sunnuntai 30. toukokuuta 2021

HIFK-FC Inter: kalliolle kukkulalle rakennan minä katsomopaikkani

Lauantai kätki sisäänsä melkoisen futiskattauksen. Kello viiden teenä kirjoittaja nauttii HIFK:n ja FC Interin -matsin, vaikka koko päivän menikin hieman nuoremman viiteryhmän suosikkiartistia Ibeä mukaillen: Ulkomaist vai kotimaist? Mä otan molemmat.

Bolt -areenan taakse nousevalla kalliolla oli merkittävä rooli ottelun lavasteille. Kotijoukkueen kannattajat olivat nousseet sinne paistattelemaan päivää ja nauttimaan kotimaisesta jalkapallosta. Stadionille pääsi kymmenen ihmistä ja kuulemma areenan ympäristössä oli suunnilleen jokaiselle oma maija -varattuna. Eletään erikoisia aikoja edelleen, mutta toivottavasti kesäkuu muuttaa pirran.

Ruudun takaa vol X

Ottelu saa sähäkän alun ja ensimmäiseen kymmeneen minuuttiin sekä HIFK että Inter käväisevät toistensa kukkulalla. Sen jälkeen ottelu taittuu enemmän stadilaisten suuntaan. HIFK liikuttelee hyvin palloa ja Interin prässi on koko ajan askeleen tai kaksi myöhässä, mikä on riittävästi sille, että pelin painopiste siirtyy sinimustien päätyyn. Interin juostessa punanuttujen perässä HIFK saa sarjan kulmia ja vapareita. Kahdenkymmenen minuutin pelin jälkeen yksi näistä kaartuu maalin eteen ja kuvaruudun kautta välittyy jonkinlainen hetkellinen mospit, jonka seurauksena Aldayr Hernadez kierii tekonurmella ja palloa viedään valkoiselle täplälle. Hidastusta ei meinaa kuulua, joten kirjoittaja lähestyy asiaa twitterissä ironisella päivän politiikkaan viittavalla kommentilla. Hieman yllättäen byyrin mainio Henrik Hyvönen pukkaa tilanteesta GIF:n vastauksena. Heppoiselta näyttää tuomio itselle, mutta koska en ole pitkävihaista tyyppiä, niin en vedä viime kauden Turun ensimmäistä derbyä ja koripallovertausta tähän mukaan.

Kotimaista futista someaikaan

Moshtagh Yaghoubi eli tuttavallisemmin Mosa sievestelee pallon maalin ja HIFK siirtyy ottelussa johtoon.

Ottelun lopputuleman kannalta seuraava hyökkäys saattaa olla se ratkaiseva. Heti aloituksesta Arttu Hoskonen lähettää kukkupallon kohti Timo Furholmia, joka pompauttaa pallon Benjamin Källmanille, joka palauttaa sen parin neppauksen kautta Furoholmille boksiin. Furuholm käyttää kikkavarastostaan niin sanotun syöttölaukauksen, jonka Lionel Messin seuraava parempi versio eli Taiki Kagayama vaistoaa ja kurottaa pelin tasoihin. Maalilla vaikuttaa olevan sikälikin iso merkitys, että sinimustat pääsevät sen jälkeen paremmin punanuttujen iholle ja katkoihin. Ottelun momentum pyörähtää vieraille ja ottelun loppupuolella Interin rynnistyksen päätteeksi Kagayama pääsee näyttämään parempaa versiota Messin vasurista ja Inter painelee Bolt -areenan uumeniin maalin johdossa. Kotijoukkueen kannattajat saattavat ihan aiheesta sadatella tilannetta, koska 1-2 -pala ei välttämättä ihan sukkana ensimmäisen puoliajan kuvaan sovi.

Peli pysyy toisella puoliajalla, sillä lailla viihdyttävänä, että Markus Uusitalon räpyläkäsi ehtii Furuholmin ensi hetkien kudin eteen. HIFK on edelleen hyvällä jalalla liikkeellä ja pelaa hyvää jalkapalloa, vaikka se ei samanlaista dominanssia saakaan aikaiseksi, kun ensimmäisen puoliajan alkupuolella. José Riveiro tiimeinen on saanut pelin edetessä oikeanlaiset viivat ja kuvakaappaukset ruuduille, jolloin HIFK:n paikat tulevat lähinnä Interin omista nukahduksista ja höntyilyistä.

Ottelua ratkotaan, kun hiekkaa on valutettu tiimilasiin viinipullon ja tasting -lasin verran. Källman katsoo pari shakkisiirtoa muita pidemmälle ja laukoo ensimmäisestä paikasta keskikovan ja korkean kudin keskelle. Uusitalon odottaessa seuraavasta tilanteesta vastaavaa Källman keilaa pallon etukulmaan. Täysikaato ja Inter ratkaisee pelin. Källman vierittää pallon vielä kertaalleen takatolpalle kipittävälle Pibelle, joka pistää pelin murskajaisten puolelle. Inter voittaa 1-4 ja venyttää voittoputkensa neljään.

Blogissa valittiin lauantaina molemmat

Tulos voi tuntua kotijoukkueen vinkkelistä pisaran verran epäreilulta, mutta ryöstöretkeläisille hyvin lämmenneen saunan kanssa se muodostaa illan futisputkelle täydellisyyttä hipovan startin.

Viini: tulijaisia Turusta