ja Matias Tammisella vaikuttaa olevan parhaat rapalat, mutta myös Conor Hazard on nostanut tasoaan edelliseen HJK-Inter -otteluun peilaten. Sitten alkaa tapahtua kummia. Tuomarilinjaa vaikuttaa suosineen pienellä pykälällä HJK:ta leijonan osan ensimmäisestä puoliajasta. Kenties vähän samalla suurseuraklangilla, mihin Leedsin Jesse Marschkin viittasi taannoisen Manchester City -ottelun tiimoilta. Niinpä suurseuran Casper Terho saa jekutettua Dennis Antamon johtamalta tuomaristolta sivuvaparin. Varsinainen tragedia alkaa siitä, kun Terhon sisäänpäin kaartava vapari putoaa kenties hieman jenkkisiilistä liipaten Tammisen täysin luonnollisessa peliasennossa olevaan käteen. Tilanteesta bingolototaan, lomatonnitetaan ja arparaaputetaan milliklubille rankkari, jonka Bojan Radulovic tömäyttää Viitalan hyvästä haistosta huolimatta maaliin.

Puoliajalle lähdetään surströmmin makua suussa ja sappi ei juurikaan laimene, kun tilannetta rullataan vielä pienemmiltä ruuduilta. Tuomariston masinoima käänne ei ollut ottelun arvoinen.

Terhon vasurissa on kivaa jengaa myös toisen puoliajan alkuminuuteilla ja kotikatsomon puolella pulssia nostatellaan väliin punaiselle. Osa nuoremmasta kannattajakunnasta liittyy myös kannattajakatsomon riveihin ja usko kotijoukkueen kiriin voimistuu minuutti minuutilta. Tunnin pelin jälkeen Petteri Forsell tinttaa kaksinkamppailuun tuuman verran liian äkäisesti ja Antamo kiittää tästä toisella pääsiäiskortilla.

Inter haki suurella sydämellä tasoitusta

HJK kiittää ylivoimasta ja pyörittää palloa kaverilta kaverille tovin ennen kuin Inter ottaa vajaallakin pelin haltuunsa. Suurella sydämellä pelaava kotijoukkue saa sarjan erikoistilanteita ja sanalla sanoen osassa on hieman hyvittelyn makua. HJK jää koko lailla telineisiin, katsomo jyrisee ja paiskoo energiaa kentän suuntaan. Markus Arsalo lennättää palloa useammankin kerran vaarallisille sektoreille ja kertaalleen myös itse maalin katolle, mutta klubi kestää ja nipsii ja napsii itselleen vierasvoiton. Hapanta on suussa pelin jälkeenkin, vaikka Interin lopun peli-ilme ei itsessään anna sen suurempaa huolta tulevia koettelemuksia silmällä pitäen.