Sivut

lauantai 14. lokakuuta 2017

Huuhkajat -kaikkien aikojen karsinnat 16/17

Avauskierros

Suomi aloittaa MM-karsintansa sateisessa Turun illassa Turkkia vastaan. Viime karsintojen totaalipettymyksen varjo on hiljalleen haihtunut ja tunnelma on varovaisen optimistinen. Karsinnoilta odotetaan hyvää starttia ja kannattajien suunnalta kuuluu paljon ”ottelu joka pitää voittaa”-suuntaista kommentointia, vaikka vastassa on lähtökohtaisesti selvästi vahvempi joukkue. Toivo kisapaikasta ei ole kariutunut historian tai edellisen karsinnan taakasta. Ei vaikka tämän kertainen lohko on selvästi aiempaa vaikeampi.

Markku Kanervan johdolla Suomi avaa kyynisen vetäytyvällä taktiikalla. Turkki hallitsee peliä, mutta ei saa luotua vaarallisia tilanteita. Asetelma miellyttää ”jos edes kerran elämässäni näkisin Suomen arvokisoissa”-ajattelevaa suoraan tulokseen katsovaa joukkoa. Etenkin kun Turkin pelaajat alkavat pelin edetessä selvästi turhautumaan. Ensimmäisen puoliajan lopussa Suomi saa luotua pari hyvää tilannetta, mutta pallo ei löydä maaliin asti. Karsintojen ensimmäinen puoliaika on lupauksia herättävä.

Toiselle puoliajalle peli rytmi muuttuu. Suomi lähtee pelaamaan aktiivisemmin, mikä lisää peliin viihdyttävyyttä ja toisaalta osoittaa sen, että Kanerva ja huuhkajat hakevat kotiottelusta voittoa. Suomi esiintyy pirteästi ja saa luotua tilanteita, mutta sydäntä kylmää joka kerta, kun Turkki pääsee vauhdilla iskemään Suomen puolustuslinjaa vastaan. Riittääkö meidän rahkeet oikeasti tähän?

Suomen hallitessa peliä Cenk Tosun pääsee kuin varkain ja toisaalta jopa hieman odotetustikin iskemään Turkin johtoon. Viimeisten vuosien karsintamatsien filmi pyörii kyynistyneen fanin silmillä. Ero taitotasossa on juuri tämän verran kallellaan vierasjoukkueelle. Edessä siintävä tappio tuntuu myös pieneltä kuoliniskulta koko karsinnalle.

Pelin rytmi pysyy samana ja Suomi nousee tasoihin. Maailma vaikuttaa taas hetken oikeudenmukaiselta paikalta, kunnes Suomelta ensin hylätään maali ja Turkin Tosun käy tekemässä toisen maalin, kun peliä on jäljellä enää noin kymmenen minuuttia. Tulee mieleen, että kuinka monta ruoskaniskua jalkapallojumalat ovat Suomen maajoukkueelle säätäneet ja paljonkin niitä oikeasti on vielä jäljellä. Se mikä aiemmin tuntui vaikealta, näyttäytyy nyt mahdottomana. Tämä on nyt nähty. Tämä oli tässä.

Suomen tasoitusmaali vie kaiken kontrollin. Euforinen ilo ja riemu sokaisevat todellisuuden, jossa tämä oli ”ottelu joka pitäisi voittaa”-kategorian tapahtuma. Epäuskoisuuden vallassa vielä nopea katse linjatuomarin suuntaan siltä varalta, että tässä olisi vielä joku ansa asetettuna. Ei ole. Peli on 2-2. Se päättyy 2-2, vaikka lopussa vaikuttaa, että tuomari tahtoo ratkaisullaan pitää voiton avaimet turkkilaisten käsissä.

Lyhyeksi jäävät yöunet eivät tässä kohtaa paina. Kaikki oli tämän arvoista.

Lohkon tilanne avauskierroksen jälkeen:
Kroatia 1-1-0-0 2-0 3
Islanti 1-1-0-0 2-0 3
Suomi 1-0-1-0 2-2 1
Turkki 1-0-1-0 2-2 1
Kosovo 1-0-0-1 0-2 1
Ukraina 1-0-0-1 0-2 1

Kroatia ja Islanti avaavat omat karsintansa hyvin ja Suomessa alkaa optimistinen spekulaatio siitä, että nämä olisivat Suomen päävastustajat näissä karsinoissa.

Kaikkien aikojen karsinnat

Paljon jäi vielä tarinaa kertomatta. Lähtökohtaisesti karsintojen vaikeimmassa ottelussa Kroatian vieraana Suomi nousee viimeisillä minuuteilla tasoihin. Kroatia on ollut tehoton ja antanut Suomelle tähän mahdollisuuden. Tulos on millä tahansa standardilla todella huikea ja on yksi kaikkien aikojen kovimmista. Pisteitä on toki vain kaksi, mutta Suomi on osoittanut kahdessa ottelussa kyvykkyyttä tehdä tulosta. Suomi ei mene enää kategoriaan lupauksia herättävä esitys ja paljon positiivisia elementtejä, mutta 0 pistettä.

Suomi on jonkin verran pulassa nopeaa, taitavaa ja hyvin taistelevaa Kosovoa vastaan. 0-0 tilanteessa minuutit laukkaavat armottoman nopeasti. Ottelun lopussa Teemu Pukki pääsee kuitenkin rouhimaan irtopallon maalin ja Suomi ottaa tarvittavat kolme pistettä. Esitys ei vakuuta, mutta näinhän jalkapallomaailman suuruudetkin usein pelaavat: ne jauhavat omaa peliään ja ratkaisevat ottelut lopussa, kun vastustajan peli alkaa herpaantumaan. Kosovolla on lopussa vielä paikka tulla tasoihin, mutta he eivät siinä onnistu. Marginaali taidossa, kokemuksessa ja pelikypsyydessä on kääntynyt Suomelle. Ottelun tiimoilta nostetaan kuitenkin perustellusti huoli siitä, miten tuleva kotiottelu selkeästi Kosovoa vahvempaa ja voittoputkessa olevaa Islantia vastaan tulisi päättymään.

Hyvä tuloskunto ei näyttäydy enää suonenvetona, kun Suomi kukistaa Tampereella hetkessä jalkapallomaailman tähdistöön nousseen piskuisen Islannin. Suomi on todella näin hyvä eikä tuloksia voi enää kiistää. Kanerva on osoittanut jälleen taktista kypsyyttä tuomalla Islantia vastaan fyysisemmän kokoonpanon. Alexander Ringin yläkulmaan lennättämä vapaapotku-maali on harvinaista herkkua suomalaisille jalkapallofaneille, mutta se sopii todella hyvin kokonaiskuvaan. Jalkapallomaajoukkue on kuin puskista rakentamassa samanlaista tuhkimotarinaa, mikä ollaan nähty jo lentopallossa ja jalkapallossa. Suomi on karsintalohkonsa ainoa tappioton joukkue.

Lohkon tilanne neljän ottelun jälkeen:

Islanti 4-3-0-1 7-1 9
Suomi 4-2-2-0 5-3 8
Kroatia 4-2-1-1 4-2 7
Ukraina 4-2-0-2 4-4 6
Turkki 4-1-1-2 3-7 4
Kosovo 4-0-0-4 0-6 0Viinikuvaus: alahyllyltä positiivinen ja lennokas yllätys

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti