Sivut

tiistai 19. huhtikuuta 2022

Toistoja sisään: Monza-Brescia

Kaveri bongaa Monzan ja Brescian matsin, kun mietin Suomessa päivä/iltaretkeä Bergamoon. Tsekkaan nopeasti, että hotellilta on vartin taksimatka Brianteo- eli nykyisellään U-Power -stadionille. Ajatus jää hautumaan, sillä perheen kanssa matkatessa kaksi matsia kuuteen päivään tuntuu kohtuulliselta.

Milanon keskustasta ehtii jäämään muutamassa päivässä orastavat traumat, koska joka kerta, kun istahtaa terassille suunnittelematta lounaalle, jää hiukan ryöstetty maku. Sijainti maksaa ja erityisesti Duomon -alueella kannattaa tietää, mitä tekee, jos meinaa siellä syödä. Edellisenä päivänä myös kerjäläisporukka pyyhkäisee terassimme läpi ja viereisestä pöydästä pyyhkäistään matkapuhelin paremmille markkinoille. Niinpä päiväretki Monzaan kutkuttelee yhä enemmän ja lopulta esittelen (lue. pidän myyntipuheen) timanttisesta suunnitelmasta, joka pitää sisällään kävelyretken Parco Nordiin, visiitin hyvänoloiseen Pizzeriaan, joka sattuu olemaan kävelymatkan päässä Brianteosta ja samahan se sitten olisi sinne kävellä, kun hollilla ollaan. Suunnitelma menee neuvostossa läpi, vaikka protestiääniä nousee myöhemmin.

Palattuamme Parco Nordista selailen vielä Monzan pizzerian aukioloaikoja ja toinen pääsiäispäivä tuottaa tepposen, sillä pizzeria aukeaakin vasta seitsemältä. Kello käy kolmea ja porukalla alkaa olla nälkä, joten pikaiselle Plan B:lle tulee tarve. Ensimmäinen havainto on, että useimmilla paikoilla on samat aukioloajat, joten googleen on turvautuminen. "Restaurant open near me" antaa lupaavan oloisen afgaaniravintolan tiedot, joka on kohtuullisen matkan päässä, joten sinne siis. Taksi pudottaa meidät alueelle, jossa ei ensisilmäyksellä alkuun näy yhtäkään ravintolaa, joten ohimoita kiristää jälleen pykälää enemmän. Edessämme tönöttävien kerrostalojen takana avautuu alemmalle tasolle pieni kauppatori (Piazza della Trivulziana) ja vaikka suurin osa ravintoloista on kiinni, niin meidänpä valitsema on auki.

Ristorante afgano Milano Kabul grillin terassilla istuu poikaporukka polttelemassa shishaa. Muita asiakkaita ei ole, joten varmistelen vielä, että onhan ravintola oikeasti auki ja onhan se. Paikka on jonkinlainen yhdistelmä ravintolaa, kahvilaa, baaria ja bilemestaa. Ruoka on erinomaista ja kun näen 50€ laskun koko perheen ruokailusta juominen tekee mieli halata tarjoilijaa. Hinta/laatu on todella kohdillaan ja tippiä jää sen mukaisesti. 

Näemme vielä Lorenzo Insignen rankkarin AS Romaa vastaan tasanteen yläpuolella olevan katukahvilan ikkunasta ennen kuin Űberimme, joka on mallia Tesla, nappaa meidät kyytiin ja taitamme asvalttia kohti Monzaa.

Brianteo stadion ulkoa...

...ja sisältä. Katsojia 7502.


Brianteon ympärillä on teitä suljettuna. Kuski kysyy poliisilta parasta reittiä stadionille. Poliisi kysy, että kannatammeko Monzaa vai Bresciaa. Monzaa, Monzaa vastaan tilanteen jälleen huomioiden. Vastaus on sikäli oikea, että Brescialaisille ei ole enää mahdollisten ongelmien takia oikeaa reittiä olemassakaan. 

Lippujen osalta pienoinen yllätys ole, että pääkatsomon keskikatsomoihin sai sinne halutessaan pulittaa 50€ ikään katsomatta, mikä tuntui aika rapsakalta. Niinpä valkkasin meille paikat pääkatsomon reunalta: aikuiset 25€ ja muksut 10€.

Oikea portti löytyy punaiseksi maalatulta stadionilta helpohkosti. Lipunlukija ei ollut aivan yhtä tikissä, joten järkkäri ohjaa meidät suoraan sisään. Tuborgin saa helposti ja melko pienellä jonottanmsella ja muovimukin sai myös ottaa mukaansa katsomoon. Paikkamme ovat vieraskannattajien päädyn eli Brescian Curva Nordin puolella, mikä osaltaan takaisi tunnelmaa ja havainnoitavaa ottelun ajaksi.

Brescian Curva Nord

Monzan Curva Davide Pieri


Berlusconien sarjaporras sarjaportaalta ylöspäin pumppaamassa Monzassa itseä kiinnosti se, että ketkä Milanon kupeessa olevaa Monzaa kannattivat. Bresciassa kiinnosti vähintäänkin se, miten Jesse Joronen pärjäisi maalilla. Molemmat joukkueet pelasivat myös edelleen noususta Serie A:han, mikä varmasti lisäisi matsin kierroksia.

Matsin alun alla Brescian kannattajat virittelivät äänijänteensä piukaksi. Monzan päädyssä nostettiin pienen pyron säestämä tifo. Odotettavissa oli kelpo kanppailu.

Brescia on ottelun alussa selvästi parempi ja pelaavampi joukkue. Se saa jauhettua syöttöpelillään pallon lähelle Monzan maalia, mutta tehot antoivat odottaa itseään. Vasta ensimmäisen kahdenkymmenen minuutin jälkeen Monzan pelissä alkaa näkymään jonkinlaista suunnitelmaa nopeiden vastaiskujen ilmentämänä. Brescia pääsee edelleen paremmille paikoille, mutta tyhjää nappia kääntyy. Monzan paras paikka syntyy, kun oman rajoittuneen futisnäkemyksen puitteissa tulkitsen, että Patrick Ciurria tekee kolme väärää valintaa putkeen vastahyökkäyksessä. Ciurria saa kuitenkin pidettyä pallon itsellään ja on vähällä sutaista sen Christian Gytkjaerille tyhjän maalin eteen. Gytkjaer ei aivan yllä palloon, joten kiikareilla jatketaan.

Jesse hoitaa


Takanamme nuori, ehkä noin kolmevuotias, poika huutaa Interiä kentän suuntaan ja isä koittaa oikaista kannattamaan Monzaa, mutta oikaisu menee kuuroille korville. Päättelen tästä, että yksi porukka, joka käy Monzaa katsomassa ovat ne interistit ja milanistit, joille ei yksi annos futista viikossa riitä. Edessämme toinen pikkujampperi laulelee ja pomppii Monzan huivi kaulassa Brescian kannattajakatsomon tahtiin, mikä huvittaa kahta hänen vieressään istuvaa miestä, jotka tulkitsen isäksi ja isoisäksi.

Peli lämpenee hieman ensimmäisen puoliajan lopussa ja useampikin torikokous pistetään kentälle sekä pelaajien että muun henkilökunnan puolesta pystyyn. Kenties juuri tästä syystä kolmen minuutin lisäaika jää ainakin osittain pelaamatta, mikä generoi kuulosoluja tainnuttavan vihellyskonsertin. 

Torikokousta pitää


Kipaisen kipsasta toiselle puoliajalle virvokkeet. Homma pelaa käteisellä ja turisteina saamme pienen erityiskohtelun, kun myyjä kippaa täydennystä tuoppiini jo toisesta valmiiksi kaadetusta tuopista.

Tuomarit saavat toiselle puoliajalle niskaansa uuden vihellyspiiskan. Joronen saa vapautuksen toisen puoliajan alkua edeltävästä tötsäjuoksusta. Brescia on edelleen parempi joukkue ja mietin, että ainoastaan tuomarin virhe saattaisi kääntää ottelun Monzalle. Olen väärässä, sillä Monzan Jose Machin leikkaa, kuten Jari Oksanen aiemmin viikolla Maskussa keskelle ja jysäyttää pallon takayläkulmaan aika lailla toisen puoliajan aluksi. Oksasen kuti putoavana oli itsessään veskarille lentoradan puolesta tekemättömämpi paikka, mutta Machinin koko matkan ylöspäin nouseva on myös kaunokainen.

Monzan maali herättää koko katsomon mukaan Curva Davide Pierin värssyihin ja Brescian peli puuroutuu, vaikka se pysyy edelleen enemmän pallossa. Taistelupari ja reissuprinsessa kiinnittävät huomionsa siihen, että Brescian katsomossa on muutamia paidattomia heppuja ja tämä huvittaa heitä.

Brescia hakee tasoitusta


Keskustelemme paraikaa siitä, mikä olisi paras tapa palata Milanoon, koska en saanut taksikuskejamme Fabiota tai Giovannia jäämään stadionin kupeeseen odottelemaan, kun kuuluu kolahdus ja riemunremahdus. Brescian Dimitri Bisoli tasoittaa pelin. Brescia tiedostaa myös momentuminsa, sillä pallo juostaan nopeasti keskiympyrään, kun peliä on reilu kymppi jäljellä. Lopussa molemmilla joukkueilla on vielä aihionsa maaleihin, mutta yleisön osalta huokailuksi menee ja pisteet tasataan.

Iltanäkymä


Joukko pojankloppeja juoksee vielä katsomoomme soittelemaan suutaan Brescian kannatajien suuntaan. Astelemme jo pimenneeseen Monzan iltaan. Taksi irtoaa mukavan helposti pienen kävelymatkan päästä.

Viini: kun yksi lasillinen ei riitä

2 kommenttia:

  1. Aika ohuita ovat nämä viinianalyysit nykyisin. Toki futiksellekin peukku!

    VastaaPoista