Sivut

sunnuntai 7. heinäkuuta 2019

BK Olympic Malmö-FC Rosengård: No-Go-Zone derby

Bussissa ruotsinkieli muuttuu hiljalleen arabipainotteisemmaksi. En oikein tiedä, mitä odottaa BK Olympic Malmön ja FC Rosengårdin välisestä ottelusta. Molemmat malmöläisseurat pitävät majaansa huonomaineisilla alueilla. Jalkapallo on kuitenkin jalkapalloa ja muuan Zlatan Ibrahimovićkin on lähtöisin Rosengårdista eli sattumalta bongattu No-Go-Zone -derby on liian herkullinen futispala jättää väliin, kun kerran täällä päin ollaan.Matkalla Lindängenin urheilupuistoon

Sisäänkäynti areenalle
Olympiakatsomo vielä tässä vaiheessa tyhjillään


Lindängenin urheilupuisto on sateen kastama, kun astelen kohti areenaa. Lippu maksaa portilla 100 kruunua, mikä on kohtuullinen hinta aamupäivän mittelöstä. Kentän kajareista pauhaa rap -tyylinen musiikki, joka sopii hyvin niihin mihinkään perustumattomiin mielikuviin, joita ottelu on herättänyt.

Astelen sateen alta olympiakatsomoksi nimettyyn puiseen katokselliseen katsomonosaan. Pelikenttään jää vain muutama metri hyvässä kunnossa olevaa urheilupuiston nurmea. Katsojia on raakasti arvioiden paikalla noin 250-300, mikä on pienoinen pettymys, sillä sekä Olympic että Rosengård taistelevat tiukasti noususta superettaniin eli Ruotsin ykkösdivisioonaan.

Lipunmyyntiportin luota alkaa nousta vihreää savua ja joukkueet saapuvat kentälle. Mitään uhkaava tai sen dramaattisempaa ei ottelun ympärillä ole. Pikemminkin silmiin pistää, miten hieman myöhässä otteluun saapuvat kannattajat kättelevät ja tervehtivät jo paikallaolijoita. Malmöläisseuroissa on jotain, mikä luo yhteisöllisyyttä ihmisten välille. Meininki on rentoa, ihmiset ovat tulleet nauttimaan jalkapallosta ja seuramaan tuttujensa otteita.

Pelaajat saapumassa areenalleBK Olympic Malmö vihreissä ja FC Rosengård valkoisissa


FC Rosengård juoksuttaa kentälle 4-3-3 -muodostelman, johon kotijoukkue vastaa 3-5-2 -ryhmityksellä. Peli on alkuun tarkkaa ja molempien osalta hyvin kontrolloitua. Yksi lipsahdus kuitenkin Rosengårdille käy pelin alussa ja Olympicin vahvasti koko ottelun pelannut kärki Philip Bohman pääsee nokikkain Rosengårdin Blerim Gudjufin kanssa. Gudjufi saa näppejään riittävästi Bohmanin kudin eteen ja tilanne kuihtuu kulmaksi.

Rosengård vaikuttaa teknisemmältä ja juonikkaammalta joukkueelta, mitä suoraviivaisemmin pelaava Olympic. Kotoiseen kakkosdivariin vertattuna peli on pienen pykälän verran edellä temmossa ja fyysisyydessä. Toki huomioitavaa on, että kyseessä on kaksi divarikategoriansa kovaa tekijää.


FC Rosengård oli teknisesti taitava joukkue. Kuvassa Zakaria Sawi Olympicin pelaajien puristuksissa


10 minuutin pelin jälkeen Rosengård nappaa pelin momentumin itselleen. Erityisesti laidalla viilettävä Linus Fridolf ja puolustuslinjan edessä pörräävä keskikentän moottori Silvin Jakupi erottuvat edukseen. Pallo saadaan kertaalleen Olympicin maaliinkin, mutta hässäkän jälkeen show -miehen elkeitä osoittanut erotuomari Niklas Andersson pyöräyttää tilanteen ilmeisestikin erotuomaripalloksi ja kiikarit pysyvät päädyssä tikittävällä tulostaululla.

Puolen tunnin jälkeen peli kuumenee ja taklaukset kovenevat. Erotuomari Andersson näyttää pelaajille kaapin paikan kirjaimellisesti vastaamalla huutoon. Erotuomarin kovaääninen käskytys toimii ja protestointi vähenee. Ensimmäisellä puoliajalla maaleja ei vielä nähdä. Anderssonin puhaltaessa pilliin ihmiset painelevat kentän poikki grillikioskin puolelle.

Rosengård on hukkannut peli-ideansa pukukoppiin puoliajalla. Valkopaitojen puolustuksen sählätessä Bohman nappaa harhasyötön itselleen ja pääsee jo toistamiseen läpi. Tällä kertaa hän kuitenkin siirtää pallon vierelle rynnivälle Simon Ståhlille, joka painaa pallon sydämensä kyllyydestä maalin pyydysverkkoihin. Vain pari minuuttia myöhemmin pitkä rajaheitto löytää edelleen untenmailla olevan Rosengårdin puolustuksen keskeltä Bohmanin, joka pyöräyttää jalkansa vapaaksi ja peli on yhtäkkiä 2-0. Katsomoon asti kuuluu, miten Mladen Bagojevicin suojattien selkäranka muljahtaa sijoiltaan ja peli tuntuu taputellulta.


Philip Bohman juhlimassa 2-0 -osumaa


Olympicin keskuspuolustus tainnuttaa Rosengårdin vähäiset pyristelyt ja Aron Nouicer tuuppaa avoimien ovien alkuiltaa viettävien valkopaitojen hölmöillessä vielä kolmannen maalin. Olympic paketoi battlen selkein ja ansaituin luvuin. Katsojat painelevat vielä pelin päätyttyä kentälle tervehtimään tuttujaan ja pukukoppien uumenista raikaa voittoaan juhlivien Olympicilaisten laulu.


Toinen puoliaika oli Olympicin. Kuvassa Rassa Rahmani lähettää vaparin niukasti etutolpan ohi


Omat ajatukset siirtyvät hiljalleen kohti muutaman tunnin kuluttua alkavas Malmö FF-Örebro SK -matsia

Viinikuvaus: häkkikellarista kotipolttoista mutta maistuvaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti