sunnuntai 19. heinäkuuta 2020

Matkalla: Pärnu Jalgpalliklubi - Tallinna FCI Levadia U21

Pärnun Rannastaadionille kömpi satakunta katsojaa, kun Viron Esiliigassa PJK eli Pärnu Jalgpalliklubi otti mittaa Tallinnan FCI Levadian U21 joukkueesta. PJK tarvitsi pisteitä kipeästi, sillä joukkue on valahtanut Viron divarin toiseksi viimeiseksi ja täten putoaminen uhkaa.

Pärnu Jalgpalliklubi vs. Tallinna FCI Levadia U21

Aikuisten lipusta portilla sai pulittaa kolme euroa. Kotijoukkueen kannattajajoukkoa orkestroi pari kylänmiestä. Pärnu, Pärnu, Pärnu -huudot raikuivatkin enimmäkseen sinkkuna tai kylänmiesten duettona, joskin ottelun loppupuolella tunnelma tarttui väkevämmin myös muuhun yleisöön. Bongaan myös pari Levadian paitaa katsomosta.

Pärnu Rannanstaadion

Katsomoon valui porukkaa omien olutpullojen kanssa. Ottelun edetessä syykin selvisi: stadionilla ei tänään ollut tarjoilua, vaan katsomon takaosaan nostetut Sakulla ja limpparilla paistattelevat kylmäkaapit olivat ketjuin kiinni sidotut. Avainta ei tänään ollut kellään ja kotijoukkue menetti pienen kassallisen virvoitusjuomien generoimaa tulovirtaa. Ilma oli hiostava ja janoisia olisi varmasti ollut useampia.

PJK juoksutti joukkonsa kentälle 4-3-3 -ryhmityksellä. Levadia vastasi samalla pelisuunnitelmalla. PJK:lla näytti olevan vyötäröllään selkeäsi enemmän elämänkokemusta kuin nuorekkaammalla Levadian jengillä.

PJK:n nousuhaaveet ottavat jo kolmen minuutin jälkeen ilmaa alleen, kun ottelun hahmo Kein Makovei tikkaa laidaltaan läpi, ohittaa maalivahdin ja saa pienestä kulmasta käännettyä pallon maaliin.

PJK:n Kein Makovei oli pelipäällä

Toinen kylänmiehistä saa joltain nuorelta kollilta väkevää palautetta, koska heiluttelee kotijoukkueen lippua tämän naaman edessä. Tilanne ei kuitenkaan eskaloidu sen pidemmälle ja matsi jatkuu leppoisissa merkeissä.

Shokkialun jälkeen Levadia nappaa pallonhallinan itselleen. PJK on kuitenkin joukkueista vaarallisempi ja se pystyy pelaamaan puhkovia syöttöjä Levadian puolustuksen selustaan. Huippupaikoille se ei enää pääsee ja kun Levadian pallonhallinta on jokseenkin tehotonta, niin puoliajalle mennään kotijoukkueen maalin johdossa.

Molemmat joukkueet löysivät ensimmäisellä puoliajalla hyvin tilaa pelin rakentamiseen. Tempokaan ei karkaa mitenkään käsistä. Karkeasti arvioiden ottelu vertaututuu tasoltaan kotimaisen kolmos- ja nelosdivarin välimaastoon.

Makovein lisäksi silmiin pistää PJK:n kapteenin Jevgeni Novikovin otteet. Novikov on PJK:n keskikentän kapellimestari ja moottori. Hän liikkuu kentälle erittäin laajalla säteellä ja niin hakeutuu kuin löytääkin tyhjiä kaistaleita pelin sisältä.

Jevgeni Novikov lähettämässä kulmapotkua

Levadia tulee sisuuntuneena toiselle puoliajalle. Se pääsee heti alkuun pariinkin otteeseen vetopaikoille ja kääntämään vaarallisia keskityksiä PJK:n puolustuksen selustasta. Viimeinen silaus ja röyhkeys jää Levadian hyökkäyspelistä puuttumaan. Niinpä PJK:n maali varjeltuu.

Molemmat joukkueet pyörittävät pientä vaihtorulettia. Huomaan että kuuluttaja istuu läppäri sylissä ja mikki kourassa takanamme. PJK pääsee paremmin peliin mukaan ja erityisesti Makovei on pelipäällä.

Peli sähköistyy ja aaltoilee puolelta toiselle. Noin 85 minuuttia on pelattu, kun Makovei painii hyökkäyspään tilanteesta pallon itselleen. Tilanne haiskahtaa rikkeeltä, mutta tuomari näkee toisin. Makovei karkaa jälleen läpi ja heittää leijapallon takakulmaan. PJK ottaa tiukasti kiinni kolmesta pisteestä.

PJK oli joukkueista juonikkaampi

Viimeiseen kymmeneen minuuttiin Levadia saa koittaa pariin kertaan maalintekoa mukavalta etäisyydeltä vapareista. Toinen lähtee taivaan tuuliin ja toinen juuttuu PJK:n muuriin. PJK:lle avautuu myös kaksi tuhannen taalan paikkaa, mutta peli sinetöidään 2-0 lukemiin.

Selostajan pädillä pyörii vielä Tammeka U21:sen ja Pärnu JK Vaprusin matsi. Pärnu ottaa tuplavoiton sunnuntain Esiliiga kierroksella ja Tammeka jää PJK:sta iskuetäisyydelle.

Viinikuvaus: rantarose