Sivut

sunnuntai 4. lokakuuta 2020

Panoksena eurokesä: FC Inter-HJK

Astelemme pojan kanssa Veritaksen rappusia parkkipaikan suuntaan. Lähden vaistomaisesti väistämään takaa astelevaa naista. Nainen huikkaa jotain suuntaamme. En saa heti selvää. Hän toistaa sanojaan.

-Sitä minä vain, että siinä on hieno mies. Täysi kymppi.

Nainen itkee. Sanat ovat suunnattu pojalle, joka Interin pelipaidassa ja reppu selässä loikkii rappuselta seuraavalle

Veritaksella on pientä palloliittotwistiä. Vaihtopenkit on tuotu pääkatsomon eteen. Turvatarkastuspisteet on tavallista tiiviimmin miehitettyjä ja kuulemma tupakalle ei meinaa päästä. Päivä on lämmin ja lohko lohkolta kannattajat alkavat täplittämään Veritaksen katsomoita.


Cup-huumaa I

Cup-huumaa II


Aurinko paistaa lämpimästi suoraan otsaan ja tunnelma Veritaksella on hyvä. Tunnelma Veritaksella on koko vuoden ajan ollut hyvä. Liput liehuvat ja sininen savu pelmahtaa Interin kannattajakatsomosta. Soihtu syttyy. Myös klubipäädystä pölähtää sinistä. Palohälyttimet pärähtävät soimaan ja ne säestävät myös ottelun ensimmäisiä minuutteja.


Sininen Mayhem

Klubipääty


HJK lähtee alussa aktiivisesti prässäämään Interin pakkeja. Lasken kännykkäkameran syliini. Pelin imu on sen verran voimakas, että päätän vain nauttia siitä. Peliä on pelattu vain muutama minuutti, kun HJK saa kulman. Käytännössä Interin kaikki pelaajat ovat puolustamassa HJK:n erikoistilannetta, mutta Roope Riski pääsee silti luvattoman helposti hiipimään etutolpalle ja kääntämään pallon maaliin. HJK nappaa johdon.

Pelin ilme muuttuu nopeasti maalin jälkeen. ”Hyökkää HJK” -banneri on kääritty rullalle. Sinivalkoiset vetäytyvät puolustamaan syvältä ja iskemään vastaan, ja jos HJK tekee näin, niin tämä tulee Veritaksella olemaan koko loppukauden kuva. Sinimustasta pöytäpuhelimesta kannattaisikin nyt pyörittää, vaikka Jill Ellisin numeron. Leidi on aikoinaan vienyt maailmanmestaruuteen huipentuneena projektina läpi pelitavan muutoksen, jonka tavoite oli matalan blokin murtava pelitapa.

HJK:n vastaiskut vaikuttavat vaarallisilta. Vähin kosketuksin etenevät syöttökombinaatiot ovat tehokkaita ja vaikuttavat suunnitelluilta. Sinivalkoiset vaihtelevat myös jaksoittain prässinsä tasoa. Joko tiettyjen signaalien tai sovittujen pelijaksojen triggeröimänä se nostaa jälleen prässiään ja horjuttaa täten Interin pelin rytmiä. Interin hyökkäyspelaaminen ei tunnu etenevät tarpeeksi nopeasti ja vastaiskuaihiot hyytyvät helposti taaksepäin pelaamiseen, jolloin HJK:lla on aikaa valuttaa muotonsa pallon alle. Interillä on pelaajia HJK:n linjojen välissä, mutta liike ja selkeät murtautumismallit eivät tule selkäytimistä.

Ylläkirjoitettuun peilaten HJK menee ansaitussa johdossa tauolle.

Toista puoliaikaa kellotetaan vajaa kymppi, kun HJK iskee vastaan. Riku Riski riplaa itsensä oikealta laidalta eteenpäin. Riskiltä ei saada palloa eikä häntä saada myöskään kopattua nurin. Niinpä Riski leikkaa keskelle ja siirtää pallovastuun Rasmus Schüllerille. Atomu Tanaka on hiipinyt vapaaksi Schüllerin selän taakse. Hyökkäys hiukan hidastuu ja hetken näyttää, että vaaramomentti kuivuu kasaan. Tanaka ajaa kuitenkin määrätietoisesti kohti Interin maalia ja laukoo terävästi. Henrik Moisanderin torjunnasta pallo pomppaa juuri sille sektorille, jossa Roope Riski on ja palloa kaivetaan Interin maalista.

Stadilaisten skumpat nostetaan kylmään ja Interillä näyttää tuska puskevan puseroon.

José Riveiro ottaa triplavaihdon. Kentälle tulleista Elias Mastokangas on totutun hyvä. Kentälle jääneistä Filip Valenčič väläyttää pariin kertaan. Inter painaa hyvällä sydämellä pelin loppuun asti ja sillä on kavennusmaaliin aihioita, mutta sekä ajoitukset ovat sen tarvittavan kymmenyksen pielessä että aivan viimeisistä ratkaisuista puuttuu riittävä juonikkuus. Niinpä kultainen konfettisade ammutaan pelin päätteeksi stadilaisten niskaan.


HJK: Suomen Cupin mestarit mallia 2020


Viinikuvaus: sekä jäähtyvää että lämpiävää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti