Sivut

sunnuntai 31. toukokuuta 2020

FC Union Berlin: kaikuja idästä ja alakulttuureista

Punk-laulaja Nina Hagenin versioima Eisern Union (rautainen Union) kajahtaa viikosta toiseen Stadion An der Alten Förstereilla. Stadion on Berliinin rautaisten kannattajien vapaaehtoisvoimin kunnostama stadion. Union ponnistaa Berliinin itäpuolelta ja nykyiselleen se perustettiin vuonna 1966 Berliinin työläisille. Ennen Berliinin muurin kaatumista Union identifioitui valtion ja stasin vastaiseksi seuraksi. Sen pahin kilpailija itä-Berliinin liigassa oli Dynamo Berlin, joka oli Stasin seura. Union keräsi kannattajikseen punkkareita, skinheadeja, opiskelijoita ja toisinajattelijoita. Jalkapallo-ottelut tarjosivat anonymiteetin suojaa sellaisille poliittisille ilmauksille, jotka muutoin olisivat itä-Berliinissä olleet vaarallisia.

FC Union Berlin on kulkenut raikkaalla tavalla oman tiensä Bundesliigaan


Berliinin muurin kaaduttua Unionin matkaa ovat värittäneet taloudelliset vaikeudet ja hissihyppely sarjatasojen välillä. Ihmetekona rautaiset kuitenkin pelasivat itsensä kaudella 2000-2001 kakkosbundesliigasta käsin Saksan Cupin finaaliin. Schalke vei finaalin, mutta Union pääsi sensaatiomaisesti mukaan UEFA -cupiin. Ensimmäisellä kierroksella sille tuli vastaan muuan Valkeakosken Haka. Haka kaatui, mutta seuraavalla kierroksella eurotaipaleen tie nousi pystyyn bulgarialaista Litex Lovechia vastaan.

2004 Union Berliinin jatko oli vaakalaudalla. Sillä ei ollut varoja maksaa sarjatasonsa rekisteröitymismaksua. Lopulta fanit pelastivat seurat luovuttamalla verta ja ohjaamalla siitä saadut rahat Union Berliinille. Uhrauksesta huolimatta Union heilahti neljännelle sarjaportaalle. Seuraavalla kaudella seuran presidentti Dirk Zingler uhkapelasi Unionille sarjanousun. Hän rakensi puoliammattilaissarjaan ammattilaisjoukkueen, joka lopulta voitti sarjansa suvereenisti. Kannattajat saivat verirahoilleen lisää vastinetta kaudella 2009, jonka päätteeksi Union nousi takaisin kakkosbundesliigaan. Union vakiinnutti paikkansa kakkosbundesliigassa ja piti sarjapaikkansa kymmenen kauden ajan.

Kaudella 2016-2017 Berliinin rautaiset kävivät lähellä nousua. Fanit reagoivat yli odotusten kulkevaan kauteen chänttäämällä ” ne Scheiße, wir steigen auf!” (ei helvetti, me noustaan ylös). Huumorin lisäksi chänttiin sisältyi seuran identiteettiin liittyvää problematiikkaa ja huolta siitä, mitä Bundesliigaan nousu vahvasti omaa tietään kulkevalle seuralle merkitsisi. Union nousi täksi kaudeksi Bundesliigaan ja se asettuu luontevaksi vastavoimaksi RB Leipzigin ja Hoffenheimin kaltaisille seuroille, jossa kannattajien vaikutusvaltaa taannutta 50+1 -sääntöä on venytetty. Union on nimenomaan kannattajiensa seura, mutta kilpailullisesti sen täytyy tavalla tai toisella luoda nahkansa uudelleen, jotta se voi säilyä korkeimmalla sarjaportaalla. Pitkän linjan kannattajille paikka Bundesliigassa ei välttämättä olekaan itsetarkoituksellinen, vaan seura on jotain muuta ja paljon enemmän kuin raa’at tulokset.

Unionin nousu Bundesliigaan selättää yhden saksalaista jalkapalloa hämmentäneen kummajaisen. Saksan pääkaupunki Berliini ja Bundesliiga saivat vihdoin oman modernin jalkapalloajan derbynsä. Ensimmäinen Unionin isännöimä derby iski kipinää jalkapallofanien ohimoihin. Union voitti kaikkine ottelunkeskeytyksineen ja kentänvaltauksineen Herthan 1-0. Toinen koronan takia tyhjälle katsomolle pelattu ottelu jäi latteammaksi Herthan tyylitellessä 4-0 -voiton. 

Union ja Hertha ovat historiassa olleet eräänlaisia muurien eripuolilla toimivia veljesseuroja. Lännestä käytiin katsomassa Unionin matseja ja idässä pakattiin matkalaukut silloin, kun Hertha pelasi europelejä itä-Euroopassa. Viimeistään Unionin Bundesliigaan nousun myötä asetelma on kuitenkin normalisoitunut kahden pääkaupungin herruudesta kilpailevan seuran köydenvedoksi.

Ennen iltapäivän ottelua Mönchengladbachia vastaan Union Berlin on neljäntenätoista ja sillä on pieni hajurako putoajan paikalle. Union on ollut vähemmän yllättäen vahvimmillaan kotiotteluissaan, joten koronan Bundesliigakaudelle tuoma lisätwisti ei varmasti ole ollut rautaisille suotuisa. Unioniin varmasti vaikuttaa se, että sen kannattajat eivät pääse seuraansa Stadion An der Alten Förstereille tukemaan. Siksi viimeiset bundesliigaviikot lienevät Berliinin punaisella puolella hermoja repiviä

Viinikuvaus: kotiviiniä ja kiljua


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti