Sivut

lauantai 22. elokuuta 2015

Crystal Palace ja Alan Pardew -miksi ne ovat niin hyviä?

Alan Pardew:n ansiosta sekä Newcastle että Crystal Palacen säilyivät valioliigassa

Alan Pardewin astuttua viime kaudella Crystal Palacen peräsimeen joukkue oli tukevasti putoajan paikalla. Pardew sai välittömästi Crystal Palacen lentoon ja lopulta joukkue sijoittui kymmenenneksi. Pardew oli tiettävästi valioliigahistorian ensimmäinen valmentaja, joka kesken kauden joukkueeseen tullessa onnistui nostamaan putoamiskurimuksessa olleen joukkueen sarjataulukon puolen välin paremmalle puolelle. Newcastle United säilyi samana kautena valioliigassa pitkälti Pardewin kanssa alkukaudesta kokoon kursittujen pisteiden avulla.

Pardewin saapuminen Lontooseen Crystal Palace valmentajaksi oli eräänlainen kotiinpaluu. Pardew pelasi aikoinaan 168 ottelua Crystal Palacen riveissä. Lähtösysäyksen Newcastlesta antoi varmasti kypsyminen harakoiden bisnesvetoiseen seurapolitiikkaan. Newcastlen tavaramerkkinä on vuosikausien ajan ollut uusien pelaajien tuominen seuraan, heidän kehittäminen ja myynti hyvällä voitolla. Rahavirrat menevät Newcastlessa kylmästi urheilullisten tavoitteiden edelle.

Pardew hioi Crystal Palacen taktiikkaa hyökkäävämpään suuntaan. Pardew:n alaisuudessa Crystal Palace pitää enemmän palloa eikä hyökkää aivan niin suoraviivaisesti, mitä Neil Warnockin aikaan. Peliä ja palloa kontrolloivampi taktiikka vahvistaa hyökkäävien ja luovien keskikenttäpelaajien, kuten Jason Puncheonin ja viimeisimmän hankinnan Yohan Cabayen roolia otteluissa. Pardew laittoi myös kuntoon joukkueen erikoistilannepuolustamisen. Oikeansuuntaisten pienten muutosten kertautuessa tulokset voivat parantua dramaattisesti. Tästä Crystal Palacen ja tietyssä määrin myös Newcastlen viime kaudessa oli kyse. Pardew onnistui pienellä muutoksilla saamaan pelaajista irti enemmän. Hänellä vaikuttaa olevan poikkeuksellista silmää pienille pelinsisäisille yksityiskohdille, joiden kautta hän hallitsee kokonaisuutta.

Crystal Palacen erikoistilannepelaaminen on parantunut huomattavasti Alan Pardewin alaisuudessa


Kolmannella kierroksella Crystal Palace isännöi Aston Villaa vastaa. Ensimmäinen puoliaika on hyvin uninen. Vaikuttaisi että maaliton tasapeli kelpaisi molemmille. Pardew tekee kuitenkin hiukan yllättäen kaksi vaihtoa puoliajalla. Dwight Gayle ja Jordon Mutch vaihdetaan sisään tuomaan lisää energiaa ja vaihtoehtoa Crystal Palacen takeltelevaan hyökkäyspeliin. Crystal Palace ja Pardew pelaa sittenkin voitosta. Crystal Palace saa otteen ottelusta. Pallo pelataan jo Aston Villan maalin, mutta neuvonpidon jälkeen maali hylätään. 70 minuutilla toppari Scott Dann nousee röyhkeästi kulmassa korkeimmalle pitäen samalla Aston Villa pakin kaulusta kourassaan ja puskee vastustamattomasti Crystal Palacen 1-0 johtoon. Aston Villalla ja Tim Sherwoodilla on kuitenkin vielä yksi jokeri: Adama Traore kipittelee kentälle, karkaa laidalta ja tasoittaa hieman onnekkaasti ottelun. Väkisinkin tulee mieleen, että mikäli Crystal Palace meinaa jatkaa viimekauden tuloskuntoaan, tällainen ottelu olisi voitettava. Muutoin turvallinen, tylsä ja unohtuva alempi keskikasti kutsuu.

Mietin jo tämän kirjoituksen otsikon muokkaamista ’ovatko ne niin hyviä?’-muotoon, kun Crystal Palace pääsee kääntämään peliä Aston Villan huonon avaussyötön jälkeen. Pallo pelataan boksin kulmaan Bakary Sakolle, joka laukoo tarkasti pallon maalin takakulmaan. Crystal Palace pelaa ottelun lopun järkevästi ja voittaa. Ottelussa kiteytyy Pardewin onnistunut pelisuunnitelma vaihtoineen, Crystal Palacen hyvä henkinen kantti ja taistelutahto. Tällä reseptillä Crystal Palace voi saavuttaa vielä paljon.

Viinkuvaus: paidan kaulusta, kotiinpaluuta ja taitavaa suunnittelua

Kuvat:
2. Jon Candy, https://www.flickr.com/photos/joncandy/8311646358/

Lisää luettavaa:



http://www.premierleague.com/en-gb/news/news/2014-15/mar/120315-talking-tactics-alan-pardew-giving-crystal-palace-greater-control.html

torstai 20. elokuuta 2015

FC Krasnodar -ruplia ja juurettomuutta

Krasnodar on hyvin kehittynyt taloudellinen alue Kaukasiassa


Astanaa vastaan suomalaiseen futishistoriaan viilletyt haavat ovat hiljalleen poltettu kiinni. Pelit jatkuvat. HJK:lle arvottiin vastaan venäläinen FC Krasnodar. Joukkueen lempinimi on härät (Byki, The Bulls). Krasnodar on noin 750 000 asukkaan kaupunki Venäjän Kaukasian pohjoisosassa. Krasnodar on suuri kehittyvä kaupallinen keskus, joka on kestänyt hyvin muuta Venäjää runnelleet talouskriisit. Krasnodar on koti kahdelle venäläiselle pääsarjassa pelaavalle jalkapalloseuralle eli 2008 perustetulle FC Krasnodarille ja perinteisemmälle Kuban Krasnodarille, joka on perustettu jo 1928.

FC Krasnodarin nopea nousu keskeiseksi venäläiseksi jalkapalloseuraksi pohjaa bisnessmogulin ja miljardöörin Sergey Galitsikyn varallisuudelle.  Galitsky omistaa seuran lisäksi muun muassa Venäjän suurimman vähittäiskauppaketjun Magnitin. Galitskin ruplat ovat kahteen otteeseen auttaneet Krasnodaria nousemaan sarjaporrasta ylemmän, siitä huolimatta, että joukkueen sijoitukset eivät olisi nousuun oikeuttaneet. Kaudella 2008-2009 SKA Rostov-on-don ja Sportakademklub Moskow kieltäytyivät sarjapaikaistaan Venäjän toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ja tällöin FC Krasnodar nousi kakkosdivisioonan kolmannelta sijalta, joka ei normaalisti oikeuttaisi nousuun. Kaudella 2010-2011 FC Krasnodar ponkaisi ykkösdivisioonan viidenneltä sijalta pääsarjaan, koska FC Saturn ja FC Moskova luopuivat sarjapaikoistaan taloudellisten ongelmien johdosta.

Ensimmäiset kaudet Venäjän pääsarjassa FC Krasnodar polki keskikastissa. 2013-2014 joukkue sijoittui sarjassa viidenneksi ja pääsi täten karsimaan Eurooppa-liigaan. Eurooppa-liigassa tie vei aina lohkovaiheeseen asti, mutta paukut suhteellisen kovassa lohkossa Evertonin, Wolfsburgin ja Lillen seurana riitti vain kolmanteen sijaan. Samalla kaudella se haki parhaan sijoituksensa myös Venäjän pääsarjassa päätyen kolmanneksi: FC Krasnodar jäi voitettujen otteluiden määrän erottamana TsSKA Moskovan taakse ja näin ollen ei päässyt mukaan mestareiden liigan karsintaan. Joukkueet päätyivät samaan pistemäärään. Eroa sarjan voittaneeseen Pietarin Zenittiin oli lopulta seitsemän pistettä.

FC Krasnodaria valmentaa Oleg Kononov. Kononov on kerryttänyt kokemusta valmennustehtävistä Moldovassa, Valko-Venäjällä ja Ukrainassa. Kuluva kausi on Kononoville kolmas Krasnodarin vastuuvalmentajana. FC Krasnodar on Kononovin alaisuudessa päässyt hyvään nousevaan trendiin. Viiden pelatun kierroksen jälkeen FC Krasnodar on sarjassaan kuudentena. HJK:n kannalta hälyttävänä signaalina voidaan pitää sitä, että viimeisessä ottelussaan FC Krasnodar kepitti Venäjän hallitsevan mestarin Zenitin 0-2 vieraissa. Transfermarkt-sivusto arvioi FC Krasnodarin noin kymmenen kertaa arvokkaammaksi joukkueeksi, mitä HJK:n. Kononov on kommentoinut, ettei FC Krasnodar olisi ennakkosuosikki ottelussa HJK:ta vastaan. Tätä hän perusteli HJK:n kokemuksella eurooppalaisista cup kilpailuista. Tämä on tietysti vain sanahelinää. FC Krasnodarin tippuminen HJK:lle olisi todellinen shokkiyllätys.

Kononov tulee todennäköisesti juoksuttamaan joukkueen HJK:ta vastaan hyökkäävällä 4-3-3 muodostelmalla. Hyökkäyspäässä FC Krasnodarilla on erilaisia kolmen pelaajan kombinaatioita, joilla se voi lähteä pelaamaan. Piikissä aloittanee brasilialainen Ari. Laitahyökkääjiksi on useampia vaihtoehtoja. Siinä missä FC Krasnodarin keskikenttäkin on jonkin verran kauden elänyt, niin keskuspuolustuksessa luotetaan pohjoismaiseen voimaan. Toppareina kaikki tämän kauden ottelut ovat avanneet ruotsalainen Andreas Granqvist ja islantilainen Ragnar Sigurdsson.  

Joukkueen omistaja Galitsky vaatii pisteiden lisäksi joukkueeltaan viihdyttävää jalkapalloa. Tässä lienee HJK:n iskun paikka. Omassa puolustuspelissä HJK:n on pelattava kauden parasta peliään tai muuten kyyti voi olla erittäin kylmää. Tässä onnistuessaan tilaa kontrolloiduille ja tyhjiä tiloja keskikentällä hyödyntäville vastahyökkäyksille varmasti löytyy. Tilaisuuden tullessa HJK:n täytyy pystyä kääntämään peliä nopeasti Krasnodarin keskikentän ohi ja pyrkiä saamaan suoraviivaisia hyökkäyksiä kohti Krasnodarin puolustuslinjaa. 0-0 tilanteessa kello käy HJK:lle. Tämä on varmasti joukkueen sisällä sisäistetty ja tasatilanteessa kiirettä ei ole. Samaten muutama kovempi taklaus tai korostetun fyysisesti pelattu kaksinkamppailu toivottaisi FC Krasnodarin pelaajat Zenit voiton hurmoksesta takaisin nurmen pinnalle. Sikäli kun HJK selviää ensimmäisestä osaottelusta kuivin jaloin paineet Krasnodarissa kasvavat. Sikäli kun.

Viinikuvaus: häivähdys mustaa merta, vodkaa, kapitalismia ja sinivalkoista toivoa

maanantai 17. elokuuta 2015

Jose Mourinho: mediapelin mestari

Jose Mourinhon mediapelillä on yksi päämäärää: voittaa lisää pokaaleja


Hallitsevan mestarin Chelsean alkukauden yskähdellessä on parrasvaloihin astunut jälleen tuttu hahmo: Jose Mourinho. Kahden ottelun jälkeen on ehditty hyllyttää lääkintähenkilökuntaa ja Machester City-ottelun 0-3 tulos oli feikki. Chelsean vaikeudet tekevä valioliigalle hyvää, koska Jose Mourinho on jälleen tilanteessa, jossa kaikki kortit on käännettävä. Mediassa käytävässä psykologisessa pelissä haetaan nyt asetelmia uudestaan. Manuel Pellegrini iski ennen Chelsea- ottelua Chelsean pelitapaan. Pellegrini vihjasi, että Chelsean puolustava pelisuunnitelma ei palvele valioliigan faneja. Lausunto sinänsä on sisällöltään yhtä hatara kuin mikä tahansa ajojahti, feikkitulos tai Unicefin vaikutus tuomareihin, mutta Pellegrinillä vaikuttaa oleva lievä yliote Mourinhoon tällä hetkellä niin kentällä kuin mediassakin. Sunnuntain 3-0 kotivoitto leimasi tätä.

Mourinhon mediapelin yksi perusstrategioita on me vastaan muut-asetelman ruokkiminen. Mourinho viittaa retoriikassaan oikeudenmukaisuuteen ja siihen, miten asioiden tulisi oikeudenmukaisesti olla. Me vastaan muut-asetelman lisäksi kysymys on myös hyvän ja pahan tasapainosta. Luonnollisesti Mourinhon oma joukkue edustaa aina hyvää ja kärsii epäoikeudenmukaisuutta suurempien toimijoiden masinoimana.Tästä strategiasta oli viitteitä jo hänen Porton ajoiltaan (kannattaa laittaa englanninkielinen tekstitys päälle). Videoissa lisäksi kaksi esimerkkiä yllä mainitusta strategiasta. Ensimmäisessä videossa Real Madridia valmentava Mourinho ihmettelee, miksi UEFA näyttäisi suosivan Barcelonaa eli sorsivan Real Madridia ja muita joukkuetta. Toisessa videossa Chelsean peräsimessä oleva Mourinho kertoo siitä, miten muilla valioliigajoukkueilla ja tuomareilla on kampanja Chelsea vastaan. Kyseisellä mediastrategialla on mahdollista saavuttaa ainakin kolmenlaista etua:

1. Motivoida omaa joukkuetta yhtenäisestä taistelemaan epäoikeudenmukaisuutta vastaan
2. Kerätä omalle joukkueelle sympatiaa ja kannattajakuntaa
3. Häiritä vastustajien psykologista tasapainoa

Toinen strategia astuu kuvioihin, kun Mourinhon joukkueen tulokset eivät vastaa odotuksia. Pelin takkuillessa Mourinho kääntää aktiivisesti huomiota pois pelillisistä seikoista. Syyt Mourinhon joukkueiden huonoihin tuloksiin löytyvät tuomareistapallopojista  tai viimeisimpänä omasta lääkintähenkilökunnasta. Samalla Mourinho yleensä korostaa oman joukkueen hyviä jaksoja: esimerkiksi tiettyä vaihetta tai puoliaikaa ottelusta. Syyt joihin hän viittaa tuloksellisesti huonosti menneiden ottelujen jälkeen ovat usein varsin triviaaleja otteluihin kuuluvia tapahtumia. Kuitenkin Mourinholla on selkeä strategia, miten hän reagoi mediassa huonoihin tuloksiin ja silloin on helppo tarttua johonkin yksityiskohtaan ja nostaa sitä ottelun tapahtumien kulusta riippumatta huomion keskiöön. Tällä strategialla Mourinho saa siirrettyä kritiikin kärkeä pelillisistä seikoista ja pelaajista toisaalle. Media myös ruokkii tätä strategiaa, koska Mourinhon pressitilaisuudet ovat viihdyttäviä ja ne keräävät katsojia. Pressitilaisuudessa itse pelin sijaan keskiössä on Jose Mourinho.

Jose Mourinholla on kyky kiinnittää median huomio itseensä


Kolmas selkeä mediastrategia Mourinholla on horjuttaa päävastustajiensa tasapainoa. Mourinho kohdistaa kritiikkiään päävastustajiensa valmentajiin ja heidän tuloksiinsa. Frank Rijkaard sai Barcelonassa piikin valmennustaidoistaan, Arsene Wenger on vuosien saatossa saanut useampia huomautuksia pokaalittomista kausistaan ja Mourinhon nykyinen arkkivihollinen Manuel Pellegrini on saanut kuulla Manchester Cityn resurssien ylivoimaisuudesta ja holtittomasta rahan käytöstä. Samaan aikaan hän saattaa korostaa lämpimiä välejään vastustajien pelaajien kanssa eli hän asettuu vastustajan valmentajan ja tämän tähtipelaajien väliin. Kilpailun ollessa kovaa ja erojen marginaalisia lähes kaikki keinot ovat käytössä. Pitkässä juoksussa pienet erot tekevät ratkaisevat mestaruuksia. Mourinho selvästi uskoo, että hän pystyy media kautta vaikuttamaan vastustajiensa pelaajiin ja valmentajiin. Tätä kautta pieni häiriö valmentajan ajattelussa tai pelaajan kentällä tekemässä ratkaisussa saattaa kääntää voimasuhteita. Paras tapa median kautta suunnatulta paineistukselta suojautumiseen olisi mediapimento, mutta ymmärrettävästi pelaajat ja valmentajat ovat päivä päivältä enemmän tekemisissä somen ja eri medioiden kanssa. Siksi mediaan syötetyt tarinat löytävät varmasti kohteensa. Eri asia sitten on, miten ne keneenkin vaikuttavat.

Mourinho on poikkeuksellinen mediapersoona. Päämäärä on selkeä: voittaa lisää mestaruuksia. Tämän päämäärän eteen hän on valmis menemään mediaesiintymisisään pidemmälle, mitä muut. Kommenteissaan Mourinho liikkuu pelottoman ja hullunrohkean rajamaastossa. Hän sanoo asioita, joita muut eivät uskalla eivätkä oikein voikaan sanoa. Sovinnaisuuden rajat ovat hänelle hyvin veteen piirrettyjä tai niitä ei ole jalkapallon sisällä ollenkaan. Strategia toimii niin kauan kuin tulosta tulee. Nerosta tulisi hullu, jos esimerkiksi Chelsea tippuisi tällä kaudella valioliigan kärkinelikön ulkopuolelle. Tähän ei taida uskoa kukaan.

Viinikuvaus: portugalilaista ironiaa, voitonmakua, ruutia, ruoskaa ja teräviä tikareita

Kuvat:



perjantai 14. elokuuta 2015

Watford FC. Se toinen nousija

Watfordin lempinimi The Hornets viittaa joukkueen keltamustaan peliasuun.


Bournemouthin nouseminen valioliigaan herätti enimmäkseen positiivista hehkua. Bournemouth on noussut kuilun partaalta tasaisesti kehittyväksi ja yleisöystävällistä futista pelaavaksi joukkueeksi. Sen manageri Eddie Howe on yksi Englannin pidetyimmistä valmentajista. Watfordin tarina on rosoisempi. Sen kuvaa värittävät julkisuuden henkilöt, italialaisperheen omistus ja ympäri maailmaa erilaisilla sopimuksilla hankitut pelaajat. Oman lisänsä konserttiin tuo ykkösfanin ja seuran entisen puheenjohtajan Elton Johnin oodit.

Toisin kuin Bournemouthilla Watfordin pelaajalista vilisee ulkomaalaisia pelaajia. Varsinaisista runkopelaajista vain kapteeni Troy Deeney on englantilainen. Joukkueessa pelaa yli 20 ulkomaalaista pelaajaa. Seuran omistaja on italialainen Gino Pozzo, joka osti seuran yhdessä isänsä Giampaolo Pozzon kanssa. Giampaolo Pozzo omistaa italialaisen Udinese Calcion ja espanjalaisen Granada FC:n. Vuosien saatossa pelaajia on liikkunut seurojen välillä tiheästi muun muassa lainasopimuksilla. Joukkueet ovat hyötyneet myös yhteisestä skouttausverkostosta. Jalkapalloimperiumin taustalla on kylmää bisnesajattelua, jonka yksi elementti on lahjakkaiden pelaajien ja skouttaaminen, kehittäminen ja myynti hyvällä voitolla. Samaan aikaa Pozzon seurat ovat menestyneet kohtalaisen hyvin. 1980-luvun loppupuolella Giampaolo Pozzoa syytettiin otteluiden tulosten järjestelemisestä. Seurauksena oli pistemenetyksiä, sarjasta pudottamisia ja toimintakieltoja. Watfordin pelejä tullaan tulevalla kaudella varmaan myös seuraaman ’sillä silmällä’ mahdollisten erikoisten sattumuksen vuoksi.

Watford oli varmistanut nousunsa valioliigaan jo ennen Bournemouthia. Viimeisessä ottelussaan Watford oli oman ottelunsa lisäajalle kiinni sarjan mestaruudessa, mutta Sheffield W:n tehdessä tasoitusmaalin ja Bournemouthin voittaessa omana ottelunsa tippui se sarjan toiseksi. Sattumaako? Todennäköisesti.

Valioliigaan nousun jälkeen Watfordissa on käynyt kuhina. Valmentaja Slavisa Jokanovic sai lähteä. Tilalle palkattiin espanjalainen Quique Flores. Pozzon jalkapalloimperiumin pohjoiskulmaan on tullut lisäksi kymmenen uutta pelaajaa. Periaatteessa Watfordin materiaalilla olisi mahdollista säilyä, mutta se vaatisi eri osasten poikkeuksellisen nopeaa hitsautumista yhteen. Avausottelussa Evertonia vastaan Watford vaikutti pelillisesti yllättävänkin kypsältä kokonaisuudelta, mutta se ei kuitenkaan pystynyt voittamaan puoliunessa pelannutta Evertonia. Se jokin puuttui ja se jokin tuskin löytyy ennen kauden loppua. Watford tuo hyvää säpinää ja väriä valioliigaan, mutta todennäköisesti vain yhdeksi kaudeksi. Valioliigan televisioinneissa liikkuu isot rahat. Pelko niiden menettämisestä saattaa puhaltaa kylmästi Watfordin valmentajan tontille. Etenkin kun pisteiden  lisäksi seurajohto vaatii joukkueelta viihdyttävää jalkapalloa.

Viinikuvaus: liiroja, euroja, puntia ja hunajaa 

Lisää luettavaa:



Kuva: Matt Brown https://www.flickr.com/photos/londonmatt/20181743038

lauantai 8. elokuuta 2015

Futis- ja viinisyksyä kohti

Valioliiga kauden käyntiin pyörähtäminen on merkki loppukesän alkamisesta. Kausiennakkoja ei tarttunut tällä kertaa luettavaksi, joten kausi alkaa hieman puskista. Pirteästi pelannut Tottenham häviää 0-1 Manchester Unitedille. Tulos antaa pelin ilmeestä huolimatta vahvan signaalin siitä, että vanhat voimasuhteet pysynevät voimissaan. Yksittäisessä ottelussa voi tapahtua paljonkin, mutta nyt sahataan vuosikymmeniä pitkää maratonia.

Viideltä pallo potkaistaan peliin useammalla stadionilla. Itsellä on vakiolappu normaaliin tapaan vetämässä. Leicester näyttää puhkovan riviin ensimmäisen hudin. Olisiko niin, että Leicesterin loppukauden vire kestääkin pidempään, mitä olin ajatellut. Everton on edelleen jotenkin huteran oloinen. Watford  on yllättävänkin valmis ja hyvin organisoitu. Peli ei sinänsä tarjoa ensimmäisen puoliajan osalta paljoakaan. Mietityttää miksi kello viiden televisioinniksi on valittu Everton-Watford Bournemouth-Aston Villa -matsin sijaan. Bournemouthista olisi tarinaa iskettäväksi enemmän kuin viime kauden alisuorittajasta Evertonista. Watford erikoisine omistussuhteineen ja ristiriitoineen on kiinnostava lisä valioliigaan.

Sunderlandin kavennus antaa kevyen toivon pilkahduksen vakioriville. Kuvayhteydet katkeavat Englantiin. Leicesterin 4-1 maali ja kuvan siirtyminen Bournemouthista takaisin Goodison Parkille pistelevät hetken aikaa. Bournemouth konttaa. Watford ei ole tarpeeksi hyvä voittamaan Evertonia. Se minkä Manchester Unitedin ja Tottenhamin matsi aloitti saa jatkoa: ei uutta taivaan alla. Bournemouth ja Watford voidaan leimata putoamiskamppailuun. Bournemouthissa ei taso riitä. Watford on liian nopeasti kursittu kasaan, jotta se pystyisi ihmetekoihin.  Crystal Palace saattaa olla tämän kauden Southampton ja yllättää. Alan Pardewin ja Palacen kohdalle kannattaa laittaa korvamerkintä. Loppukierroksen tihrustan nousisiko championshipissä Blackburn tasoihin tai Derby voittoon. No go. Sikäli kun Chelsea voittaa vakiostakin napsahtaa perinteinen 9 oikein rivi.

Tytär peitellään nukkumaan viimeisen pelin aikana. Illaksi on varattu jaettavaksi vielä pullo hyvää chileläistä carmenerea. Huono futis ja huono viini menevät molemmat helposti ihon alle. Tänään kumpikaan ei petä. Tästä on hyvä jatkaa futis- ja viinisyksyyn.


Viinikuvaus: ehkä yllätyksetön, mutta taattua laatua.

perjantai 7. elokuuta 2015

Kuka kontrolloi aikaa: tyhjiä palloja, rikkinäisiä lamppuja ja laservaloja Kazakstanissa

HJK:n mestareiden liigan ottelu osuu työiltaan. Kollega hihkaisee, että se on 0-1 klubille ja tuulettaa puristamalla käden nyrkkiin. Nyt ollaan Raisiossa. Futisihmisiä on töissä useampia. Vanhanaikaisesti kaivan puhelimestani TekstiTv-sovelluksen ja päivittelen sitä muutaman minuutin välein. Itse nappaan seuraavan maalin ja käyn huikkaamassa, että se olisi 0-2 jo. Hyvältä näyttää. Seuraava vilkaisu ja puhelimen näytölle napsahtaa 1-2. Maalin ajankohta pistelee. Miksi juuri ennen puoliaikaa? Kaukana Kazakstanissa puhalletaan toinen puoliaika käyntiin. 2-2-rankkarista. Kuvittelen heppoisasti puhalletun rankkarin ja kotiyleisön, joka on päässyt tuomarin ihon alle. Kohtaan kollegan vielä pihalla, kun hän on lähdössä kotiin. Kumpikaan ei ole tarkistanut tilannetta hetkeen. 3-2. Mitä helvettiä? No on tässä vielä aikaa...

Loppu matsista on hieman hatarampi kuva. 3-3 tilanteen päivittyminen taisi mennä ohitse, mutta 4-3 tilanne jäi muistiin. Ruudulta irvisti 90+3 minuuttia. Peli ei ollut vielä päättynyt. Bongaan vielä listasta Astanan punaisen kortin. Seuraavan päivityksen jälkeen peli on ohi. Astana jatkoon yhteismaalin 4-3. Totuus oli kuitenkin tarua ihmeellisempää.

Varsinainen pahoinvointi alkaa kun kaivan internetistä maalikoosteen esiin: toinen toisiaan kummallisempia osumia. Maalivahti kauhoo helpon näköisen pallon maaliin. Jalkapalloon on viimeaikoina ammuttu sarjatulena sopupelien ja korruption luoteja. Pelejä tulee katsottua nykyään vähän enemmän sillä silmällä. Tässä maalissa se iskee silmää ja levittää kätensä. Tosin kun ihmiset pelaavat virheitä tulee. Kenties Örlund yrittääkin pelata varman päälle ja napauttaa pallon yläriman yli. Epäonnistuu. Tilannetta kun katsoo useamman kerran, niin tämä vaihtoehto kirkastuu todennäköisemmäksi. Seuraavaksi pallo pamahtaa veskarin alta maaliin. Rankkarit ovat tietysti rankkareita. Tämän kertainen ei ollut häävi, mutta riittävä. Käsittämätön kukkupallo sivurajalta, joka putoaa tolpan kautta maalin takakulmaan. Voittomaali on paitsio. Jostain syystä kukaan ei edes protestoi. Jalkapallo-ottelun draaman kaari on poikkeuksellinen. Ilta on suomalaiselle jalkapallolle painajaismainen.

Voittoon hinnalla millä hyvänsä

Suomalaisen urheilua määrittää paljolti reiluus, nöyryys ja kova työnteko. Nämä ovat kaikki hienoja ominaisuuksia, mutta lajista riippumatta Suomen edesottamuksista jää usein sellainen olo, että ei saada aivan sitä, mitä olisi ansaittu. Menestyvillä palloilumailla on tiukassa paikassa aina kaikki keinot käytössä. Tarkoitus eli voittaminen pyhittää keinot. Jalkapallon saralta viimeisimpänä voidaan peilata Chilen Copa American voittoon. Skandaalinkäryinen joukkue lunasti keinoja kaihtamatta mestaruuden kotiyleisön edessä. FC Astanan osalta ottelun voittaminen alkoi harjoituskentänvalaistuksen ja tyhjien pallojen muodossa jo ennen varsinaista ottelua.

Alla statistiikkaa siitä, miten Astana-HJK-ottelussa peli rytmittyy edun vaihtuessa kotijoukkueen ja vierasjoukkueen välillä. HJK:n 0-2 johtotilanne antoi selkeä edun jatkopaikkaa ajatellen. Ongelmaksi muodostui kuitenkin se, että peliä ei saatu poikki kertaakaan ennen 1-2 kavennusmaalia siten, että HJK olisi päässyt rytmittämään peliä. Astana sai tuona aikana yhden maalipotkun, mistä pallo saatiin muutamassa sekunnissa takaisin peliin.

40.52 HJK:n maali 0-2 maali. Pallo pois pelistä 52s.
43.23 Astana 1-2 maali. Tämän ja edellisen maalin välillä peli ei ole poikki kertaakaan. Pallo pois pelistä 32s.
44.44 HJK:n vapari. Pallo pois pelistä 55s.
45.25. Astanan rankkari ja maali pallo pois pelistä 1min 25s
47.12 HJK:n sivurajaheitto. Pallo pois pelistä 13s
48.33 HJK:n maalipotku. Pallo pois pelistä 33s
51.11 HJK:n vapari. Pallo pois pelistä 7s.
52.04 HJK:n rajaheitto. Pallo pois pelistä 20s.
52.33 HJK:n kulmapotku. Pallo pois pelistä 40s
55.34 Astanan johtomaali. Pallo pois pelistä minuutin ja 5s.
57.12 Astanan rajaheitto. Pallo pois pelistä 13s.
57.46 Astanan rajaheitto. Pallo pois pelistä 17s
58.53 Astana vaihtaa. Pallo pois pelistä minuutin.
61.51 Astana saa kulmapotkun ja peli on poikki 30s
64.00 Astanan maalipotku pallo pois pelistä 25s
64.40 Astanan pelaaja törmää HJK:n pelaajaan ja jää makaamaan kentälle. Tuomari puhaltaa pelin poikki kesken HJK:n hyökkäyksen. Pallo pois pelistä minuutin
67.26 Astanan pelaaja rikkoo HJK:n pelaajaa HJK:n kulmalipun lähellä. Astana saa tästä etua, koska HJK joutuu avaamaan peliä vaikeasta paikasta. Pallo pois pelistä 20s
68.30 Astanan kulma. Ei kiirettä. Pallo pois pelistä 35s.
69.35 Punainen kortti. Ei kiirettä. Pallo pois pelistä noin 1min 40s
71.50 Astanan vapari. Ei kiirettä. Pallo pois pelistä 45s
73.43 Astanan vapari. Ei kiirettä. Pallo pois pelistä noin 1min 30s
76.15 HJK:n kulma. Maalin edessä ylimääräistä kahinaa. Tuomari joutuu puuttumaan tilanteeseen. Pallo pois pelistä 45s
82.51 Peli puhalletaan poikki HJK:n sivurajaheittotilanteessa. Yksi Astanan pelaaja pötköttelee HJK:n kenttä puoliskolla. Pallo pois pelistä minuutin
84 HJK:n rankkari. Ajanpeluu ei tässä enää auta. Astanan pelaaja käy kuitenkin häärämässä pallon ja tuomarin luona. Yrittää vaikuttaa tulevaan rangaistuslaukaukseen.
85.05 Pallo maaliin. HJK saa edun. Pallo pois pelistä 40s
86.55 HJK:n heitto. Pallo pois pelistä 15s
87.37 HJK:n vapari ja Astana vaihtaa. Pallo pois pelistä 23s
89.10 HJK:n maalipotku ja vaihto. Pallo pois pelistä 55s
92 Astanan maali. Pallo pois pelistä 1min 20s
93.30 Astanan vapari pallo pois pelistä 35s
94.15 Astanan rajaheitto pallo pois pelistä 25s

Huomioitavaa vielä on, että pelin ollessa 3-3 Astanan pelaajat käyvät todella kuumina. He jäävät rähisemään HJK:n pelaajille useamman taklauksen jälkeen. Tässä olisi varmasti ollut mahdollisuus saada torikokousta aikaiseksi ilman sen suurempaa vahinkoa (esimerkiksi punaista korttia) ja saada pelin rytmiä rikottua. Edun ollessa Astanan puolella pallo on keskimäärin enemmän pois pelistä kuin silloin, kun etu on HJK:n puolella. HJK:n tasoittaessa pelin 3-3:een pallo on pois pelistä vain 40s. Edun siirtyessä maaleissa Astanalle pallo on pois pelistä aina yli minuutin. Väkisinkin tulee mieleen, että pitäisikö suomalaisessa jalkapallokulttuurissa opetella enemmän voittamista?

Viinikuvaus: sekasortoinen, epätodellinen ja häivähdys laseria