Sivut

sunnuntai 5. heinäkuuta 2020

Atalanta BC: mitä jalkapallolta voidaan tulevaisuudessa odottaa

Atalanta Bergamasca Calcio on tehnyt 2,83 maalia/ottelu. Se on Bayern Münchenin jälkeen Euroopan TOP 5 sarjoista (Englanti, Espanja, Italia, Saksa ja Ranska) toiseksi eniten. Bayern München kohdalla maali-ilottelun voi nähdä juontuvan omaan sarjaansa nähden erityisen vahvasta pelaajamateriaalista, josta on monipuolisesti saatu ulosmitattua hyökkäystehoja. Atalantan kohdalla kysymys on kuitenkin enemmän pelifilosofisesta ja taktisista valinnoista. Siksi Bergamon ylpeys on yksi huippufutiksen kiinnostavimpia jalkapalloilmiöitä.


Atalantan maali-ilottelua viime kierroksilta


Atalantan hyökkäyssointuisen sinfonian kapellimestari on valmentaja Gian Piero Gasperini. Gasperini on tehnyt pitkän uran Italiassa niin pelaajana kuin valmentajankin. Atalantaan Gasperini tuli kaudelle 2016-2017. Gasperini on suosinut valmentajaurallaan italialaiselle jalkapallolle epätyypillistä korkean prässin peliä. Atalantan nykyiselleen hiottu peli on kuitenkin enemmän prosessinomainen ja nykyisestä materiaalista tehot irti ottava kokonaisuus kuin että Gasperini olisi tietoisesti seurannut jotain tiettyä kiintotähteä.

Aktiivisen ja korkean miesvartiointiin perustuvaan prässäämisen lisäksi Gasperinin Atalantan peli perustuu dynaamisen pelipaikkojen vaihtumiseen pelin sisällä. Gasperini pelaa tyypillisesti 3-4-1-2 muodostelmalla. Molemmat laitatopparit tuovat aktiivisesti palloa ylöspäin ja nousevat mukaan hyökkäyksiin. Lisäksi topparit pelaavat peliä avatessaan lyhyillä syötöillä keskikentän jo paineistettuihin tiloihin, jotta aikaa ja tilaa jää enemmän omalle joukkueelle, kun peli etenee lähemmäs vastustajan maalia. Tämä on mahdollista, koska keskikentän pohjalla Atalantalla vuorottelevat taktisesti älykkäät ja taitavat Remo Freuler, Mario Pašalić ja Martin de Roon.


Atalantan keskimääräinen kokoonpano tältä kaudelta


Atalanta luo laidoille ylivoimaa nousevien topparien, laitalinkkien, keskikentän ankkuripelaajien ja laitahyökkääjien avulla. Pelin rakenteluvaiheessa laidalla saattaakin varsin pienessä tilassa olla 4-5 Atalantan pelaajaa. Samaan aikaan Atalanta saattaa jättää hyökkäyspään pelikentän keskustan tyhjäksi, mikä toisaalta avaa edelleen mahdollisuuden laidanvaihtoihin ja toisaalta pakottaa vastustajan sopeutumaan Atalantan pelityyliin.

Atalantan hyökkäys triossa on myös erityyppisiä pelaajia. Josip Iličić on hyvä 1 vs 1 tilanteissa ja ajaa aktiivisesti laidalta keskustaan. Lisäksi Iličić tuo hyvän potkutekniikan ansiosta tehoja ja uhkaa erikoistilanteisiin. Alejandro eli Papu Gómez  pelaa usein vapaassa roolissa ja tuo lisävaihtoehdon hyökkäyspelin eri vaiheisiin. Gómez on älykäs, taitava ja luova pelaaja, joka hakeutuu tyhjiin tiloihin ja luo liikkumisellaan ylivoimaa eri puolille kenttää. Duván Zapata on fyysisesti vahva target -tyyppinen hyökkääjä, joka pystyy sekä pitämään palloa ja tarjoamaan suoraviivaista etenemismahdollisuutta hyökkäyspelissä että tekemään itse maaleja erikoistilanteista ja keskityksistä.

Kaikista yltiöhyökkäävistä elementeistä huolimatta Atalantan puolustuspelaaminen on tilastojen valossa ollut hyvällä tasolla. Sitä vastaan on lauottu keskimäärin Serie A:n vähiten, joskin maaleja se on päästänyt seitsemänneksi vähiten eli laukaukset ovat tulleet keskimääräistä korkeamman maaliodottaman sektoreilta. Maaleja Atalanta on tehnyt Serie A:ssa ylivoimaisesti eniten. Atalantan peliä, kun tutkii niin tulee sellainen tunne, että pelisysteemissä on vielä selittämättömiä ja sellaisia uudenlaisia elementtejä, jotka tulevat näyttämään jalkapallolle uutta suuntaa. Vähän kuin runous osana kirjallisuutta: se menee sellaisille alueille, joilla ei vielä jalkapallossa ole käyty

Viinikuvaus: kokeellista ja tulevaisuuden rajapyykkejä asettavaa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti